Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας, το οποίο επηρεάζει οριζόντια τον κοινωνικοοικονομικό ιστό, που περιλαμβάνει εκτός από το δημογραφικό και την οικονομία, το συνταξιοδοτικό και την κοινωνία ευρύτερα.
Ανάμεσα στις προτάσεις που εισηγήθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης είναι μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική να παραχωρούνται ουσιαστικά κίνητρα προς αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Μερικά από αυτά είναι η εισαγωγή του θεσμού της επίσκεψης μαίων και κοινωνικών λειτουργών στο σπίτι των νέων μητέρων, η εξέταση δημιουργίας επιπλέον κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών και η περαιτέρω μελέτη καλών πρακτικών άλλων κρατών –μελών της ΕΕ, οι οποίες να μπορούν να υιοθετηθούν με βάση τα δεδομένα της Κύπρου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική. Όπως είπε, το δημογραφικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση.
