Η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων διεξήγαγε το Σάββατο εκταφές στο κοιμητήριο Πάφου, στο πλαίσιο του προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκταφή και αναγνώριση λειψάνων. Η εκταφή αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά την Κυριακή.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ξενοφώντας Καλλής από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) αυτές οι εκταφές σχετίζονται με το πρόχειρο νοσοκομείο που είχε στηθεί το 1964 στον Παχύαμμο. Εκεί υπήρχε μία ομάδα εθελοντών νοσηλευτών της διμοιρίας υγειονομικού της Πάφου, που αποτελούνταν από 5 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο γιατρός Μαυρογένης. Στο νοσοκομείο περιθάλπτονταν τραυματίες που έρχονταν από τα πεδία των μαχών, που ήταν πολύ κοντά, εξήγησε.
Στις 9 Αυγούστου, το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε με βόμβες ναπάλμ από την τουρκική αεροπορία, είπε ο κ. Καλλής, παραπέμποντας σε σχετικό βίντεο από το British Pathé στο YouTube, με τίτλο "The bombing of a Greek Cypriot village". Εξαιτίας του βομβαρδισμού, συνέχισε, τα σώματα όσων ήταν στο νοσοκομείο διαμελίστηκαν και σκορπίστηκαν σε απόσταση δεκάδων μέτρων από αυτό. Τότε, οστά των θυμάτων θάφτηκαν στο κοιμητήριο Πάφου, όπου γίνονται τώρα οι εκταφές.
Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Καλλής, υπάρχει ένας τάφος που φέρει δύο ονόματα από τα πέντε άτομα της νοσηλευτικής ομάδας, ενώ υπάρχουν και τρεις ατομικοί τάφοι.
Πριν δύο χρόνια έγινε εκταφή στον χώρο του νοσοκομείου στον Παχύαμμο, όπου αποκαλύφθηκε ο κρατήρας, μαζί με πολλά οστά, από τα οποία έγιναν και κάποιες ταυτοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και κάποια άτομα του ιατρικού προσωπικού.
"Τώρα πάμε σε αυτές τις εκταφές, στους δύο από τους τέσσερις τάφους για να δούμε τι υπάρχει μέσα", είπε.
Σημείωσε ότι το πλάνο είναι να ολοκληρωθεί η εκταφή στο κοιμητήριο Πάφου αργά την Κυριακή, ενώ τη Δευτέρα η ομάδα θα πάει στον Παχύαμμο, για ακόμα δύο υποθέσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται άμεσα με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, αλλά με τα γεγονότα του 1964 ευρύτερα.
Όπως είπε, μετά την εκταφή, τα οστά μεταφέρονται στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, όπου καθαρίζονται και εξετάζονται για την ηλικία και τυχόν τραύματα και στη συνέχεια αποστέλλονται δείγματα στο Ινστιτούτο Γενετικής, στην ομάδα του Μάριου Καριόλου.
"Ευελπιστώ ότι κάποια αποτελέσματα θα έχουμε σύντομα, σε ένα-δύο μήνες", είπε ο κ. Καλλής.
Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η εκταφή "είναι η συνέχεια της προσπάθειας που γίνεται για να συμπληρωθούν και να ολοκληρωθούν οι εκταφές" που είχαν ξεκινήσει και στον Παχύαμμο.
Όπως είπε, αυτοί οι πεσόντες δεν βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, "είναι πεσόντες τόσο του΄63-'64 αλλά και του '74, που οι συγγενείς αναζητούν απαντήσεις".
Η προσπάθεια που γίνεται, σημείωσε ο κ. Φωτίου, είναι να ολοκληρωθούν αυτές οι εκταφές και με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων που ήρθαν στην Κύπρο, όπως ο κ. Ηλιόπουλος.
"Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς", σημείωσε, ενώ απαντώντας στην ερώτηση για πόσα άτομα πρόκειται, ο Επίτροπος Προεδρίας απάντησε ότι "κανείς δεν ξέρει, θα διαφανεί από τις έρευνες και τις εκταφές που θα γίνουν".
"Έχει συμπληρωθεί σχεδόν το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους μεγάλους ομαδικούς τάφους στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας με το Noratlas, με το Φαέθων, με τους ομαδικούς τάφους στο Κωνσταντίνου και Ελένης, με τον ομαδικό τάφο στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, ελάχιστες είναι οι εκκρεμότητες αυτού του προγράμματος και μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες θα ολοκληρωθούν και αυτές οι εκταφές", κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις