ΔΙΕΘΝΗ

'Eως το 2050 η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού

'Eως το 2050 η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού

Η ξηρασία είναι μια από τις πιο ολέθριες φυσικές καταστροφές όσον αφορά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, που προκύπτουν από τις επιπτώσεις, όπως η επιδείνωση στις καλλιέργειες, οι πυρκαγιές και η υδατική ανασφάλεια.

Οι ξηρασίες, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, αυξάνονται σε συχνότητα και σοβαρότητα. Μελέτες και στοιχεία από το UNEP, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των ΗΕ αναφέρουν ότι οι ξηρασίες είναι αυξημένες κατά 29% από το 2000, με 55 εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται κάθε χρόνο. Μέχρι το 2050, η ξηρασία μπορεί να επηρεάσει περίπου τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Οι πρόσφατες ξηρασίες σε πολλά μέρη του πλανήτη δείχνουν ένα επισφαλές μέλλον για τον κόσμο. Οι ελλείψεις τροφίμων και νερού, καθώς και οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τη σοβαρή ξηρασία έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια», λέει ο Ibrahim Thiaw, Εκτελεστικός Γραμματέας του UNCCD, του προγράμματος για αντιμετώπισης της αποψίλωσης των δασών και της ερημοποίησης.

Ο φετινός παγκόσμιος εορτασμός της Ημέρας Ερημοποίησης και Ξηρασίας θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Η Ισπανία είναι μια χώρα ευάλωτη στην ξηρασία, την έλλειψη νερού και τις συνδεδεμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων και έχει να μοιραστεί τις καλύτερες πρακτικές.

«Ξηρασία δεν είναι μόνο η απουσία βροχής. Συχνά το φαινόμενο τροφοδοτείται από την υποβάθμιση της γης και την κλιματική αλλαγή. Μαζί, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τη φύση σε όλο τον κόσμο και να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε τώρα για να προστατέψουμε το μέλλον μας από την ξηρασία», αναφέρει η Teresa Ribera Rodríguez, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας και Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης.

Οι ξηρασίες ήταν πάντα μέρος της φύσης και της ανθρώπινης εμπειρίας, αλλά τώρα είναι πολύ χειρότερες λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν καμία χώρα δεν έχει «ανοσία» στην ξηρασία, αλλά όλες οι χώρες μπορούν να προετοιμαστούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο.

Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για την αξιολόγηση του κινδύνου ξηρασίας και λύσεις για να διασφαλιστεί ότι οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης δεν θα χαθούν πλέον λόγω της ξηρασίας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top