Σπίτι, ντουλάπες και ράφια γεμάτα πράγματα… Χρήσιμα και μη… Ο αποθησαυρισμός είναι μια αναγνωρισμένη κατάσταση που περιλαμβάνει υπερβολική συσσώρευση πραγμάτων, δυσκολίες απόρριψης αυτών των αντικειμένων και υπερβολική ακαταστασία.
Διαταραχή Αποθησαυρισμού
Η διαταραχή του αποθησαυρισμού οδηγεί σε στρες, δυσκολίες στην καθημερινή ζωή, απομόνωση και μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και το άγχος.
Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπεριφορές συσσώρευσης, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research και χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανική Ακαδημία και το Leverhulme Trust, διαπίστωσε ότι σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους με ΔΕΠΥ – η οποία συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία – παρουσίαζε κλινικά σημαντικά επίπεδα αποθησαυρισμού, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας κρυφός πληθυσμός ενηλίκων που παλεύουν με τη συσσώρευση πραγμάτων και συνέπειες.
Αποθησαυρισμός και ΔΕΠΥ
Προηγούμενη έρευνα για τη Διαταραχή Αποθησαυρισμού επικεντρώθηκε κυρίως σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που αυτοπροσδιορίζονται ως θησαυριστές και είχαν ζητήσει βοήθεια. Αυτή η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Sharon Morein του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU), στρατολόγησε 88 συμμετέχοντες από μια κλινική ADHD ενηλίκων που διευθύνεται από το Cambridge and Peterborough NHS Foundation Trust.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 19% αυτής της ομάδας ΔΕΠΥ παρουσίαζε κλινικά σημαντικά συμπτώματα συσσώρευσης, ήταν κατά μέσο όρο στα 30 και υπήρχε ίσος διαχωρισμός μεταξύ των φύλων. Μεταξύ του υπόλοιπου 81%, οι ερευνητές βρήκαν μεγαλύτερη σοβαρότητα αποθησαυρισμού, αλλά όχι σε βαθμό που να βλάπτει σημαντικά τη ζωή τους, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου της μελέτης.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με το sciencedaily.com, έθεσαν τις ίδιες ερωτήσεις, σχετικά με τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και την παρορμητικότητα, τα επίπεδα συσσώρευσης και ακαταστασίας, την ιδεοψυχαναγκαστική σοβαρότητα, την τελειομανία, την κατάθλιψη και το άγχος και την καθημερινή λειτουργία, σε μια ομάδα 90 ενηλίκων από τον γενικό πληθυσμό, χωρίς ΔΕΠΥ. διάγνωση, και διαπίστωσε ότι μόνο το 2% αυτής της ομάδας ελέγχου εμφάνισε κλινικά σημαντικά συμπτώματα συσσώρευσης.
Στη συνέχεια το επανέλαβαν με ένα μεγαλύτερο διαδικτυακό δείγμα 220 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δουν αν βρέθηκαν παρόμοια μοτίβα και ομοίως μόνο το 3% αυτής της ομάδας εμφάνισε συμπτώματα.
Ο Δρ Morein, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας στο Anglia Ruskin University (ARU), είπε: “Η διαταραχή αποθησαυρισμού είναι πολύ περισσότερο από απλή συλλογή πολλών πραγμάτων. Τα άτομα με διαγνωσμένη διαταραχή αποθησαυρισμού έχουν γεμίσει τους χώρους διαβίωσής τους με τόσα πολλά αντικείμενα και η ακαταστασία τους επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία που οδηγεί σε κακή ποιότητα ζωής, άγχος και κατάθλιψη.
«Συνολικά, διαπιστώσαμε ότι τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν επίσης συμπτώματα αποθησαυρισμού. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν επίσης ότι η Διαταραχή Αποθησαυρισμού θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά σε άτομα με ΔΕΠΥ, καθώς συνήθως δεν αποκαλύπτουν σχετικές δυσκολίες παρά το γεγονός ότι αυτές δυνητικά βλάπτουν την καθημερινή τους ζωή.
»Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μεταξύ των κλινικών ιατρών και των ατόμων με ΔΕΠΥ σχετικά με τη σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και αποθησαυρισμού θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμη διαχείριση, καθώς η συσσώρευση συχνά επιδεινώνεται σταδιακά με τον καιρό».
ΠΗΓΗ: portraits
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις