Ο ένοχος για το δράμα που βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων έχει όνομα και είναι η κατοχική δύναμη, χωρίς την ειλικρινή συνεργασία της οποίας δεν μπορεί και ούτε αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου στην κηδεία του πεσόντα Χριστάκη Φιλίππου Νικολαΐδη από την Κυθρέα τον Ιούλιο του 1974.
Στον επικήδειο που εκφώνησε στην κηδεία των οστών του Χ. Νικολαϊδη, ο κ. Φωτίου είπε πως είναι για τον λόγο αυτό που η διεθνής κοινότητα και ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβουν έστω και μετά από τόσα χρόνια ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και για τους δικούς μας αγνοούμενους για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και η άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί.
Η εκταφή των οστών του Χριστάκη Φιλίππου Νικολαϊδη, συνέχισε, πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2016-2017 από το Κοιμητήριο Μόρφου, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου.
Oι γονείς του, Ανδρέας και Άδα, πρόσθεσε, ολοκλήρωσαν το δικό τους κύκλο ζωής και έφυγαν πληγωμένοι από την απώλεια του παιδιού τους, χωρίς να μπορέσουν να τον αποχαιρετήσουν, ακουμπώντας το φέρετρο του και εναποθέτοντας σε αυτό τα δάκρια της αγάπης τους. Το ίδιο και ένας εκ των αδελφών του, ο Νίκος, που απεβίωσε πριν από δυο χρόνια, ενώ η μητέρα του έφυγε το 2006 και ο πατέρας του το 1992, όπως σημείωσε. «Αυτή είναι η τραγική μοίρα πολλών συγγενών, γονέων, συζύγων, ακόμη και παιδιών. Φεύγουν από τη ζωή με ανοικτές τις πληγές στη ψυχή τους από τον πόνο και την αγωνία τόσων χρόνων. Αυτά τα θλιβερά συναισθήματα συμμερίζονται και τα άλλα τρία αδέλφια του Χριστάκη, ο Πανίκος, ο Φοίβος και ο Στέλιος, που βρίσκονται μαζί μας σε αυτό τον ιερό χώρο, με τα δικά τους παιδιά και τους άλλους συγγενείς».
Ο Χριστάκης, ανέφερε, τραυματίστηκε θανάσιμα από ρυπή πολυβόλου ενώ βρισκόταν σε αποστολή εξουδετέρωσης εξοπλισμένου τουρκοκυπριακού θύλακα στο χωριό Ελιά. «Η όλη επιχείρηση άρχισε λίγο μετά το μεσημέρι στη βάση καλά μελετημένου σχεδίου. Δύο ώρες αργότερα και ενώ οι άνδρες της Εθνικής Φρουράς είχαν εξουδετερώσει τα πρώτα πολυβολεία και άρχισαν να εισέρχονται εντός του χωριού, δυστυχώς ο Χριστάκης τραυματίστηκε θανάσιμα από ριπή πολυβόλου. Εξέπνευσε στο πεδίο της μάχης ενώ μαζί με τους συμπολεμιστές του βρισκόταν σε διατεταγμένη αποστολή της Εθνικής Φρουράς για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η σορός του, είπε ο κ. Φωτίιου, μεταφέρθηκε αρχικώς στο πρόχειρο νοσοκομείο Μόρφου και ακολούθως τάφηκε χωρίς την παρουσία της οικογένειας του στο κοιμητήριο Μόρφου, όπου τάφηκαν και άλλοι πεσόντες της τουρκικής εισβολής. Οι γονείς του, συνέχισε, όταν πληροφορήθηκαν την ηρωική του θυσία μαζί με δύο αδέλφια του επισκέφτηκαν το κοιμητήριο Μόρφου και ο ιερέας ο οποίος διενήργησε τις ταφές, τους υπέδειξε τον δικό του τάφο. Οι ίδιοι, πρόσθεσε, επισκέφτηκαν μετά τον Αστυνομικό Σταθμό Μόρφου, όπου φυλάγονταν προσωπικά αντικείμενα πεσόντων, όπου και αναγνώρισαν αυτά που άνηκαν στον Χριστάκη.
Βάσει των γεγονότων αυτών, δήλωσε, το όνομα του Χριστάκη τοποθετήθηκε στον επίσημο κατάλογο πεσόντων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.
Αποχαιρετούμε σήμερα τον Χριστάκη Φιλίππου και τιμούμε με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας. «Αναγνωρίζουμε ότι απέναντι του έχουμε ένα ανεκπλήρωτο χρέος και θα παλέψουμε για να το εκπληρώσουμε. Δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρι να φέρουμε την ελευθερία, την ειρήνη και την ασφάλεια σε τούτο τον πολύπαθο τόπο», σημείωσε ο Φώτης Φωτίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις