ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Οικονομικές οι θέσεις της Ουγγαρίας για το εμπάργκο πετρελαίου και όχι πολιτικές

Μπορέλ: Οικονομικές οι θέσεις της Ουγγαρίας για το εμπάργκο πετρελαίου και όχι πολιτικές

Η συζήτηση αναφορικά με τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έχει χαρακτήρα ανησυχιών που δεν εκφράστηκαν με πολιτικούς αλλά με οικονομικούς και τεχνικούς όρους, και περνά μέσα από την ανάλυση του κόστους και της διάρκειας της απεξάρτησής της, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Αν και κατά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως έγινε μια «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» όσον αφορά τις ανησυχίες που κάποιες χώρες έχουν για το πακέτο, επισημαίνοντας ότι ανησυχίες έχουν εκφραστεί και από άλλες χώρες για διάφορα θέματα, όχι μόνο από την Ουγγαρία.

Δυστυχώς σήμερα δεν υπήρξε κατάληξη για το πακέτο κυρώσεων, γι' αυτό και το ζήτημα μεταφέρεται ξανά στην COREPER και στους μόνιμους αντιπροσώπους, με το ζήτημα που αποτρέπει την επίτευξη ομοφωνίας να είναι το εμπάργκο πετρελαίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και εκτιμήσεις, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 και 31 Μαΐου καθώς τίθεται θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ, ενώ οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως ούτε η Ουγγαρία θα ήθελε να βρεθεί απομονωμένη σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, κλειδί για την κατάληξη των συζητήσεων θα αποτελέσουν οι ανακοινώσεις της Κομισιόν την Τετάρτη για το πρόγραμμα RePowerEU για την ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, από την οποία θα διαφανεί και η χρηματική στήριξη που θα λάβει η Ουγγαρία.

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως το ζήτημα που ήγειραν οι Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα για μη απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες με σκάφη με σημαία της ΕΕ φαίνεται να καταλήγει με τρόπο που ικανοποιεί αυτές τις χώρες.

Ωστόσο, ζητήματα όπως η παροχή υπηρεσιών και ασφάλισης σε ρωσικά σκάφη εξαρτάται και από την επίτευξη συντονισμού σε επίπεδο G7 ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα έχει εναλλακτικές σε αυτόν τον τομέα.

Ανοιχτό για την Κύπρο είναι επίσης το θέμα της απαγόρευσης δοσοληψιών που αφορούν ακίνητη περιουσία, με τη Λευκωσία να αναμένει μια πιο συγκεκριμένη διατύπωση που να περιορίζει το εύρος της απαγόρευσης.

Μπορέλ: Το κόστος για Ουγγαρία μετράται σε χρήμα και χρόνο

Κληθείς εν τω μεταξύ να σχολιάσει δηλώσεις του Ούγγρου Υπουργού Εξωτερικών πως η χώρα χρειάζεται 15 με 18 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως το κόστος είναι υψηλό, όμως πρόσθεσε πως η συζήτηση που γίνεται είναι τεχνική και όχι πολιτική.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία για κατάληξη σε συμφωνία, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως αυτό που πρέπει να μετρηθεί είναι το κόστος της προσαρμογής των υποδομών της Ουγγαρίας για υποδοχή πετρελαίου από άλλες πηγές καθώς και για σύνδεση με άλλες χώρες πέραν της Ρωσίας, καθώς και ο χρόνος που θα χρειαστεί. Παράλληλα, θα πρέπει να μετρηθεί το δομικό κόστος, που αφορά μεταξύ άλλων την άνοδο των τιμών ενέργειας.

Όπως είπε, το ζήτημα αυτό συζητήθηκε με θετικό πρόσημο, αλλά καθώς τα θέματα είναι ιδιαίτερα τεχνικά δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κατάληξη, γι' αυτό και η συζήτηση παραπέμφθηκε ξανά στους μόνιμους αντιπροσώπους σε επίπεδο COREPER. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα πως η συζήτηση δεν θα διαρκέσει πολύ ακόμα.

Ερωτηθείς αν η αντίρρηση που έχει εκφράσει δημόσια ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, στο ενδεχόμενο προσθήκης του Πατριάρχη Κύριλλου στη λίστα κυρώσεων σημαίνει πως τυχόν αφαίρεσή του θα επισπεύσει τη συζήτηση, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως δεν υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων και πως τέτοιο θέμα δεν έχει εγερθεί.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα, τον οποίο διαβεβαίωσαν για τη συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ.

Εκτιμάται η συμμόρφωση με κυρώσεις από τις πλείστες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων

Όσον αφορά τη συζήτηση που οι ΥΠΕΞ είχαν με τους ομολόγους τους από τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως ήταν η πρώτη φορά που έγινε μια τέτοια συνάντηση, και πως η ΕΕ καλωσορίζει την ταύτιση με την εξωτερική πολιτική και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας των χωρών που το έκαναν, και εξέφρασε την ευχή άλλες, όπως η Σερβία, να το κάνουν το συντομότερο.

Όπως είπε, είναι αντιληπτές οι δυσκολίες, και εκτιμάται η ψήφος από όλες αυτές τις χώρες κατά της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όμως για την ΕΕ είναι ξεκάθαρο πως δεν συνάδουν πλέον η προοπτική της ΕΕ με τις στενές σχέσεις με το καθεστώς Πούτιν.

Υπογράμμισε επιπλέον για ακόμα μια φορά πως ελπίζει σε έναρξη συζητήσεων για ένταξη με την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία πριν από το τέλος της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου, δηλαδή πριν από το τέλος του Ιουνίου.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε τέλος στην Υπουργική Συνάντηση ΕΕ - Καναδά με τη συμμετοχή της Καναδής ΥΠΕΞ, Μέλανι Τζολί, υπογραμμίζοντας πως ο Καναδάς είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους της ΕΕ, και πως οι δύο πλευρές θέλουν να συνεργαστούν στενά για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top