ΔΙΕΘΝΗ

Ανοικτός ο διάδρομος για σιτηρά - «Πράσινο φως» από Λαβρόφ - Προσεκτικός για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Ανοικτός ο διάδρομος για σιτηρά - «Πράσινο φως» από Λαβρόφ - Προσεκτικός για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Η Ρωσία δεν αποτελεί εμπόδιο στο να φύγουν τα πλοία με τα ουκρανικά σιτηρά, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας πάντως υπερβολικές τις εκτιμήσεις περί επισιτιστικής κρίσης λόγω του εγκλωβισμού των εν λόγω πλοίων στα ουκρανικά λιμάνια.

«Οι δυτικοί προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως καταστροφή, ενώ το μερίδιο των ουκρανικών σιτηρών στην (παγκόσμια) αγορά είναι μόνο 1%. Άρα η όποια επισιτιστική κρίση δεν προέρχεται από εδώ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση. Όσοι θέλουν να ακούσουν, όσοι θέλουν να καταλάβουν, ακούνε τα επιχειρήματά μας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στις προσπάθειες των Τούρκων φίλων μας. Οι προσπάθειες των Τούρκων ομολόγων μας είναι πολύτιμες. Προσπάθησαν μαζί μας να απελευθερωθούν τόσο σιτηρά όσο και ξένα πλοία από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι Ουκρανοί κρατούν αυτά τα πλοία και τους ανθρώπους εκεί σαν ομήρους. Το ναυτικό μας, ο στόλος μας στη Μαύρη Θάλασσα ανοίγει συνεχώς ανθρωπιστικούς διαδρόμους εκεί. Μιλάμε για το διάδρομο που ξεκινά από τα νερά της Ουκρανίας προς τα Στενά. Όλα τα πλοία που θέλουν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή μπορούν να μεταφέρουν το φορτίο τους από εκεί», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, πρότεινε έναν μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, συστήνοντας μάλιστα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

«Θεωρούμε αυτό το σχέδιο λογικό και εφικτό. Μπορούμε να κάνουμε μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Θεωρούμε δικαιολογημένο το αίτημα της Ρωσίας να άρει τις κυρώσεις σχετικά με τη μεταφορά των προϊόντων σίτου στις διεθνείς αγορές», δήλωσε.

Στήριξη για Συρία, ζήτησε ο Τσαβούσογλου – Αιχμές για ΗΠΑ

Το άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα αφορούσε το θέμα της σχεδιαζόμενης από την Τουρκία νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για αυξανόμενη απειλή από τους Κούρδους, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που τους παρέχουν, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ αρκέστηκε να πει ότι κατανοούν τις ανησυχίες της Τουρκίας και κατηγόρησε με τη σειρά του τις ΗΠΑ για το ρόλο που παίζουν στη Συρία.

«Συζητήσαμε επίσης τα θέματα στη Συρία και τη Λιβύη. Υπάρχει μια αυξανόμενη απειλή για εμάς από το PKK/YPG στη βόρεια Συρία.

Υπάρχει ένα καθεστώς που δεν θέλει πολιτική λύση. Σε αυτό το σημείο, πιστεύουμε ότι η Ρωσία και το Ιράν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο καθεστώς. Η μόνη λύση είναι να συνέλθει το καθεστώς και να συνομιλήσει με τη μετριοπαθή αντιπολίτευση.

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει επίσης να εκκαθαριστούν από αυτή τη χώρα. Αυτές οι οργανώσεις υποστηρίζονται από πολλές χώρες, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος που αντιτιθέμεθα στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να δείξει ξεκάθαρα τη διάθεση του Κρεμλίνου στο ενδεχόμενο τουρκικής επιχείρησης. «Το συριακό ζήτημα συζητήθηκε πολλές φορές στις συναντήσεις των ηγετών. Δουλεύουμε χέρι-χέρι στο πλαίσιο της συμφωνίας της Αστάνα. Θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στη Νουρ Σουλτάν τον Ιούλιο.

Λαμβάνουμε υπόψη τις ευαισθησίες των Τούρκων φίλων μας. Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν παράνομα έναν αριθμό οργανώσεων εκεί. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο συριακό ζήτημα. Υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα εκεί. Η διεθνής κοινότητα επιδεινώνει συνεχώς αυτό το πρόβλημα», σημείωσε.

Συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνοντας ότι συζήτησαν όλα τα διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να συμβάλει στον τερματισμό του.

«Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων. O τερματισμός του πολέμου θα ωφελούσε όλη την ανθρωπότητα.

Τόνισα για άλλη μια φορά στον Λαβρόφ ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο μίας συνάντησης του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά θετικός.

«Όσον αφορά μία συνάντηση των δύο ηγετών διαπιστώνουμε ένα πιο θετικό κλίμα από ό,τι πριν δύο βδομάδες.

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θέλουμε να φιλοξενήσουμε μια τέτοια συνάντηση.

Ακολουθούμε ισορροπημένη πολιτική μεταξύ δύο χωρών, Ρωσίας-Ουκρανίας.

Είναι πιο σωστό να κάνουμε βήματα μέσω διπλωματίας για να τερματιστεί ο πόλεμος», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, ενώ ο Σεργκέι Λαβρόφ έριξε την ευθύνη στον Ουκρανό πρόεδρο για τη μη πραγματοποίησή της μέχρι στιγμής.

«Ο Ζελένσκι ζητά συνάντηση δύο ηγετών, ωστόσο αλλάζει την άποψή του συνέχεια. Η μπάλα είναι στην πλευρά των Ουκρανών, αλλά συνέχεια αλλάζουν τη θέση τους. Περιμέναμε να κάνουν βήματα, αλλά δυστυχώς δεν πήραμε απάντηση στις προτάσεις μας», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ενέργεια και Άκουγιου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι με τον ομόλογό του συζήτησαν και θέματα ενέργειας, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου, συνεχίζεται όπως έχει προγραμματιστεί.

«Οι σχέσεις μας διανύουν μια ώριμη περίοδο συνεργασίας, οι ηγέτες των κρατών μας έχουν συναντηθεί 9 φορές.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για επενδύσεις και οικονομία.

Σπάσαμε ρεκόρ το 2019, 7 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες ήρθαν στην Τουρκία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Αναφορικά με το θέμα της αποναρκοθέτησης, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγμάτευση, αν είναι έτοιμη κι η Ουκρανία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top