ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης του δημοψηφίσματος

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης του δημοψηφίσματος

Από τη στιγμή που η Βουλή ψήφισε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν υπάρχει συνταγματική διαδικασία ώστε να ακυρωθεί, ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου προς όσους, όπως είπε, "λυσσομανούν να παρέμβουν σε ένα ψηφισμένο δημοψήφισμα".

"Να λείπουν λοιπόν οι εκ του πονηρού παρεμβάσεις, η τρομοκρατία, η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση. Να λείπουν και οι δηλώσεις που στην πραγματικότητα δεν υπηρετούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την Ευρώπη της Δημοκρατίας αλλά βοηθούν στη διολίσθηση της Ευρώπης σε καθεστώς έλλειψης σεβασμού", είπε η κ. Κωνσταντοπούλου. 

Αφού ανέφερε ότι εν αντιθέσει με αντιευρωπαϊκές παρεμβάσεις, που ακούσαμε τις τελευταίες ώρες, υπάρχουν στην ΕΕ και φωνές που κρούουν τον κώδωνα για την ανάγκη σεβασμού της Δημοκρατίας, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής σημερινή επιστολή του Προέδρου της Βουλής  Γιαννάκη Ομήρου, με την οποία εκφράζει την  ολόψυχη συμπαράσταση στην Ελλάδα και λαό αυτή την κρίσιμη ώρα.

Όπως αναφέρει, το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει σε ένα τόσο σημαντικό θέμα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστό και εκφράζει την ελπίδα να κυριαρχήσουν  την Ευρώπη οι αρχές ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 

Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε πως υπήρξε και η επικοινωνία της με τον Γάλλο ομόλογό της, προσθέτοντας πως θα αναλάβει γενικότερη πρωτοβουλία ενεργοποίησης κοινοβουλίων αυτή την κρίσιμη στιγμή "γιατί η επιβολή της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού δεν μπορεί να παραμένει κενό γράμμα". 

Εξάλλου η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως "στο πλαίσιο της προπαγάνδας" στα social media έχουν δημιουργηθεί πλαστά προφίλ και κατήγγειλε το γεγονός. Γνωστοποίησε ότι στο Twitter υπάρχει το προφίλ "Πρόεδρος της Βουλής" το οποίο δεν αποτελεί δικό της λογαριασμό και στο Facebook ένα δεύτερο, που φέρει το όνομά της και το οποίο είναι επίσης πλαστό. 

Μάλιστα, είπε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, σε αυτό έχει αναρτηθεί φωτογραφία του δικτάτορα Μεταξά με φωτογραφία του "όχι".

Πρόσθεσε πως δεν είπε κανένας δικτάτορας το “όχι”, αλλά ο ελληνικός λαός, ο οποίος θα ξαναπεί το "όχι" και τώρα. 

"Κάθε ώρα που περνάει είναι κρίσιμη. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να δράσει για να δοθεί μια θετική, μια λυτρωτική λύση", δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά την συνάντησή της με αντιπροσωπείες παραγωγικών φορέων.

Η κ. Γεννηματά πρόσθεσε ότι αυτό χρειάζεται να γίνει τώρα και χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση.

"Από την πλευρά μου έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, έχω αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με τους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης, που βρίσκονται και αυτή την ώρα σε εξέλιξη. Οι στιγμές είναι ιστορικές, όπως και η ευθύνη όλων μας" κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι “αυτό που προέχει τώρα, είναι να υπάρξει μια συμφωνία, που θα δώσει τη  δυνατότητα να διασφαλίσουμε την πορεία της χώρας, ώστε να μη βρεθούμε στο περιθώριο της Ιστορίας και να ανοίξει το δρόμο για μεγάλες αλλαγές. Χωρίς αυτές, η πορεία της χώρας και το μέλλον του ελληνικού λαού, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο έλεος πάσης φύσεως εξαρτήσεων."

Μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο και  όπως ανακοινώθηκε, οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε ένα δημοψήφισμα με άδηλη έκβαση, καθώς οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση του Ελληνικού λαού, η πορεία στη συνέχεια παραμένει άγνωστη, πολύ περισσότερο που η χώρα από σήμερα το βράδυ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός προγράμματος.

Κοινή ήταν η άποψη, πως η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει τη θέση της στην Ευρώπη, την Ευρωζώνη και στον κύκλο των σύγχρονων δημοκρατικών χωρών και οι προοδευτικές δυνάμεις να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τέλος, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος και η δυνατότητα αναζήτησης κοινών.
 
Με θέμα "αλληλεγγύη στην Ελλάδα" πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες συνέντευξη Τύπου από τα κόμματα της Αριστεράς της Ισπανίας -Podemos, Izquierda Unida, Eh Bildu- και ομιλητές μεταξύ άλλων τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και Στέλιο Κούλογλου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για μια συμφωνία "ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος" ενώ τόνισε: "Όσοι λένε ότι ναι σημαίνει ευρώ και όχι σημαίνει δραχμή δεν λένε αλήθεια. Κρύβουν την πολιτική τους επιδίωξη που είναι να γίνει η κυβέρνηση Τσίπρα σύντομη Αριστερή παρένθεση. Κρύβουν την πρόθεσή τους να τιμωρηθεί ο ελληνικός
λαός γιατί ψήφισε ΟΧΙ στη λιτότητα, γιατί ψήφισε μια διαφορετική κυβέρνηση".

"Οι επόμενες ώρες είναι ιστορικής σημασίας και οι ευθύνες των Ευρωπαίων ηγετών είναι τεράστιες. Δεν είναι ώρα για εκβιασμούς. Δεν είναι ώρα για τελεσίγραφα, γιατί αυτά ήδη απειλούν ολόκληρη την Ευρώπη με ένα τεράστιο κόστος και τους ευρωπαϊκούς λαούς με πρόσθετο κόστος -πέρα από αυτό που έχει προκαλέσει μια άγρια λιτότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο", υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης

Πρόσθεσε πως "η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι ακόμη και τώρα, ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες, για μία βιώσιμη συμφωνία η οποία να εξασφαλίζει τον τερματισμό της λιτότητας, χωρίς νέα ελλείμματα, με μία αξιόπιστη συμφωνία για τα δημόσια οικονομικά, αλλά και με μια σαφή δέσμευση για αφομοίωση του μη-βιώσιμου χρέους καθώς και ένα αναπτυξιακό πακέτο που να αξιοποιεί διαθέσιμους και νέους ευρωπαϊκούς πόρους, που να επιτρέψει στον ελληνικό λαό να ελπίζει, στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί".

"Μιας και μιλάμε για την Ελλάδα και την Ισπανία, αυτό το "blocus" (αποκλεισμός) που έχει σήμερα η Ελλάδα θυμίζει το "bloco" (αποκλεισμό) που είχε η ισπανική δημοκρατία από το 1936 και μετά", σημείωσε από την  πλευρά του ο κ. Κούλογλου. 

Από την πλευρά τους, οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό, με τη Μαρίνα Αλμπιόλ να λέει μεταξύ άλλων: "Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αποφασίσει να σηκώσουν ανάστημα, γεμάτοι αξιοπρέπεια, και αποφάσισαν να μη θέσουν τα κέρδη των τραπεζών πάνω από τις ζωές τους".

Εξάλλου, η ΓΓ  Ισότητας Φωτεινή Κούβελα, δήλωσε ότι "οι γυναίκες που είναι η μεγάλη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, την Κυριακή μαζί με τον ελληνικό λαό, θα δώσουν ένα ηχηρό `όχι` στις πολιτικές λιτότητας και τους εκβιασμούς". 

Οι γυναίκες, πρόσθεσε, έχουν μάθει να είναι αγωνίστριες σε όλα τα πεδία της ατομικής και κοινωνικής ζωής και δεν θα ανεχτούν να είναι μόνιμα θύματα των πολιτικών λιτότητας που καθιστούν "πολυτέλεια" την ισότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καταστρατηγώντας εμφανώς κάθε έννοια Δημοκρατίας. 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας, διευκρίνισε η κ. Κούβελα, ως ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την ισότητα, "είναι φανερό ότι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη στις παρούσες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες οι ανισότητες εντείνονται και οι προσπάθειες για την ανατροπή τους δυσκολεύουν".

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Ιράν: Βρέθηκε η σορός του Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο - Σταματούν οι έρευνες

Εντοπίστηκε η σορός του προέδρου του Ιράν, Εμπραίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν αλλά και των υπόλοιπων επιβαινόντων στο ελικόπτερο Bell 212 που συνετρίβη την Κυριακή (19/5).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top