ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα καθέλκυσε το πλέον προηγμένο της αεροπλανοφόρο - Θα περάσουν χρόνια πριν τεθεί σε υπηρεσία

Η Κίνα καθέλκυσε το πλέον προηγμένο της αεροπλανοφόρο - Θα περάσουν χρόνια πριν τεθεί σε υπηρεσία

Το τρίτο της και πλέον προηγμένο αεροπλανοφόρο καθέλκυσε σήμερα η Κίνα σε επίσημη τελετή σε ναυπηγείο της Σαγκάης.

Πρόκειται για το δεύτερο αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε εξ ολοκλήρου από την Κίνα και θεωρείται τεχνολογικά πιο προηγμένο από τα δύο προηγούμενα. Θα ενταχθεί σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας αφού υποβληθεί σε διάφορες δοκιμές στη θάλασσα.

Το Νέα Κίνα δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία που το αεροπλανοφόρο θα τεθεί σε υπηρεσία. Κάτι που δεν θα γίνει άμεσα, αντίθετα ενδέχεται να πάρει χρόνια.

Το αεροπλανοφόρο βαπτίστηκε Fujian, ονομασία που παραπέμπει στην ομώνυμη κινεζική επαρχία, όπως και τα δύο προηγούμενα, τα Liaoning και Shandong.

Η καθέλκυσή του καταγράφεται εν μέσω της κλιμάκωσης των σινοαμερικανικών εντάσεων, ειδικά για την Ταϊβάν, τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων που το Πεκίνο θεωρεί αποσχισμένη κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό, που βλέπει με κακό μάτι τη σύσφιγξη των σχέσεων ΗΠΑ-Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, έχει στείλει επανειλημμένα τα αεροπλανοφόρα του στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα.

Κυριότερη εξέλιξη σε αυτό το τρίτο κινεζικό αεροπλανοφόρο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα, σοβιετικού σχεδιασμού: έχει πολύ μεγαλύτερο κατάστρωμα και ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες για την απονήωση των αεροσκαφών, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει πολύ ταχύτερη απονήωση περισσότερων μαχητικών σε σύγκριση με τα άλλα δύο, που έχουν απλώς επικλινείς ράμπες. Άλλο πλεονέκτημα των καταπελτών: τα αεροσκάφη θα μπορούν να φέρουν περισσότερα καύσιμα και όπλα.

Σύμφωνα με τον Janes, εκδοτικό οίκο αναφοράς σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά θέματα, οι ΗΠΑ έχουν μακράν τα περισσότερα αεροπλανοφόρα σε υπηρεσία (11), μπροστά από την Κίνα (2), το Ηνωμένο Βασίλειο (2), τη Ρωσία (1), τη Γαλλία (1), την Ιταλία (1), την Ινδία (1) και την Ταϊλάνδη (1).

Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το Λιαονίνγκ, τέθηκε σε υπηρεσία το 2012. Χρησίμευσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ως πλατφόρμα εκπαίδευσης. Αγοράστηκε δεύτερο χέρι από την Ουκρανία το 1998.

Η γνώση που κατακτήθηκε αξιοποιήθηκε κατόπιν για την κατασκευή του Σαντόνγκ, του πρώτου αεροπλανοφόρου το οποίο κατασκευάστηκε στην Κίνα και τέθηκε σε υπηρεσία στα τέλη του 2019.

Πηγη: cnn.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top