Πόσα αποκαλύπτει μια χειραψία για τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Πόσα αποκαλύπτει μια χειραψία για τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Μια σημαντική συσχέτιση έφερε στο φως νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα της Kate A. Duchowny από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και των συνεργατών της, η δύναμη της λαβής μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τα δεδομένα της νευρογνωστικής υγείας του εγκεφάλου ενός ατόμου.

Οι μελετητές εξέτασαν, συγκεκριμένα, τι μαρτυρά η δύναμη της λαβής – δηλαδή η πίεση που μπορεί να παράγει ένας άνθρωπος με τη λαβή του χεριού του – για την υγεία του εγκεφάλου και ειδικότερα τις ενδείξεις που σχετίζονται με την άνοια, τη μειωμένη γνωστική ικανότητα, αλλά και πιθανώς φτωχότερα νευροαπεικονιστικά αποτελέσματα. Για να διαπιστώσουν την ακριβή σχέση που συνδέει τα δεδομένα του εγκεφάλου με την λαβή, οι ερευνητές αξιολόγησαν ένα δείγμα 190.406 ενηλίκων, 39 έως 73 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μια μείωση της τάξεως των 5 κιλών στη δύναμη της λαβής του χεριού ισοδυναμούσε με χαμηλότερα σκορ σε γνωστικά τεστ, τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες. Αναλυτικότερα, και στα δύο φύλα, η μείωση αυτή σχετίστηκε με μικρότερες πιθανότητες να ανταποκρίνεται κάποιος αποτελεσματικά σε μια εργασία μνήμης και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ιδιαίτερα για τους άνδρες. Δεν παρατηρήθηκε, ωστόσο, σημαντική συσχέτιση με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, οι συγγραφείς δήλωσαν: «Τα ευρήματά μας προστίθενται σε ένα μικρό, αλλά αυξανόμενο σύνολο ερευνών, που υποδεικνύουν ότι η συσχέτιση μεταξύ μυϊκής δύναμης και της άνοιας μπορεί να οφείλεται σε αγγειακούς μηχανισμούς και ότι οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την αύξηση της μυϊκής δύναμης, ιδιαίτερα σε ενήλικες μέσης ηλικίας, μπορεί να υπόσχονται τη διατήρηση της νευρογνωστικής υγείας του εγκεφάλου».

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

15 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί – ΠτΔ: «Συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για τα λάθη που οδήγησαν στην έκρηξη»

15 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί – ΠτΔ: «Συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για τα λάθη που οδήγησαν στην έκρηξη»

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, μια τραγωδία που σημάδεψε βαθιά την Κύπρο και κόστισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Κατά το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τίμησε τη μνήμη τους, υπογραμμίζοντας το χρέος της Πολιτείας να διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών και ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία.

BEST OF TOTHEMAONLINE