«Ανοιχτό» τραύμα που εκφράζεται με ποικίλα συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των σχιζοφρενών ασθενών κατά την ενήλικη ζωή αποτελεί η συναισθηματική κακοποίηση των παιδιών. Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Hertfordshire εντόπισε για πρώτη φορά μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ψυχολογικής βίας και συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε σχιζοφρένεια σε υγιείς ενήλικες, όπως παράνοια, ακούσματα φωνών και κοινωνική απόσυρση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές τα ψυχικά τραυματισμένα παιδιά είχαν έως και 3.5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τέτοιες εμπειρίες στην ενήλικη ζωή τους. Μάλιστα, όσο πιο έντονη είναι η κακοποίηση, τόσο πιο έντονες είναι οι σωματικές και ψυχικές εκδηλώσεις που μοιάζουν με σχιζοφρένεια στους ενήλικες.
Η σύνδεση μεταξύ του παιδικού τραύματος και της σχιζοφρένειας είναι ευρέως γνωστή. Ωστόσο, πολύ λιγότερες έρευνες έχουν εξετάσει τον αντίκτυπο του παιδικού τραύματος στον επιπολασμό λιγότερο σοβαρών εμπειριών που μοιάζουν με σχιζοφρένεια σε υγιείς ενήλικες.
Η συναισθηματική βία επηρεάζει περισσότερο
Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE και αποτέλεσε μια σύνοψη και παράλληλη ποσοτικοποίηση 25 ερευνών που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του παιδικού τραύματος και των εκδηλώσεων που μοιάζουν με σχιζοφρένεια σε πάνω από 15.000 υγιείς ανθρώπους. Υπό το μικροσκόπιο των ερευνητών τέθηκαν συγκεκριμένοι τύποι κακοποίησης, όπως η συναισθηματική, η σεξουαλική και η σωματική κακοποίηση, καθώς και η συναισθηματική και σωματική αμέλεια, για να διαπιστωθεί πώς αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης σχιζοφρενικών συμπτωμάτων.
Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματά τους, βρέθηκε μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ της συναισθηματικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία και των ψυχωσικών εμπειριών σχετικών με σχιζοφρένεια στην ενήλικη ζωή από ό,τι άλλα είδη παιδικής κακοποίησης.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι τα ευρήματά τους αναδεικνύουν το ευρύ φάσμα της σχιζοφρένειας, όπως αντίστοιχα και του αυτισμού. Σύμφωνα με αυτή την πεποίθηση, οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να έχουν επεισόδια που προσομοιάζουν τη σχιζοφρένεια, χωρίς όμως να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια.
Ο ελληνικής καταγωγής Δρ Διαμαντής Τουτουντζίδης, επικεφαλής αυτής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, εξηγεί ότι «η συναισθηματική κακοποίηση διαφέρει από τα άλλα είδη κακοποίησης. Είναι πιο συχνή, συμβαίνει συνήθως για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και δεν αντιμετωπίζεται νομικά με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται η σωματική ή η σεξουαλική κακοποίηση. Ως ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για τα συμπτώματα σχιζοφρένειας, θα πρέπει οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να λάβουν υπόψη τους αυτές τις εμπειρίες, όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα βαθύτερα αίτια των εκδηλώσεων που μοιάζουν με σχιζοφρένεια στα άτομα που πάσχουν από αυτές».
Ο δρ Keith Laws, καθηγητής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire και επιβλέπων της μελέτης πρόσθεσε ότι «η έρευνά μας ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές μελέτες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συγκεκριμένοι τύποι παιδικής κακοποίησης συνδέονται με συγκεκριμένες εμπειρίες που μοιάζουν με σχιζοφρένεια πολύ αργότερα στη ζωή. Θα μας βοηθήσει επίσης να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε γιατί τέτοια τραύματα συνδέονται με διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια σε ορισμένα άτομα, ενώ άλλα βιώνουν ηπιότερες και διαχειρίσιμες εκδηλώσεις».
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις