Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, με την οποία επαναβεβαιώνεται ότι το προϊόν με την ονομασία «χαλλούμι» είναι αυτό που πληροί τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος κατοχύρωσε το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) βρέθηκε την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας.
Η Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως, μετά από τη σύσκεψη, που θα πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Σύνδεσμο Τυροκόμων.
Κατά τη σημερινή συνεδρία, στην οποία παρευρέθηκαν οι Υπουργοί Γεωργίας και Εμπορίου, καθώς και εκπρόσωποι των Τυροκόμων, τονίστηκε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη νομοθεσία όπως της υποδείχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, ενώ απευθύνθηκε έκκληση προς τους τυροκόμους να ενταχθούν στο σχέδιο, ώστε να μπορέσουν να παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ.
Εξάλλου, δόθηκαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου ότι δεν είναι υποχρεωτικό να παράγουν όλοι οι τυροκόμοι χαλλούμι ΠΟΠ, αφού όπως επικαλούνται οι τυροκόμοι δεν υπάρχουν αρκετές ποσότητες για την παραγωγή του, αλλά όπως τονίστηκε θα μπορούν να παράγουν κάποιο άλλο τυρί, που προσομοιάζει στο χαλούμι, δίνοντας του όποιο άλλο όνομα θέλουν.
Σε σχέση με τα διαδικαστικά θέματα, όπως η βελτίωση των προδιαγραφών ως προς τις φυλές των ζώων, την υγρασία, το σχήμα, το βάρος, το πώς διπλώνεται το χαλλούμι, καθώς και η εγγραφή των τυροκόμων στη σχετική διαδικασία, είναι ζητήματα που θα επιλυθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε συναντήσεις που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ανέφερε ότι «όπως η κυβέρνηση αγωνίστηκε με αποφασιστικότητα και πέτυχε την κατοχύρωση του εθνικού αγροτικού μας προϊόντος του χαλλουμιού, με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια αποφασιστικότητα, θα λύσει όλα τα προβλήματα, ούτως ώστε η παραγωγή χαλλουμιού ως ΠΟΠ να μπει στο σωστό δρόμο και να λειτουργήσει, όπως ακριβώς προβλέπεται και μέσα από τους σχετικούς κανονισμούς».
Πρόσθεσε ως «η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν διαφωτιστική», για να σημειώσει πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση του με τους τυροκόμους αυτό που κατέστησε σαφές είναι πως θα πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία αυτή».
«Υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα, ζητήματα τα οποία επηρεάζουν και όλους τους κλάδους, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος θέλησε να συναντήσει και τους υπόλοιπους κλάδους, ώστε με σύνεση να προχωρήσουμε στην εφαρμογή αυτών που προβλέπονται στη νομοθεσία», είπε ο κ. Καδής.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας «υπάρχουν αλλαγές ήσσονος σημασίας, οι οποίες θα διευκολύνουν τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην παραγωγή του προϊόντος, με ένα πιο ευέλικτο τρόπο», συμπληρώνοντας πως «αυτές τις αλλαγές το Υπουργείο μέσα στις επόμενες μέρες θα τις αποστείλει».
Αναφερόμενος στην παράταση, που μπορεί να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εφαρμογή των προνοιών ενός φακέλου, ο κ. Καδής είπε πως υπάρχει κανονισμός που δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει μέχρι δέκα χρόνια παράταση, για την εφαρμογή των προνοιών ενός φακέλου.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός, στην περίπτωση της Κύπρου αυτός ο χρόνος λήγει το 2024, για να συμπληρώσει πως συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις -και το χαλλούμι είναι μια τέτοια περίπτωση- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα να δώσει περαιτέρω παράταση, δηλαδή να φτάσουμε το 2029 ή το 2030.
«Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση επιχειρεί να το πετύχει, ούτως ώστε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο στους παραγωγούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και είναι μία από τις πολλές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση για να λειτουργήσει καλύτερα ο χώρος και να διευκολύνει όλους τους παραγωγού που εμπλέκονται στην παραγωγή του χαλλουμιού», είπε.
Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι χαλλούμι ΠΟΠ σημαίνει συγκεκριμένες προδιαγραφές και αυτές τις προδιαγραφές πρέπει να της τηρούν όλοι, για να σημειώσει ότι «εάν υπάρχει περίσσευμα γάλακτος μπορεί να παράγεται άλλο τυρί, το οποίο μπορεί ο κάθε ένας να το ονομάσει όπως θέλει».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Γεωργίας δόθηκαν παραδείγματα τυριών, που προσομοιάζουν με το χαλούμι και τα οποία στη αγορά διατηρούν πολύ ψηλές τιμές, ενώ τονίστηκε ότι μπορεί γίνει αυτό και με τα τυριά που ενδεχομένως να παράγονται από την Κύπρο με αγελαδινό γάλα, χωρίς να παραβιάζεται η νομοθεσία.
Ο κ. Καδής διεμήνυσε πως «υπάρχει δυνατότητα και λύσεις φτάνει να υπάρχει καλή θέληση», συμπληρώνοντας πως «είναι αυτές τις λύσεις που θα αναζητήσει και ο Πρόεδρος σε συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής του προϊόντος».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, τόνισε πως ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς επίσης πρέπει να εφαρμοστεί και η γνωμάτευση της ΝΥ, για να σημειώσει πως απαίτηση της Βουλής είναι όπως εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι.
Είπε πως δεν είναι υποχρεωτικό να παράγουν όλοι χαλλούμι ΠΟΠ. «Ας το ονομάσουν κάτι άλλο από τη στιγμή που δεν μπορούν να τηρούν τις προδιαγραφές του ΠΟΠ. Σε αυτό θα επιμένουμε μέχρι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια», ανέφερε.
«Ειπώθηκε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες, ώστε να παράγεται μόνο χαλλούμι ΠΟΠ. Ποτέ δεν έχει λεχθεί ότι πρέπει η Κύπρος να παράγει μόνο χαλλούμι ΠΟΠ. Υπάρχουν και άλλα είδη που προσομοιάζουν με το χαλούμι και δεν είναι απαραίτητο να παράγεις όλες τις ποσότητες ως ΠΟΠ», ανέφερε ο κ. Γαβριήλ.
Απηύθυνε έκκληση προς τα τυροκομεία να ενταχθούν στο σχέδιο, ώστε να μπορέσουν να παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ. Εξέφρασε την πεποίθηση πως το οικονομικό όφελος που θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι πολύ περισσότερο από αυτό που αναμένουμε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, είπε πως το κόμμα του ζητά την εφαρμογή της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ σημείωσε πως «θεωρεί το θέμα λήξαν».
Σύμφωνα με τον κ. Πάζαρο, «όλες οι απορίες και οι αντίθετες απόψεις που κατά καιρούς διατυπώθηκαν, έχουν ξεκαθαρίσει».
Χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυση του όλου θέματος και δήλωσε πως αναμένει πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα συμμορφωθούν με το περιεχόμενο και τις υποδείξεις της γνωμάτευσης.
«Σε αντίθετη περίπτωση», είπε, «ο μακροχρόνιος αγώνας, που δόθηκε για την προστασία του χαλλουμιού ως εθνικό προϊόν, θα καταστεί άνευ ουσίας και χωρίς κανένα όφελος».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, είπε πως η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εφαρμόσει εκείνο το οποίο καλείται και έχει η Νομική Υπηρεσία γνωματεύσει, για να προσθέσει πως «με τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το χαλλούμι στο τέλος θα χάσουμε το χαλούμι και θα πωλούμε λευκό νορό, όχι λευκό χαλλούμι».
«Για χρόνια τα αρμόδια Υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου διαβεβαίωναν την Επιτροπή Γεωργίας ότι καταβάλλονται προσπάθειες και θα εφαρμοστεί η νομοθεσία. Τώρα με την όλη στάση και τη συμπεριφορά της η κυβέρνηση μας δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ανήσυχοι διότι σε ό,τι αφορά το χαλλούμι, το μέλλον του είναι αβέβαιο», είπε.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε πως «είναι καθαρό προς τον κυπριακό λαό ότι πλέον δεν μπορεί μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας να κυκλοφορεί άλλο προϊόν από το χαλλούμι ΠΟΠ», για να σημειώσει πως «οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί θα είναι με άλλη ονομασία και περιεχόμενο».
Κάλεσε την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού «αν θέλει να επιτελεί το ρόλο της προς την κυπριακή κοινωνία και τους πολίτες τότε οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται τάχιστα και να μπαίνουν τα πρόστιμα, ώστε να μην διαιωνίζεται η αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις