Εκείνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας οι αγοραστές του ενυπόθηκου ακινήτου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος στο περιθώριο των εγκαινίων του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ενηλίκων Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες του Συμπλέγματος Κοινοτήτων Διαμερίσματος Μόρφου, στην Περιστερώνα.
“Αν τυχόν υποστούν σε κάποιες περιπτώσεις ζημιά οι τράπεζες, αυτό είναι μέσα στα πλαίσια του ρίσκου που έχουν πάρει. Δεν ευθύνεται ο καλοπληρωτής αγοραστής γι’ αυτό,” πρόσθεσε στις δηλώσεις του για το νομοσχέδιο που απεγκλωβίζει αγοραστές ενυπόθηκων ακινήτων.
«Το Νομοσχέδιο αφορά χιλιάδες αγοραστές που εξόφλησαν τον πωλητή ή είναι σε πορεία εξόφλησης (απέμεινε ένα 10 – 20% του χρέους), αλλά δεν μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας. Με αυτό το Νομοσχέδιο, ο αγοραστής παίρνει τίτλο ιδιοκτησίας και όχι μόνο διασφάλιση δικαιώματος χρήσης», εξήγησε ο κ. Χάσικος, απαντώντας σε ερώτηση για το νομοσχέδιο.
Ερωτηθείς τι θα γίνει με τις τράπεζες εφόσον οι ντιβέλοπερς υποθήκευαν τα ακίνητα, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι «Εδώ είναι το θέμα και η ευθύνη των τραπεζών. Οι τράπεζες δεν παρακολουθούσαν τη χρήση των δανείων, γι’ αυτό και (τώρα) αναλαμβάνουν την ευθύνη τους.”
Το Νομοσχέδιο, ανέφερε σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατατίθεται στη Βουλή, ουσιαστικά με την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας. “Με τις τράπεζες, είχαμε και εμείς επαφές και παραδέχθηκαν ότι, ναι, έχουν ευθύνη σε αυτό το θέμα».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση με τις υποχρεώσεις του πωλητή προς την τράπεζα, ο κ. Υπουργός είπε: «Οι υποχρεώσεις του πωλητή προς την τράπεζα εξακολουθούν να είναι εκεί. Δεν χάνεται, δηλαδή, η απαίτηση της τράπεζας. Απελευθερώνεται το ακίνητο από την υποθήκη στο οποίο ήταν εγκλωβισμένοι οι αγοραστές και η τράπεζα μπορεί να μεταφέρει τις υποχρεώσεις του πωλητή απέναντι της, π.χ. σε άλλο ακίνητο (του πωλητή). Ας βρουν τον τρόπο να τα πάρουν.”
“Εκείνο που ενδιαφέρει εμάς είναι να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας οι αγοραστές του ενυπόθηκου ακινήτου, αυτοί που έχουν πληρώσει. Και αν τυχόν υποστούν σε κάποιες περιπτώσεις ζημιά οι τράπεζες, αυτό είναι μέσα στα πλαίσια του ρίσκου που έχουν πάρει. Δεν ευθύνεται ο καλοπληρωτής αγοραστής γι’ αυτό,” πρόσθεσε.
Είπε ακόμα ότι υπάρχει ακόμα ένα μέρος του Νομοσχεδίου, που αφορά βάρη/ΜΕΜΟ του κράτους πάνω σε ακίνητα, επειδή ο πωλητής π.χ. δεν πλήρωνε ΦΠΑ ή κοινωνικές ασφαλίσεις. “Κατά τον ίδιο τρόπο που θα γίνει με τις τράπεζες, θα γίνει και σε αυτές τις περιπτώσεις που αφορούν βάρη/ΜΕΜΟ του κράτους πάνω σε ακίνητα για οφειλές του πωλητή. Ας τα βρουν, κράτος και πωλητής», κατέληξε στις δηλώσεις του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις