Πρόταση νόμου που επιτρέπει στον εκκαθαριστή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας να δημιουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να ταυτοποιηθούν οι 14.000 «κουρεμένοι» καταθέτες της τράπεζας για να τους καταβληθεί το ποσό που θα τους αναλογεί, αποφεύγοντας έτσι την διαδικασία να περάσουν από τα δικαστήρια για να κάνουν ένορκες δηλώσεις και στη συνέχεια να στείλουν συστημένες επιστολές στον εκκαθαριστή, συζήτησε τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Η πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσαν από κοινού η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμο του Σώματος για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Συγκεκριμένα, η πρόταση νόμου παρέχει εξουσία στο δικαστήριο να διατάσσει τη διαφοροποίηση της διαδικασίας επαλήθευσης χρεών σε δικαιολογημένες περιπτώσεις, κατόπιν αιτήματος του Επίσημου Παραλήπτη ή του διαχειριστή, σε ό,τι αφορά φυσικά πρόσωπα ή του εκκαθαριστή σε ό,τι αφορά αφερέγγυες εταιρείες.
Θετικά επί της πρότασης ήταν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών, η Κεντρική Τράπεζα, το Συμβούλιο Αφερεγγυότητας και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «η πρόταση νόμου έχει στόχο να βοηθήσουμε την εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας», προσθέτοντας ότι αφορά 14.000 καταθέτες οι οποίοι όχι μόνο είδαν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εξανέμιση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής.
«Βρισκόμαστε τώρα στο τρίτο και τελευταίο στάδιο και για αυτό τον λόγο θεωρήσαμε ότι ήταν απαραίτητο να διευκολύνουν αυτές τις 14.000 καταθέσεις ως προς τις διαδικασίες», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι τροποποιούν τον περί πτωχεύσεως νόμο ούτως ώστε «ο εκκαθαριστής που θα διοριστεί σύντομα θα μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου και να υποβάλει εκείνος τον τρόπο που θα προχωρήσει στην εκκαθάριση».
Ανέφερε ότι με την πρόταση «αντί 14.000 καταθέτες να πρέπει να περάσουν από τα δικαστήρια να κάνουν ένορκες δηλώσεις και στη συνέχεια να στείλουν συστημένες επιστολές στον εκκαθαριστή και εκείνος να πρέπει να προσλάβει προσωπικό για να διεκπεραιώσει 14.000 αιτήσεις που θα πάρει πάρα πολύ μεγάλο χρόνο που αυτό θα σημαίνει και μεγάλη καθυστέρηση, τώρα θα μπορεί να δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα».
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι ήδη υπάρχει πλήρης ενημέρωση για τα στοιχεία των κουρεμένων καταθετών και στη βάση δεδομένων της Λαϊκής και στην αρχή εξυγίανσης, προσθέτοντας ότι θα μπορεί ο καταθέτης να μπει σε αυτή την πλατφόρμα να ανεβάσει την ταυτότητα του και τον αριθμό λογαριασμό του και να γίνεται άμεσα η ταυτοποίηση και η διοχέτευση των χρημάτων.
«Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό θα επηρεάσει και όλες τις άλλες εταιρείες στο μέλλον που θα βρίσκονται υπό εκκαθάριση».
Είπε ακόμη ότι «είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τους συγκεκριμένους καταθέτες που ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί τα μέγιστα» και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο θέμα το παρακολουθούσε από το 2013 στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε Επιτροπές της Βουλής.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε ότι η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμο του Σώματος και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπερψηφιστεί.
Ανέφερε ότι με την πρόταση εκσυγχρονίζεται μια νομοθεσία με αφορμή την υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που «αγγίζει μερικές χιλιάδες συμπολίτες μας».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) Άδωνις Παπακωνσταντίνου είπε ότι η πρόταση νόμου αφορά την διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής η οποία «ελπίζουμε κάποτε να ξεκινήσει».
Ανέφερε ότι η πρόταση νόμου δίνει το δικαίωμα στον εκκαθαριστή με τη σύμφωνη γνώμη του δικαστηρίου να χρησιμοποιήσει βάσεις δεδομένων που είναι επίσημες, προσθέτοντας ότι αυτές μπορούν να προέλθουν από τον διαχειριστή της Λαϊκής ο οποίος «έχει μια πολύ ακριβή κατάσταση στην βάση δεδομένων του η οποία έχει όλους τους κουρεμένους καταθέτες και τα ακριβή ποσά τα οποία έχουν κουρευτεί».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού ευχαρίστησε τους δύο βουλευτές που την έχουν προτείνει, χαιρέτισε την πρόταση και την αποδοχή της από όλα τα κόμματα που ήταν παρόντα στη συνεδρία της Επιτροπής.
Ανέφερε ότι αυτό το πράγμα έπρεπε να είναι αυτονόητο αλλά «η λογική δεν συμβαδίζει πάντοτε με τη νομική ούτε με την απονομή δικαιοσύνης».
Είπε ακόμη ότι αναμένουν από το δικαστήριο να ορίσει επιτέλους τον εκκαθαριστή ο οποίος μετά από εννέα χρόνια θα αναλάβει να εκκαθαρίσει μία τράπεζα η οποία στα εννέα χρόνια διαχείρισης της έχασε μεγάλων αριθμών περιουσιακών στοιχείων.
Ανέφερε ότι έχουν απομείνει στην Λαϊκή περίπου περιουσιακά στοιχεία ύψους 200 – 230 εκ. ευρώ και πρόσθεσε αυτό το ποσό που έχει απομείνει είναι ψίχουλα, καθώς ο κάθε κουρεμένος καταθέτης θα λάβει μεταξύ 4% – 5% του ποσού του που κουρεύτηκε, ενώ σημείωσε πως έχει κουρευτεί από την Λαϊκή ποσό ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις