Σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς, ο Ιμπαρχίμ Καλίν είπε ότι «η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θέλει περιορισμό στις τρομοκρατικές δραστηριότητες στις σκανδιναβικές χώρες. Δεν κλείνουμε την πόρτα. Αλλά για την Τουρκία αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας».
Ο Ιμπραχίμ Καλίν υποστήριξε ότι «ΗΠΑ και ΕΕ συλλέγουν κονδύλια για την τρομοκρατική οργάνωση PKK. Στην Ευρώπη και ειδικά στη Σουηδία έχει μια ισχυρή παρουσία και αποδοχή».
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: Προσδοκούμε ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και άλλες χώρες θα λάβουν μια σαφή και ξεκάθαρη στάση ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, το FETO, το DHKP-C, που αποτελούν απειλή στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και να το αποδείξουν αυτό ξεκάθαρα με δράση».
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια διαδικασία, θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Ωστόσο, αυτό είναι το πρώτο σημείο που θέλουμε να θίξουμε με όλους τους συμμάχους μας καθώς και με τις σουηδικές αρχές. Φυσικά, θέλουμε να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε με τους Σουηδούς συναδέλφους μας», είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
Σε δηλώσεις του από το Βερολίνο όπου πραγματοποιείται διήμερη Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας, λέγοντας ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν ανοιχτά τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/YPG.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «μια χώρα που θα γίνει σύμμαχος δεν πρέπει να υποστηρίζει το PKK/YGP, μια τρομοκρατική οργάνωση που μας επιτίθεται καθημερινά και σκοτώνει τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς και τους πολίτες μας».
Αργότερα σε δήλωσή του μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι συναντήθηκε με τους ομολόγους τους της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ