Πλήρως ενταγμένη στο καθημερινό -και αμιγώς προεκλογικό- ρεπερτόριο του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η ακραία ρητορική του εναντίον της Ελλάδας, σε μια μάλλον απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, όπως και χαμένο έδαφος στην προεκλογική κούρσα της Τουρκίας που επισήμως τοποθετείται για το 2023, αλλά ενδέχεται να εκκινήσει τους αμέσως επόμενους μήνες.
Φλερτάροντας με το κοστούμι του «μεγάλου χαμένου», καθώς στις δημοσκοπήσεις υπολείπεται όλων των δυνητικών αντιπάλων του, ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να διατηρήσει συμπαγή μια περίμετρο φανατικών υποστηρικτών του (αγράμματων, από τα κατώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, υπερσυντηρητικών μουσουλμάνων), προκειμένου να μην καταρρεύσει με κρότο από την έναρξη κιόλας της προεκλογικής καμπάνιας. Η ανάγκη συσπείρωσης μεγάλων μαζών ενόψει των Προεδρικών εκλογών, αλλά και η διάσωση της υστεροφημίας του έχουν ως αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες προκλήσεις εις βάρος της Αθήνας, καλλιεργώντας ένα κλίμα διαρκούς όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε καθημερινή πλέον βάση.
Στην τελική ευθεία οι γεωτρήσεις
Η στρατηγική, άλλωστε, του κ. Ερντογάν να συνδέει κάθε προεκλογική του δράση με ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας επιβεβαιώθηκε και χθες, όταν σε μια φιέστα για την εξόρυξη φυσικού αερίου από την Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε την έναρξη γεωτρήσεων, αλλά και τον στόχο του για πλήρη αυτονομία στην προμήθεια και παροχή φυσικού αερίου.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε ονομαστική αναφορά στο γεωτρύπανο Yavuz, ενώ τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα διατίθενται 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο εθνικό σύστημα μεταφοράς.
Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, μάλιστα, η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως «το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας και όχι ως περιοχή έντασης και σύγκρουσης», όπως είπε, επιτιθέμενος, ωστόσο, για άλλη μια φορά κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρότι η χθεσινή φιέστα, την οποία χαιρέτισε ο κ. Ερντογάν, αφορούσε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας του, πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να ανακαλέσει στην μνήμη -ιδίως των ψηφοφόρων του- την Συνθήκη της Λωζάννης που υπογράφηκε το 1923, αλλά και τη Μικρασιατική Καταστροφή.
«Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους, μεγαλώσαμε τη χώρα μας, την κάναμε δυνατή και ανεξάρτητη. Παλέψαμε με τη νοοτροπία που ήταν η αίτια η Τουρκία να παραμείνει έξω από την ομπρέλα ευημερίας και ασφάλειας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέχεια μίλησε με νέες αιχμές κατά των ΗΠΑ αν και δεν τις κατονόμασε, αναφερόμενος στην νέα εισβολή του στη Συρία. «Με τις επιχειρήσεις στην Συρία χαλάσαμε τις προσπάθειες να περικυκλώσουν την χώρα μας με ζώνη τρομοκρατών (σ.σ. Κούρδοι)», επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ακολούθως ανέφερε πως «πέρα των συνόρων μας σε όσους μας λένε ''τι κάνετε εκεί''; Απαντήσαμε «"ναι, όποιος και αν μας ενοχλεί πέρα των συνόρων μας, είμαστε έτοιμοι να πάμε και εκεί''».
3+1 γεωτρύπανα
Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι το νέο τουρκικό γεωτρύπανο θα ονομαστεί «Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ», επενδύοντας με ένα ακόμη σύμβολο το νέο-οθωμανικό του αφήγημα- και συμπλήρωσε πως «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης και γίνονται οι τεχνικές προεργασίες πριν τις γεωτρήσεις. Με τη βοήθεια του Θεού με την έναρξη του έργου κι αυτού του πλοίου μας θα πραγματοποιήσουμε τις έρευνες μας πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και αποδοτικά», χωρίς όμως να διευκρινίζει προς τα πού ακριβώς θα κατευθυνθεί το νέο πλοίο.
Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειος
Η «δημιουργική ασάφεια» ως προς το γεωγραφικό σημείο των γεωτρήσεων, τις οποίες προανήγγειλε, συνοδεύτηκε με μια γενικόλογη αναφορά του Τούρκου Προέδρου στην Μεσόγειο (και όχι για παράδειγμα στο Αιγαίο), διευρύνοντας εντέχνως το πεδίο των ερευνών μέχρι τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
«Ως μια χώρα που είναι περιτριγυρισμένη από τρεις θάλασσες, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Αν. Μεσόγειο. Υποστηρίζουμε σε κάθε πλατφόρμα τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε σχετικά ο κ. Ερντογάν και ακολουθώντας την νέα του τακτική, έδωσε συνέχεια στις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τον όρο «ληστές».
Και «επιτιθέμενος» και αμυνόμενος
«Η στάση της χώρας μας στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και δίχως καμία αμφιβολία. Εμείς δεν απλώνουμε το χέρι μας στα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας οι ληστές. Δεν επιτρέπουμε με τίποτα με βία, με διάφορα κόλπα και με απειλές να μας πάρουν αυτό που μας ανήκει». Παράλληλα διαμήνυσε ότι «όσο θα γίνεται αντιληπτή η αναντικατάστατη θέση της χώρας μας θα αλλάξουν την πολιτική τους κι αυτή που προτιμούν να μην συνεργαστούν μαζί μας για πολιτικούς λόγους».
Επαγρύπνηση για προβοκάτσιες
Την ίδια ώρα, με εδραία την πεποίθηση ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει στην οδό της ακραίας κλιμάκωσης των προκλήσεων, σε επιφυλακή παραμένει η Αθήνα για το ενδεχόμενο τυχόν προβοκάτσιας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι στην επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας.
Με αυτό το δεδομένο, συντριπτική απάντηση σε τουρκικά δημοσιεύματα που ήθελαν Αφγανό μετανάστη να δέχεται πυρά από ελληνικής πλευράς στην περιοχή της Ανδριανούπολης, έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Η Τουρκία έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο» σχολίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ τα ανυπόστατα τουρκικά δημοσιεύματα διέψευσε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Αστυνομία.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε ξένο και εγχώριο ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία αναφέρονται σε περιστατικό πυροβολισμού σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι: το περιγραφόμενο ή παρόμοιο περιστατικό, ουδέποτε έχει συμβεί και ως εκ τούτου σχετικές αναφορές είναι ανυπόστατες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σημειώνεται ότι, το σύνολο των δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία των συνόρων της χώρας γίνεται πάντοτε βάσει της εθνικής, ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή της μετάδοσης της συγκεκριμένης είδησης από τα τουρκικά ΜΜΕ, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε υπήρξε περιστατικό με πυροβολισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή.
Παρότι η συγκεκριμένη περιοχή, κοντά στο προγεφύρωμα του Κάραγατς, είναι απαγορευμένη ζώνη και για την τουρκική πλευρά, εντούτοις τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η ελληνική πλευρά άνοιξε πυρ και σκότωσε Αφγανό παράνομο μετανάστη, κοντά στα σύνορα της Αδριανούπολης και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Alibey. Από την πλευρά τους, τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλουν «ψηλά» τη συγκεκριμένη είδηση χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν άλλες πληροφορίες, με την Αθήνα να παραμένει σε συναγερμό για τυχόν προβοκάτσιες το επόμενο διάστημα.
Προκλήσεις και από την Κύπρο
Στο μεταξύ, η χθεσινή αναφορά του Τούρκου Προέδρου στα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» αποτέλεσε το κερασάκι σε μια σειρά προκλητικών δηλώσεων, στις οποίες προέβη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα.
«Η Ελλάδα επιδίδεται σε δημαγωγία, ανέντιμη ρητορική, δεν μπορεί να δώσει νόμιμη απάντηση στις επιστολές της Άγκυρας», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο περιθώριο της επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο και πρόσθεσε: «η άρνηση των δικαιωμάτων της βόρειας Κύπρου είναι άρνηση της ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων, δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να χάσουμε».
Βαδίζοντας στο μονοπάτι των διαδοχικών απειλών κατά της Αθήνας, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη πως «δεν περιμένουμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ή οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πρωθυπουργό να μας επαινέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουμε τέτοια προσδοκία. Δεν είχαμε ποτέ λόμπι για την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να παρηγορούνται με τέτοιες ανοησίες». «Είμαστε υπέρ της συνεργασίας, όχι της έντασης. Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην προστασία των δικαιωμάτων μας», κατέληξε.
Ακλόνητη, ωστόσο, στη στρατηγική της «σιδηράς ψυχραιμίας» εμφανίστηκε η Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι στο ντελίριο Τσαβούσογλου, από τα Κατεχόμενα. Διπλωματικές πηγές σχολίασαν λακωνικά τα όσα δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως «η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων». «Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων. Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα», κατέληξαν οι ίδιες πηγές.
Εργολαβία τα τουρκικά ΜΜΕ
Πλην της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, με αμείωτο ρυθμό εξελίσσεται και η «διαπαιδαγώγηση» της τουρκικής κοινής γνώμης στο νέο, προεκλογικό αφήγημα του Τούρκου Προέδρου, καθώς σε καθημερινό φαινόμενο έχουν μετατραπεί εμπρηστικά σχόλια στα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ ο χάρτης των βάσεων στην Ελλάδα προβάλλεται αδιάκοπα στις τουρκικές οθόνες.
Συγκεκριμένα, διάφοροι Τούρκοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών αποτελεί απειλή για την Τουρκία και πως η Ελλάδα διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Ρόδο. «Το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται στρατιωτικές πτήσεις, στρατιωτικές ενέργειες, ούτε στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτή η χώρα έχει δυνάμεις σε Ρόδο και Λέσβο σε επίπεδο μεραρχίας. Ακριβώς απέναντι μας σε Σάμο, Χίο και Κω διαθέτουν ταξιαρχίες. Στα υπόλοιπα νησιά έχουν δυνάμεις σε επίπεδο συνταγμάτων ή ταγμάτων», αναφέρει ο στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ. «Και ο πρωθυπουργός της πηγαίνει εκεί να τα επιθεωρήσει», σχολιάζει η παρουσιάστρια. «Ναι έχουν αεροπορικές βάσεις και ναυτικές βάσεις», απαντά ο αναλυτής, σε ένα διάλογο που αντικατοπτρίζει το κλίμα στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.
Οι «ανησυχίες» Στόλντενμπεργκ
Στην περιφερειακή ταραχή που δημιουργεί η Τουρκία, εξελίξεις καταγράφηκαν χθες και στο μέτωπο των αντιρρήσεών της κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με το Γ.Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλντενμπεργκ να επιχειρεί τον κατευνασμό της Άγκυρας.
Πραγματοποιώντας βαρκάδα με τη Σουηδή Πρωθυπουργό χθες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας.
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Σουηδία άρχισε ήδη να αλλάζει την μελλοντική κατάστασή της ως μέλος του ΝΑΤΟ με νέες δεσμεύσεις προς τους συμμάχους της», ανέφερε ο ίδιος, κάνοντας ακόμη λόγο για «δύο σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών που έχει θέσει η Τουρκία».
Οι «αντιρρήσεις» της Τουρκίας
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, και η Σουηδία με την Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό» σημείωσε ο επικεφαλής της Συμμαχίας, ενώ από πλευράς της η Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον επισήμανε ότι η χώρα της «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας», όπως και τις αντιρρήσεις της Άγκυρας που αφορούν ζητήματα ασφάλειας. «Φιλοδοξία μας», είπε, «είναι να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα».
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει και τις δύο χώρες για υποστήριξη Κούρδων μαχητών, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες».
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις