Τελεσίδικα η μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης και η τροποποίηση του συντάγματος για μεταρρύθμιση θα είναι στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 30 Ιουνίου, και αυτό είναι συναπόφαση όλων των πλευρών, δήλωσε τη Δευτέρα ο Νίκος Τορναρίτης, Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.
Ανέφερε ότι σήμερα στην Επιτροπή έγινε σοβαρή και παραγωγική συζήτηση, κατατέθηκαν σκέψεις και τροπολογίες «και σε καλό και συναινετικό κλίμα προχωράμε μπροστά».
Ανέφερε ότι την άλλη Τετάρτη η Επιτροπή θα δει τελεσίδικα τις διάφορες απόψεις, παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και διαδικτυακά της Υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς έχει προσβληθεί από κορωνοϊό.
«Από κει και πέρα θα πω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ελπίζω να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως εκλογών και διαφορών η κοινωνία και οι πολίτες απαιτούν μεταρρυθμίσεις και ένα κράτος δικαίου για το οποίο θα είναι περήφανοι.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των τροπολογιών που κατατέθηκαν και ότι υπάρχουν και καλές εισηγήσεις από πλευράς ΔΗΚΟ «και τις βλέπουμε με κατανόηση και σεβασμό».
Πρόσθεσε πως στις 30 Ιουνίου "ο καθένας από εμάς θα αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του αξιώματός του και έναντι της κοινωνίας".
Ο Άριστος Δαμιαμνού του ΑΚΕΛ είπε ότι όλα αυτά χρόνια που συζητιέται εντός βουλής ή σε γραφεία και αλλού η μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας το ΑΚΕΛ έλεγε ότι αναγνωρίζει την υπαρκτή αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση «πόσο μάλλον που το ίδιο το Ανώτατο λέει ότι το σύστημα της δικαιοσύνης είναι υπό κατάρρευση». Ανέφερε ότι δυστυχώς η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν είναι συνολική.
«Θα έπρεπε να είχε αρχίσει από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια και να φτάσει το Ανώτατο και ξεκινήσαμε ανάποδα», ανέφερε. Ο κ. Δαμιανού είπε ότι όλα αυτά τα χρόνια εμπλουτίσαμε τα κυβερνητικά νομοσχέδια με τροποποιήσεις και βελτιώσεις και τώρα είμαστε στο σημείο των τροπολογιών. Είπε ότι επί της ουσίας το κόμμα του θα τοποθετηθεί στην ολομέλεια την άλλη Πέμπτη, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα.
Ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ είπε ότι με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση «θεωρούμε ότι δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα της δικαστικής εξουσίας, αντίθετα παραμένουν αρκετά ζητήματα τα οποία έχουμε το περιθώριο να βελτιώσουμε μέσα από το υπόλοιπο της συζήτησης που ξεκινήσαμε από σήμερα με στόχο να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα».
Είπε ότι το κόμμα του έχει διαμορφώσει τέσσερις μεγάλες προτάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, την καλύτερη λειτουργία των πρωτόδικων δικαστηρίων, σύσταση δικαστηρίου επίλυσης μικροδιαφορών, καθιέρωση και ενίσχυση του θεσμού του διαμεσολαβητή, διαδικτυακές ακροάσεις και ad hoc διορισμοί για ορισμένη χρονική διάρκεια συνταξιούχων δικαστών και δικηγόρων για ορισμένου τύπου υποθέσεις.
Ο κ. Λεωνίδου είπε ότι ήρθε η ώρα για επέκταση του θεσμού για διοικητικό δικαστήριο και για διοικητικές διαφορές, με κυρωτική αρμοδιότητα και σε άλλα ζητήματα όπως σε διαφορές για επιδόματα, ΕΕΕ και κοινωνικές ασφαλίσεις. Είπε, ακόμη, ότι κατατέθηκε και πρόταση για συζήτηση για τη μη συμμόρφωση διοικητικών οργάνων με διοικητικές αποφάσεις. Ανέφερε, τέλος, ότι θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος για να αποφασιστεί τελικώς πως θα τοποθετηθεί αναμένοντας και τις απόψεις της κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις