ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίτροπος Διοίκησης: Υποχρέωση εργοδοτών για μέτρα αποτροπής σεξουαλικής παρενόχλησης

Επίτροπος Διοίκησης: Υποχρέωση εργοδοτών για μέτρα αποτροπής σεξουαλικής παρενόχλησης

Υποχρέωση εργοδοτών για μέτρα αποτροπής σεξουαλικής παρενόχλησης, λέει η Επιτροπος Διοίκησης.

Εξάλλου, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη είπε ότι η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι μορφή έκφυλης βίας, προσθέτοντας ότι «η ανεπιθύμητη συμπεριφορά προσβάλει την αξιοπρέπεια των θυμάτων και συνιστά διάκριση λόγω φύλου».

Αναφερόμενη σε έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η κ. Λοττίδη είπε ότι αυτή κατέδειξε ότι «η σεξουαλική παρενόχληση είναι η πιο διαδεδομένη μορφή βίας κατά των κοριτσιών και γυναικών στην ΕΕ», προσθέτοντας ότι το 32% των ερωτηθέντων γυναικών στην ΕΕ αναγνωρίζουν κάποιον από τον χώρο εργασίας τους (συνάδελφο, αφεντικό, πελάτη) ως το δράστη».

Ανέφερε επίσης ότι το 90% των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης είναι γυναίκες και περίπου το 10% είναι άνδρες.

Αναφερόμενη σε οδηγία της ΕΕ, η Επίτροπος είπε ότι αυτή αναφέρει ότι τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν «τους εργοδότες και τους αρμοδίους για την πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση να εισαγάγουν αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη κάθε μορφής διάκρισης βάσει του φύλου και ιδίως της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας ή όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, την επαγγελματική κατάρτιση και την ανέλιξη».

Επιπλέον, τόνισε πως «οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν κάθε πρόσφορο και έγκαιρο μέτρο για να αποτρέψουν τέτοιες πράξεις και σημείωσε πως θεωρείται ότι λαμβάνουν τέτοιο μέτρο όταν εισάγουν κώδικα συμπεριφοράς για αποτροπή τέτοιων πράξεων, ενώ η παράλειψη εισαγωγής τέτοιου κώδικα δημιουργεί ευθύνη στους εργοδότες.

Ο κάθε εργοδότης έχει υποχρέωση να λαμβάνει πρόσφορα και έγκαιρα μέτρα για την αποτροπή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εισαγωγή και λήψη μέτρων για την εφαρμογή κώδικα συμπεριφοράς συνιστά τεκμήριο συμμόρφωσης προς την υποχρέωση αυτή.

Η κ. Λοττίδη είπε ότι ο κώδικας συμπεριφοράς ενημερώνει τους εργαζομένους και τις εργαζόμενες σε σχέση με την προστασία που τους παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία για τις ενέργειες που πρέπει να προβαίνουν όταν θεωρούν ότι είναι θύματα παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Είπε ακόμη ότι ο κώδικας έχει ως στόχο να καθοδηγήσει τους εργοδότες σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην υποχρέωση τους για διασφάλιση υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος απαλλαγμένο από διακρίσεις και εφαρμογή πολιτικής πρόληψης της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και της παροχής άμεσης προστασίας.

Ανέφερε επίσης ότι κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή κώδικα συμπεριφοράς στην δημόσια υπηρεσία, ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2018 και έχει εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην δημόσια υπηρεσία ανεξαρτήτως από το καθεστώς απασχόλησης τους και πρόσθεσε πως αντίστοιχοι κώδικες υιοθετήθηκαν από τον ΘΟΚ, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ και αποτελούν πλέον μέρος των συλλογικών εργατικών συμβάσεων που υπογράφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Νομοσχέδιο προσδιορισμού φύλου

Εξάλλου, σε παρέμβαση της στην ημερίδα, σε σχέση με το νομοσχέδιο με το οποίο αναγνωρίζεται το δικαίωμα των πολιτών να προσδιορίζουν οι ίδιοι το φύλο τους, η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Ζαννέτου Χριστοδουλίδου είπε ότι η Κύπρος είναι ίσως η τελευταία χώρα που θα εισαγάγει αυτή τη νομοθεσία, προσθέτοντας ότι υπάρχει μερίδα ατόμων που δεν νοιώθουν άνετα με το φύλο το οποίο γεννήθηκαν.

Αυτό το νόμο δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με καχυποψία ότι θα τον χρησιμοποιήσει κάποιος για να μην πάει στρατό, ανέφερε και σημείωσε ότι με το νόμο αυτό «είναι σαν να ξαναγεννιέσαι, να γίνεσαι ένα νέο άτομο» και «δημιουργείται μια νέα ταυτότητα ενός ανθρώπου όπου θα πρέπει να την παρουσιάσεις παντού».

Η κ. Χριστοδουλίδου είπε ότι το νομοσχέδιο θα τύχει διαβούλευσης και πριν κατατεθεί στην Βουλή θα ακουστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top