Για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας στην ανάπτυξη και την προώθηση καινοτόμων και τεχνολογικά ανεπτυγμένων προϊόντων και υπηρεσιών από τον δημόσιο τομέα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αρμόδιοι φορείς της Κύπρου, σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, την Τετάρτη, 1η Ιουνίου 2022, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον πολιτικό, δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο, ιδιωτικό, ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο.
Σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας στην Κύπρο, στην ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας, δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Επιπρόσθετα, ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος τόνισε ότι «μπορούν να αξιοποιηθούν για ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών κλάδων και αποτελούν ένα σημαντικότατο εργαλείο στο πλαίσιο των ενεργειών που υλοποιούνται για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. «Οι δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας δημιουργούν νέες προοπτικές για λύσεις υψηλότερης ποιότητας και αποδοτικότητας, ενώ η χρήση τους από δημόσιες αρχές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του κράτους και στη διεθνοποίηση του ιδιωτικού τομέα», επεσήμανε. «Όραμά μας», κατέληξε «είναι η δημιουργία μίας χώρας πιο σύγχρονης και ευέλικτης, που θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα καταστεί παραγωγικός περιφερειακός κόμβος έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση από την εγνωσμένου κύρους δικηγόρο, κ. Μαρία Νινιατσούδη, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Κύπρο και στην Ελλάδα, είναι μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκής Υποστήριξης για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας (EAFIP) και ειδικεύεται σε θέματα δημοσίων συμβάσεων και καινοτομίας. Η κ. Νινιατσούδη ανέλυσε τη σημασία των Προ-εμπορικών Δημόσιων Συμβάσεων (Pre-Commercial Procurement – PCP) και των Δημόσιων Συμβάσεων Καινοτόμων Λύσεων (Public Procurement of Innovative Solutions - PPI) ενώ έκανε ειδική αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν στους παρευρισκόμενους επιτυχημένα παραδείγματα που προέκυψαν μέσα από δημόσιες συμβάσεις ενώ εκτενής αναφορά έγινε και στον ρόλο που διαδραματίζει το ΙδΕΚ προς αυτή την κατεύθυνση.
Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας Ο Επικεφαλής Επιστήμονας (www.chiefscientist.gov.cy) επιτελεί συντονιστικό και εποπτικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων και Φορέων που εμπλέκονται τόσο στο επίπεδο πολιτικής όσο και στο τεχνοκρατικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, συμμετέχει ως μέλος και υποστηρίζει το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) για τη διαμόρφωση εισηγήσεων Στρατηγικής Ε&Κ, καθώς και εισηγήσεων αναφορικά με τη δομή και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ. Ο Επικεφαλής Επιστήμονας είναι ο ex-officio Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις