Mαζί με τους γνωστούς και σχετικά προβλέψιμους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να κολλήσουμε κορωνοϊό, νεότερη μελέτη φωτίζει ορισμένους που ίσως ούτε μας είχαν περάσει από το μυαλό. Ειδικότερα:
-οι τροφικές αλλεργίες μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο μόλυνσης, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς αυτές
-το άσθμα και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως το έκζεμα και η αλλεργική ρινίτιδα, δεν θεωρείται ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου
-η παχυσαρκία και ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ενισχύουν τις πιθανότητες μόλυνσης με κορωνοϊό.
Αναφορικά με την ηλικία, τα παιδιά 12 ετών και κάτω ήταν εξίσου πιθανό να κολλήσουν όσο και οι έφηβοι και οι ενήλικες, ωστόσο τα τρία τέταρτα των λοιμώξεων ήταν ασυμπτωματικές, σύμφωνα με τη μελέτη. Τέλος, επιβεβαιώθηκε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση σε οικογένειες με παιδιά ήταν υψηλότερη, μιας και τα παιδιά είχαν δυνητικά υψηλό ιικό φορτίο και στενότερη επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology αφορούσε περισσότερα από 4.000 άτομα σε περίπου 1.400 νοικοκυριά 12 πόλεων των ΗΠΑ, με τουλάχιστον ένα άτομο ηλικίας 21 ετών. Η περίοδος παρακολούθησης ήταν μεταξύ του Μαΐου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, προτού δηλαδή τα εμβόλια να γίνουν ευρέως διαθέσιμα και πριν από την εμφάνιση των επόμενων παραλλαγών του ιού.
Με ποιον τρόπο προστατεύουν οι τροφικές αλλεργίες; Η φλεγμονή τύπου 2 είναι το χαρακτηριστικό των αλλεργικών διαταραχών και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του υποδοχέα ACE2 στην επιφάνεια των κυττάρων των αεραγωγών. Ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί αυτόν τον υποδοχέα για να εισέλθει στα κύτταρα, οπότε τα χαμηλότερα επίπεδά του θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει τα κύτταρα, όπως εξηγούν οι ερευνητές.
Όσον αφορά την παχυσαρκία, τα αποτελέσματα συμπληρώνουν αυτά προηγούμενων μελετών, που διαπίστωσαν ότι η παχυσαρκία συνδέται με τη σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό. Στην παρούσα μελέτη αποδείχθηκε ότι κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά 10 μονάδες, αύξανε αντίστοιχα και τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 9%. Επιπλέον, τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα διατρέχουν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
Τέλος, η στενή επαφή με ένα κρούσμα αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα μετάδοσης, καθώς παρατηρήθηκε ότι στο 58% των νοικοκυριών που υπήρχε τουλάχιστον ένα κρούσμα, ο ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί τον κορωνοϊό, εξαπλώθηκε σε αρκετά μέλη του νοικοκυριού.
Τα ευρήματα «υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών και της εφαρμογής άλλων μέτρων δημόσιας υγείας για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, προστατεύοντας τόσο τα παιδιά όσο και τα ευάλωτα μέλη της οικογένειας» δήλωσε σχετικά ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) των ΗΠΑ που χρηματοδότησε τη μελέτη, Anthony Fauci.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις