Εισηγήσεις κατέθεσε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου για την Πράσινη Ανάπτυξη και την ενέργεια.
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση
Η Πράσινη ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους των σύγχρονων κοινωνιών. Τα οφέλη που προκύπτουν από την πράσινη μετάβαση δεν περιορίζονται στο περιβάλλον, αλλά επεκτείνονται τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική σφαίρα.
Σε επίπεδο ΕΕ, η Πράσινη Συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής. Υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη για την υλοποίηση της, ως προαπαιτούμενο για την έγκριση των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των κρατών μελών τέθηκε η κατανομή τουλάχιστον 37% του συνολικού κόστους των Σχεδίων σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.
Παράλληλα, η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 υπενθύμισε τον στόχο για την αισθητή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και τις μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, και υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των μέτρων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η απεξάρτηση από συμβατικά καύσιμα και η στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία έχουν αναδείξει ακόμη πιο έντονα την επιτακτική ανάγκη για την περαιτέρω εξερεύνηση και προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και τον περιορισμό της τιμής των ενεργειακών προϊόντων.
Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου, σε συνέχεια κύκλου επαφών με αρμόδιους φορείς και τεχνοκράτες σχετικά με το θέμα της Πράσινης Ανάπτυξης, προβαίνει στις πιο κάτω εισηγήσεις, τις οποίες θεωρεί καταλυτικές ως προς τους μακροπρόθεσμους στόχους αλλά και δεσμεύσεις της Κύπρου σε σχέση με την πράσινη μετάβαση. Η λήψη μέτρων προς την προτεινόμενη κατεύθυνση θα συντείνει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μιας πράσινης κοινωνίας και οικονομίας, σύμφωνα και με τους στόχους της μακροπρόθεσμης στρατηγικής «Όραμα 2035».
Δημιουργία Υφυπουργείου για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Πράσινη Βιωσιμότητα
Χάραξη Μακροπρόθεσμης Ενεργειακής Στρατηγικής
Αναβάθμιση Δικτύου και Υποδομών Ηλεκτρικής Ενέργειας
Ελευθεροποίηση Αγοράς Ενέργειας
Αύξηση Παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης
Ηλεκτρική Διασύνδεση με γειτονικά κράτη
Αξιοποίηση των πόρων φυσικού αερίου της Κύπρου
Υποστηρικτικές πολιτικές
Οι πιο πάνω εισηγήσεις αναλύονται στην πρόταση του ΣΟΑΚ η οποία βρίσκεται εδώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις