Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Νεντ Πράις, με ανάρτησή του στο Τwitter καταδίκασε τον θάνατο της Αμερικανίδας και Παλαιστίνιας ανταποκρίτριας του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού-Άκλε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διενεργηθεί άμεση και ενδελεχής έρευνα προκειμένου οι ένοχοι να τιμωρηθούν», καταλήγοντας ότι «ο θάνατός της αποτελεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου οπουδήποτε στον κόσμο».
Νωρίτερα σήμερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τόμας Νάιντς, κάλεσε να διεξαχθεί διεξοδική έρευνα για να διευκρινισθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η δημοσιογράφος έχασε τη ζωή της.
Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στην Ιερουσαλήμ, Ρενέ Τροκάζ, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν διατελέσει πρέσβης της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, με δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Υπουργείου εξωτερικών, δήλωσε ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής λεπτομερούς έρευνας υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας, τονίζοντας ότι η χώρα του θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων και όλων όσων η ελεύθερη έκφραση της άποψής τους συνεισφέρει στην ελεύθερη πληροφόρηση και στην προαγωγή του δημοσίου διαλόγου οπουδήποτε στον κόσμο.
Τον θάνατο της γνωστής δημοσιογράφου καταδίκασαν με επίσημες δηλώσεις τους η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, του Κατάρ, του Κουβέιτ, του Αφγανιστάν, του Λιβάνου και του Ιράν, καταδικάζοντας το Ισραήλ. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εξέφρασε τη λύπη της για την απώλεια της Αμπού-Άκλε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, Λουίς Μιγκέλ Μπουένο, με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε συγκλονισμένος για τον θάνατο της δημοσιογράφου, εξέφρασε συλλυπητήρια στους οικείους της και κάλεσε την πραγματοποίηση μίας «άμεσης και ανεξάρτητης έρευνας για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι». Ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο εξέδωσαν πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, αφού εξέφρασε αποτροπιασμό για το συμβάν, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής νόμιμων διαδικασιών προκειμένου να ανευρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογραφικοί φορείς και η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασαν τον θάνατο της Σιρίν Αμπού-Άκλε, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Ισραήλ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις