ΔΙΕΘΝΗ

Μία απίστευτη γέννα: Γέννησε με τα χέρια δεμένα – Το περιστατικό μαιευτικής βίας που συγκλονίζει την Ισπανία

Μία απίστευτη γέννα: Γέννησε με τα χέρια δεμένα – Το περιστατικό μαιευτικής βίας που συγκλονίζει την Ισπανία

Μια γυναίκα στην Ισπανία, η οποία υποβλήθηκε σε πρόωρη πρόκληση τοκετού και καισαρική τομή χωρίς τη συγκατάθεσή της, υπέστη μαιευτική βία, διαπίστωσε η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW).

Η Επιτροπή δημοσίευσε χθες σχετική ανακοίνωση μετά την εξέταση της σοβαρότατης καταγγελίας καταγγελίας που υπέβαλε η Ισπανίδα υπήκοος, N.A.E., η οποία υπέστη μόνιμο σωματικό και ψυχικό τραύμα ως αποτέλεσμα της εμπειρίας της κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ενημέρωσε την Επιτροπή ότι πήγε σε δημόσιο νοσοκομείο στη Ντονοστία της Ισπανίας στις 38 εβδομάδες της εγκυμοσύνης της επειδή είχαν σπάσει τα νερά της. Το νοσοκομείο αγνόησε το πρωτόκολλο της 24ωρης περιόδου αναμονής, δεν την ενημέρωσε για εναλλακτικές επιλογές και της προκάλεσε πρόωρο τοκετό χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Υποβλήθηκε σε πολλαπλές ψηφιακές κολπικές εξετάσεις και δεν της επιτράπηκε να φάει. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε καισαρική τομή, χωρίς καμία ιατρική αιτιολόγηση, ενώ τα χέρια της ήταν δεμένα και χωρίς την παρουσία του συζύγου της. Η καισαρική τομή διενεργήθηκε από ομάδα ειδικευόμενων ιατρών που βρισκόταν σε εκπαίδευση υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της N.A.E..

Όταν γεννήθηκε το αγοράκι της, δεν μπόρεσε καν να το αγγίξει, καθώς τα χέρια της ήταν ακόμη δεμένα. Το μωρό απομακρύνθηκε από αυτήν αμέσως στον παιδίατρο και δεν είχε καμία ευκαιρία να έχει δερματική επαφή με το νεογέννητο. Χρειάστηκε να επισκεφθεί τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης για συμπτώματα άγχους που σχετίζονταν με την εμπειρία του τοκετού. Αργότερα διαγνώστηκε με διαταραχή μετατραυματικού στρες μετά τον τοκετό.

Έφερε την υπόθεσή της στα δικαστήρια της Ισπανίας, αλλά αντιμετώπισε στερεότυπα και διακρίσεις λόγω φύλου καθ’ όλη τη διάρκεια της διοικητικής και δικαστικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στην Ισπανία, της είπαν ότι ο γιατρός ήταν αυτός που έπρεπε να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε καισαρική τομή και ότι η ψυχολογική βλάβη που είχε υποστεί ήταν απλώς θέμα αντίληψης.

Η Επιτροπή έκρινε ότι η N.A.E. ήταν θύμα μαιευτικής βίας, ενός ιδιαίτερου τύπου βίας κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια του τοκετού σε εγκαταστάσεις, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ευρέως διαδεδομένη, συστηματική στη φύση της και ριζωμένη στα συστήματα υγείας.

“Εάν οι γιατροί και οι νοσηλευτές είχαν ακολουθήσει όλα τα ισχύοντα πρότυπα και πρωτόκολλα, θα ήταν πιθανόν το θύμα να είχε γεννήσει φυσιολογικά χωρίς να χρειαστεί να περάσει από όλες αυτές τις διαδικασίες που την άφησαν σωματικά και ψυχικά τραυματισμένη”, δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Hiroko Akizuki.

“Τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν την υποχρέωση να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να τροποποιήσουν ή να καταργήσουν όχι μόνο τους υφιστάμενους νόμους και κανονισμούς αλλά και τα έθιμα και τις πρακτικές που συνιστούν μαιευτική βία”, πρόσθεσε η Akizuki.

Η Επιτροπή κάλεσε την Ισπανία να παράσχει στην N.A.E. την κατάλληλη αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη στη σωματική και ψυχολογική της υγεία.

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από την Ισπανία να σεβαστεί την αυτονομία των γυναικών και την ικανότητά τους να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με την αναπαραγωγική τους υγεία, παρέχοντάς τους πλήρη ενημέρωση σε κάθε στάδιο του τοκετού και απαιτώντας την ελεύθερη, προηγούμενη και ενημερωμένη συγκατάθεσή τους για οποιαδήποτε επεμβατική θεραπεία κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Οι εμπειρογνώμονες για τα δικαιώματα των γυναικών ζήτησαν επίσης από την Ισπανία να παρέχει στους μαιευτήρες και σε άλλους επαγγελματίες υγείας επαρκή επαγγελματική κατάρτιση σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών στην αναπαραγωγική υγεία. Επιπλέον, ζητήθηκε επίσης από την Ισπανία να παράσχει ειδική κατάρτιση για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους λειτουργούς επιβολής του νόμου, καθώς και να αναπτύξει, να δημοσιοποιήσει και να εφαρμόσει έναν χάρτη των δικαιωμάτων των ασθενών.

Πηγή: lifo.gr/Με στοιχεία από ohchr.org

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top