Το Ιράν λέει ότι τα πετρελαιοφόρα κατασχέθηκαν επειδή η Ελλάδα «έκλεψε» πετρέλαιο

Το Ιράν λέει ότι τα πετρελαιοφόρα κατασχέθηκαν επειδή η Ελλάδα «έκλεψε» πετρέλαιο

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσχεση δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων από τη χώρα στα τέλη του περασμένου μήνα ήταν αντίποινα κατά της Ελλάδας επειδή «έκλεψε» ιρανικό πετρέλαιο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης επιβιβάστηκαν και πήραν τον έλεγχο των δύο πλοίων στον Κόλπο στις 27 Μαΐου επικαλούμενοι «παραβιάσεις», τις οποίες η Ελλάδα καταδίκασε ως «ισοδύναμες με πράξεις πειρατείας».

Η κατάσχεση έγινε δύο ημέρες αφότου η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι θα στείλει 115.000 τόνους ιρανικού πετρελαίου από ένα δεξαμενόπλοιο υπό ρωσική σημαία, το οποίο κατασχέθηκε τον Απρίλιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών και σύμφωνα με το καθεστώς κυρώσεων του τελευταίου.

«Τα ιρανικά καύσιμα εκλάπησαν στα ανοικτά της Ελλάδας, στη συνέχεια οι γενναίες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας το αναπλήρωσαν με την κατάσχεση ενός εχθρικού πλοίου», δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε τηλεοπτική ομιλία για τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Ρουχολάχ Χομενεΐ, ο οποίος ίδρυσε την Ισλαμική Δημοκρατία, το 1989.

«Εσείς είστε που κλέψατε το πετρέλαιό μας», είπε ο Χομενεΐ, απευθυνόμενος στους «εχθρούς» της χώρας.

Η Ουάσινγκτον, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει τα πλοία.

Η Αθήνα δήλωσε ότι ελικόπτερα του ιρανικού πολεμικού ναυτικού είχαν αποβιβάσει ένοπλους στα δύο δεξαμενόπλοια για να πραγματοποιήσουν τις κατασχέσεις.

Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι είχαν κατασχέσει νωρίτερα το πλοίο με ρωσική σημαία για να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις που θεσπίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η ιρανική ναυτιλιακή αρχή είχε χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή ως «διεθνή ληστεία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πριν από την άφιξη του Αντόνιο Γκουτέρες: Η κρίσιμη ενημέρωση Ολγκίν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και το νέο διπλωματικό τεστ για το Κυπριακό

Πριν από την άφιξη του Αντόνιο Γκουτέρες: Η κρίσιμη ενημέρωση Ολγκίν στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και το νέο διπλωματικό τεστ για το Κυπριακό

Λίγες μόλις ώρες πριν από την άφιξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην Κύπρο, η σημερινή συνάντηση της προσωπικής του απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, αποκτά βαρύνουσα πολιτική και διπλωματική σημασία. Δεν πρόκειται για μια τυπική ενημέρωση μετά από έναν ακόμη κύκλο επαφών. Είναι η τελευταία ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, πριν ο επικεφαλής του ΟΗΕ αναλάβει προσωπικά την προσπάθεια να διαπιστώσει αν υπάρχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική μιας νέας διαδικασίας στο Κυπριακό.