Με επίσκεψη στο Μπέλφαστ αρχίζει τη Δευτέρα ο Μπόρις Τζόνσον μια εβδομάδα κατά την οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα του θέματα που αφορούν στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει συναντήσεις με τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες και θα προσπαθήσει να πείσει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) να συμμετάσχει στη συγκυβέρνηση που ορίζει η ειρηνευτική συμφωνία της Μ. Παρασκευής με το Σιν Φέιν. Το εθνικιστικό κόμμα που κάποτε ήταν η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού αναδείχθηκε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας στις πρόσφατες εκλογές για τη νέα σύνθεση του τοπικού κοινοβουλίου Στόρμοντ.
Η άρνηση του DUP να συναινέσει στο σχηματισμό νέας τοπικής κυβέρνησης προκύπτει από τις έντονες ενστάσεις του για το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας που συνοδεύει τη συμφωνία του Brexit.
Το πρωτόκολλο προβλέπει ελέγχους σε προϊόντα που διακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να μη χρειάζονται «σκληρά σύνορα» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με το DUP οι έλεγχοι αυτοί δεν είναι βιώσιμοι και υπονομεύουν τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ενδεχομένως και σήμερα αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την υποβολή στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη μονομερή κατάργηση του πρωτοκόλλου. Θα είναι μια κίνηση που όπως έχουν προειδοποιήσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιθανώς θα άνοιγε έναν «εμπορικό πόλεμο» μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.
Με άρθρο του στην Belfast Telegraph ο κ. Τζόνσον επιμένει στην προειδοποίηση πως αν η ΕΕ δε μαλακώσει τη στάση της αποδεχόμενη σημαντικές αλλαγές στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου, τότε θα προκύψει για την Κυβέρνησή του «αναγκαιότητα να δράσει». Προσθέτει πως θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα της βρετανικής Κυβέρνησης στη Βουλή «τις προσεχείς ημέρες».
Πάντως στο ίδιο άρθρο ο Βρετανός ηγέτης κάνει λόγο για μια πιθανή «ζώνη προσγείωσης», δηλαδή συμφωνίας με την ΕΕ. «Κοινή μας επιδίωξη θα πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε την ευρύτερη δυνατή διακοινοτική στήριξη για ένα αναθεωρημένο πρωτόκολλο το 2024», γράφει ο κ. Τζόνσον. Το 2024 ορίζεται από τη συμφωνία του Brexit ως η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να ανανεωθεί η ισχύς του πρωτοκόλλου με «ψήφο συναίνεσης».
Σε ό,τι αφορά το πολιτικό αδιέξοδο στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Μπόρις Τζόνσον ελπίζει πως η αποφασιστικότητά του να επιφέρει αλλαγές στο πρωτόκολλο του Brexit θα πείσει το DUP να επιτρέψει το σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, η Αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν Μισέλ Ο’Νιλ, που θα είναι η Πρωθυπουργός της νέας βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης αν αυτή σχηματιστεί, δήλωσε ότι θα καταστήσει σαφή στον Μπόρις Τζόνσον την αντίθεσή της στην αμφισβήτηση του πρωτοκόλλου.
«Θα του πω ότι μονομερείς ενέργειες βαθαίνουν την πολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα και δεν πρέπει να γίνονται», προανήγγειλε η κα Ο’Νιλ.
Τις έντονες διαφωνίες του Δουβλίνου για τη διαφαινόμενη μονομερή ακύρωση του Πρωτοκόλλου της Β. Ιρλανδίας διατύπωσε και ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι. Όπως σχολίασε, η εγκατάλειψη μιας διεθνούς συμφωνίας από το Λονδίνο «θα δημιουργούσε πρωτοσέλιδους τίτλους σε όλο τον κόσμο ότι η Βρετανία είναι διατεθειμένη να παραβιάσει διεθνείς νόμους».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις