ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια επισιτιστική κρίση - Οι αγρότες της Ουκρανίας χωρίς καύσιμα για συγκομιδή

Παγκόσμια επισιτιστική κρίση - Οι αγρότες της Ουκρανίας χωρίς καύσιμα για συγκομιδή

Η έλλειψη καυσίμων αλλά και οδηγών βυτιοφόρων, δημιουργεί προβλήματα στους αγρότες της Ουκρανίας, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν αρκετό ντίζελ για τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους που είναι πολύ σημαντικές για την παγκόσμια αγορά.

Ο πόλεμος με τη Ρωσία έκοψε τις προμήθειες καυσίμων ακριβώς καθώς οι αγρότες ενίσχυσαν τις εργασίες τους για την ανοιξιάτικη περίοδο και έχουν χάσει περίπου το 85% των κανονικών προμηθειών τους από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, λένε αγρότες, διανομείς καυσίμων και αναλυτές.

Η συνολική έκταση που φυτεύτηκε με σιτηρά αυτή την άνοιξη αναμένεται ήδη να είναι έως και 30% μικρότερη από πέρυσι λόγω των μαχών και οι αποδόσεις θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν εάν οι αγρότες δεν λάβουν καύσιμα ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν χημικά και να συγκομίσουν τις καλλιέργειες την κατάλληλη στιγμή.

Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο την περασμένη σεζόν, στέλνοντας βασικά προϊόντα όπως σιτάρι και καλαμπόκι στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και προμήθευσε το ήμισυ των σιτηρών που εξασφάλισε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για επείγουσα βοήθεια.

Καθώς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας είναι αποκλεισμένα, η απομάκρυνση των καλλιεργειών γίνεται γρήγορα παγκόσμιο ζήτημα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία για την επανέναρξη των αποστολών σιτηρών, και για να επέλθει ηρεμία στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

Το έτος έως το τέλος Ιουνίου 2021, η Ουκρανία εξήγαγε 45 εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Αναμενόταν να ανέλθει σε 65 εκατομμύρια μετά από μια συγκομιδή ρεκόρ στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά ο πόλεμος άφησε περίπου 21 εκατομμύρια τόνους αποκλεισμένους σε σιλό σε όλη την επικράτεια που ελέγχει η χώρα καθώς η σεζόν 2021/22 ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα.

Και ενώ η ασφάλεια ήταν το πιο πιεστικό ζήτημα για τους αγρότες μέχρι στιγμής, με εκτάσεις γης που έχουν αποκοπεί από τις ρωσικές προελεύσεις ή έχουν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς, οι ελλείψεις καυσίμων αρχίζουν να δημιουργούν ανησυχία καθώς πλησιάζει η επόμενη συγκομιδή.

Οι Ουκρανοί αγρότες χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των 1,5 εκατομμυρίων τόνων ντίζελ που καταναλώνουν κάθε χρόνο, ή περισσότερο από το 10% της ετήσιας ζήτησης καυσίμων της Ουκρανίας, την άνοιξη, δήλωσε ο Τάρας Πανάσιουκ, εμπορικός διευθυντής της επιχείρησης πρατηρίων καυσίμων WOG.

Η Ουκρανία βασίζεται συνήθως στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τις εισαγωγές από αλλού που προέρχονται από τη θάλασσα για το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων της. Τώρα, έχει αναγκαστεί να ξεκινήσει δαπανηρούς και περίπλοκους τρόπους για να φέρει καύσιμα μέσω ξηράς από γείτονες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, αν και η έλλειψη χωρητικότητας και η γραφειοκρατία έχουν επιβραδύνει αυτές τις προσπάθειες, δήλωσε η Ουκρανική Ένωση Πετρελαίου και Αερίου.

Οι κοντινές χώρες, όμως, αντιμετωπίζουν τις δικές τους ελλείψεις ντίζελ, ενώ οι ρωσικές επιδρομές στο διυλιστήριο πετρελαίου και τις αποθήκες καυσίμων του Κρέμενσιουκ, ασκούν περαιτέρω πιέσεις στις προμήθειες εντός της Ουκρανίας.

Η έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων εμποδίζει επίσης τις παραδόσεις καυσίμων καθώς πολλοί έχουν στρατολογηθεί για να πολεμήσουν, λένε οι αναλυτές.

Όπως και με άλλα βασικά υλικά όπως οι σπόροι και τα λιπάσματα, οι αγρότες λένε έχουν καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους σε καύσιμα μέχρι στιγμής χρησιμοποιώντας αποθέματα και αξιοποιώντας εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Τα αγροκτήματα έχουν επίσης προσαρμόσει τα σχέδια καλλιέργειας, και έχουν απομακρυνθεί από το καλαμπόκι καθώς υπάρχει μεγάλη παραγωγή, και επιλέγουν περισσότερο το κριθάρι, τη σόγια και τους ηλιόσπορους επειδή είναι φθηνότερες καλλιέργειες και παράγουν μικρότερους όγκους μόλις συγκομιστούν.

Με βάση τα αποθέματα που απομένουν από τη συγκομιδή του περασμένου έτους και τις τρέχουσες μηνιαίες εξαγωγές περίπου 1 έως 1,5 εκατομμυρίου τόνων μέσω χερσαίων οδών, μόνο το 65% της κανονικής χωρητικότητας αποθήκευσης σιτηρών θα είναι διαθέσιμο τον Ιούλιο, όταν αρχίσουν να συγκομίζονται οι χειμερινές καλλιέργειες.

Ορισμένοι καλλιεργητές όπως η Gorobets, εταιρεία που ολοκλήρωσε την εαρινή φύτευσή της στα μέσα Μαΐου, λένε ότι το να μην μπορούν να πουλήσουν την επόμενη σοδειά είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ουκρανική γεωργία και η παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Επιπρόσθετα, η έλλειψη ντίζελ για τρακτέρ θα μπορούσε να παρεμποδίσει την υπόλοιπη καλλιεργητική περίοδο εάν συνεχιστεί η σύγκρουση.

Όπως και άλλοι παράγοντες της εποχής του πολέμου, ο πιθανός αντίκτυπος της έλλειψης καυσίμων στη φυτική παραγωγή είναι δύσκολο να προβλεφθεί και η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει προβλέψεις για τους όγκους συγκομιδής.

Για το σιτάρι, που σπάρθηκε ως επί το πλείστον πριν από τον πόλεμο ως χειμερινή σοδειά, ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η προσωρινή απώλεια γης λόγω της σύγκρουσης και η έλλειψη προμηθειών σε λίπασμα και καύσιμα, θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής κατά 35-40% από μια σοδειά ρεκόρ 32 εκατομμυρίων τόνων το 2021.

Ακόμη και μια τέτοια μείωση, όμως, σημαίνει περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι που θα πρέπει να αλωνιστούν και να μεταφερθούν από τον Ιούλιο.

«Αν δεν έχεις ντίζελ,» όμως, «δεν μπορείς να οδηγήσεις τρακτέρ, όσο λίπασμα και σπόρους κι αν έχεις», είπε, στο Reuters ειδικός στην ανάλυση των καλλιεργειών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Έσβησε» 43χρονος: Πρώτος θάνατος από Γρίπη Α για φέτος στην Κύπρο

• Συγκλονίζει η τελευταία ανάρτηση του αδικοχαμένου αστυνομικού στη Λάρνακα - « Μην μου στερήσεις...»

• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη

• Πένθος στην Αστυνομία για τον θάνατο του Σωτήρη Κωνσταντίνου - Πότε θα τελεστεί η κηδεία του 48χρονου

• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων

• Διακοπές Πάσχα: Άρχισαν ήδη να ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό



Οι «πραγματικότητες» Φιντάν και η δική μας ασάφεια

Οι «πραγματικότητες» Φιντάν και η δική μας ασάφεια

Κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, την πρώτη ως ΥΠΕΞ, ο Χακάν Φιντάν έδωσε ρεσιτάλ αδιαλλαξίας και ανέλυσε όσα η τουρκική πλευρά απαιτεί και θα απαιτήσει κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το κυπριακό, η οποία σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top