Με τις τιμές των τροφίμων σε ανοδική τροχιά εδώ και πολλούς μήνες, το ρύζι, βασική τροφή για εκατομμύρια πληθυσμού στον πλανήτη, κυρίως στην Ασία, μπορεί να είναι το επόμενο που θα ανατιμηθεί κατακόρυφα, προειδοποιούν αναλυτές της αγοράς, σύμφωνα με το CNBC.
Οι τιμές πολλών τροφίμων, από τα σιτηρά μέχρι το κρέας και τα έλαια έχουν εκτοξευθεί.
Την ίδια στιγμή, έχει επιβληθεί απαγόρευση εξαγωγών ή σοβαροί περιορισμοί στις εξαγώγιμες ποσότητες, όπως π.χ. από την Ινδία (σίτος), την Ουκρανία (σιτάρι, βρώμη και ζάχαρη, μεταξύ άλλων) και την Ινδονησία (φοινικέλαιο).
Έπεται το ρύζι;
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δείχνει τις διεθνείς τιμές του ρυζιού να αυξάνονται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα φθάνοντας τον Μάιο σε υψηλό 12 μηνών.
Σίγουρα, η παραγωγή ρυζιού εξακολουθεί να είναι άφθονη, αναφέρουν οι αναλυτές, αλλά η αύξηση των τιμών του σιταριού και το γενικά υψηλότερο κόστος της γεωργίας, επιβάλλουν τη στενή παρακολούθηση των τιμών του προϊόντος το επόμενο διάστημα.
«Πρέπει να παρακολουθούμε τις τιμές του ρυζιού στο μέλλον, γιατί η αύξηση των τιμών του σιταριού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μερική υποκατάσταση από το ρύζι, αύξηση της ζήτησης και μείωση των υπαρχόντων αποθεμάτων», δήλωσε η Sonal Varma, επικεφαλής οικονομολόγος στην ιαπωνική τράπεζα Nomura.
Κίνδυνος προστατευτισμού
Τα προστατευτικά μέτρα «στην πραγματικότητα εντείνουν τις πιέσεις τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο για διάφορους λόγους», είπε μιλώντας στο CNBC η οικονομολόγος. Το κόστος των ζωοτροφών και των λιπασμάτων για τη γεωργία αυξάνεται ήδη και οι τιμές της ενέργειας αυξάνουν το κόστος μεταφοράς, πρόσθεσε.
“Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος να δούμε περισσότερο προστατευτισμό από τις χώρες”, σημείωσε.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι για το ρύζι εξακολουθούν να είναι χαμηλοί καθώς τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού είναι άφθονα και η σοδειά στην Ινδία αναμένεται να είναι καλή αυτό το καλοκαίρι.
Η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ταϊλάνδης τον οποίο επικαλούνταν το Reuters, συζητούν να αυξήσουν τις τιμές εξαγωγής του ρυζιού τους. Την ίδια στιγμή, οι έμποροι στοκάρουν ρύζι από την Ινδία.
«Αυτήν τη στιγμή, με ανησυχήσει πολύ περισσότερο ένα ενδεχόμενο απαγόρευσης των εξαγωγών ρυζιού από την Ινδία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο CNBC ο David Laborde, ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research Institute.
Να σημειωθεί ότι η Ινδία και η Κίνα είναι οι δύο κορυφαίοι παραγωγοί ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής. Το Βιετνάμ είναι το πέμπτο μεγαλύτερο, ενώ η Ταϊλάνδη βρίσκεται στην έκτη θέση.
Ανατιμήσεις ή απαγόρευση εξαγωγών;
Ο Laborde είπε ότι μια αύξηση της τιμής θα ήταν πολύ προτιμότερη από οποιαδήποτε απαγόρευση εξαγωγών.
«Θα πρέπει πραγματικά να κάνουμε διαχωρισμό μεταξύ μιας αύξησης των τιμών που αντισταθμίζει το υψηλότερο κόστος και θα ωφελήσει τους αγρότες (και θα τους βοηθήσει να παράγουν), από μια απαγόρευση εξαγωγών» που ωθεί τις τιμές προς τα πάνω στις παγκόσμιες αγορές και προς τα κάτω στις εγχώριες αγορές, τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση, μια αύξηση στις τιμές του ρυζιού θα επηρέαζε αρνητικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ασία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής του βασικού προϊόντος.
Στην Νοτιοανατολική Ασία, περιοχές όπως το Ανατολικό Τιμόρ, το Λάος, η Καμπότζη και φυσικά μέρη όπως η Ινδονησία, η οποία έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό, θα επηρεαστούν δυσμενώς εάν συνεχιστούν οι τιμές να ανεβαίνουν και να παραμένουν σε αυτά πολύ υψηλά επίπεδα, προειδοποίησε ο Nafees Meah, περιφερειακός εκπρόσωπος για τη Νότια Ασία στο Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας Ρυζιού.
Πηγή: ot.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις