Μέσα στο δυσχερές περιβάλλον που η ίδια η Τουρκία δημιουργεί οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ, ανέφερε την Πέμπτη ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πάρκου στην Πάφο, εις μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη παγκόσμια κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιαστεί ως διαμεσολαβητής για την επίτευξη λύσης. «Έγινε όμως φανερό, με την επιτήδεια ουδετερότητα της και την αντίδραση στις αιτήσεις για ένταξη της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ότι ο απώτερος σκοπός της είναι η εξυπηρέτηση των αναθεωρητικών της βλέψεων κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με τον εκβιαστικό τρόπο που ιστορικά συνεχίζει», είπε.
Παρά τα δεινά και την προφανή καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, ως Έλληνες Κύπριοι, εκείνο που επιδιώκουμε είναι η επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας στον τόπο μας, ο οποίος υποφέρει για 48 χρόνια από την παράνομη κατοχή εδάφους, συνέχισε.
Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε ότι το πάρκο θυμίζει «τα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του Ελληνισμού από τον τουρκικό επεκτατισμό, κατ’ εξακολούθηση, στο διάβα της ιστορίας».
Στον χαιρετισμό του ο κ. Πετρίδης σηεμίωσε πως η Κύπρος, έχοντας βιώσει και η ίδια την τουρκική θηριωδία, ήταν η πρώτη χώρα, μετά την Ελλάδα, που αναγνώρισε τη γενοκτονία με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 19 Μαΐου 1994.
Οι Έλληνες του Πόντου βίωσαν, όπως είπε, ίσως περισσότερο από όλους, τη σκληρή πλευρά του προσώπου της ιστορίας, αφού χιλιάδες αθώες ψυχές χάθηκαν εξαιτίας μιας συστηματικής και οργανωμένης πολιτικής εξόντωσης. Ενός εγκλήματος που πυροδοτήθηκε από τη σταδιακή ανάδυση και εντεινόμενη επίδραση του τουρκικού εθνικισμού.
Σήμερα μέσω της τέλεσης των εγκαινίων του «Πάρκου Γενοκτονίας των Ποντίων» μνημονεύουμε τις χιλιάδες θυμάτων του τουρκικού εθνικισμού, που δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα στην εθνικότητα, στον πολιτισμό, στην ιδεολογία και στη θρησκεία, συνέχισε. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε αλλά να επιδιώκουμε πάντα τη δικαίωση και την αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας των εγκλημάτων της»« κατέληξε.
Συνεχάρη τέλος τον Δήμο Πάφου και τον δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος, για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις