Ανησυχίες για το ύψος του κατώτατου μισθού - «Αν είναι υψηλός θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις εργασίες των επιχειρήσεών»

Ανησυχίες για το ύψος του κατώτατου μισθού -  «Αν είναι υψηλός θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις εργασίες των επιχειρήσεών»

Τις ανησυχίες τους γύρω από τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού εξέφρασαν τη Δευτέρα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ στην Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του Επιμελητηρίου στη Λευκωσία.

Αυτό ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος εξήγησε ότι οι εργοδότες «ανησυχούν για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, γιατί θεωρούν ότι αν είναι υψηλός θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις εργασίες των επιχειρήσεών».

Όπως είπε ο ίδιος, η Υπουργός από πλευράς της διαβεβαίωσε ότι θα καθοριστεί ένας «δίκαιος κατώτατος μισθός, ο οποίος δε θα επηρεάζει τις επιχειρήσεις που είναι σωστές, αλλά θα στοχεύει να αντιμετωπίσει περιπτώσεις επιχειρήσεων που δίνουν πολύ χαμηλούς μισθούς, κάτω από το σημερινό ελάχιστο εισόδημα, ή και αυτούς που δηλώνουν μισθούς πολύ χαμηλότερους από αυτούς που δίνουν πραγματικά».

Με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού σκοπός είναι, είπε ο κ. Αγκαστινιώτης, να διασφαλίζεται ότι θα δηλώνεται τουλάχιστον αυτός ο μισθός, ώστε να γίνονται και οι αντίστοιχες εισφορές στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, στο ΓεΣΥ και αλλού, προκειμένου στο μέλλον οι εργαζόμενοι να έχουν τις δέουσες συντάξεις και απολαβές.

«Θεωρούμε ότι ο διάλογος προχωρά καλά», πρόσθεσε ο κ. Αγκαστινιώτης, λέγοντας όμως ότι η Υπουργός δεν ανακοίνωσε το ύψος του μισθού στο Δ.Σ. του ΚΕΒΕ, και ευχήθηκε ότι θα εισακουσθούν όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, προκειμένου να είναι ομαλή και η συνέχεια του διαλόγου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί ο κατώτατος μισθός που θα οριστεί να είναι κάτω από €900, ο κ. Αγκαστινιώτης ξεκαθάρισε ότι «δε θα καθοριστεί κατώτατος μισθός, κάτω από αυτό που ισχύει σήμερα», όπως επίσης ότι δεν έχει καθοριστεί κάποιο ανώτατο όριο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του ποσού, είπε ότι παρουσιάστηκαν όλες από την Υπουργό και είναι πάρα πολλές, μεταξύ των οποίων η παραγωγικότητα, η ανεργία, ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη. «Πρόκειται για ένα πλέγμα παραμέτρων, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, που είναι και λογικές και κινούνται στο πλαίσιο της μελέτης που έκανε ο ILO (International Labour Organization) για την Κύπρο», είπε.

Πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ έχει λάβει μέχρι στιγμής μία σύνοψη της μελέτης αυτής, ενώ αναμένεται να λάβει από την Υπουργό Εργασίας ένα τμήμα της μελέτης που αφορά ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε διατυπώσει τη θέση μας ούτε όσον αφορά το ανώτατο όριο, ούτε όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, επειδή δεν έχουμε δει αναλυτικά τη μελέτη», εξήγησε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Τέλος, ανέφερε ότι στην παρούσα φάση του κοινωνικού διαλόγου εξετάζονται κυρίως οι παράμετροι του καθορισμού του ποσού του κατώτατου μισθού, ενώ εξήγησε ότι «όταν η πολιτεία ανακοινώσει τον εθνικό κατώτατο μισθό, θα δώσει μία περίοδο έξι μηνών για την εφαρμογή του, ώστε να φανεί πως θα εξελιχθούν οι δείκτες της οικονομίας ή απρόβλεπτοι παράγοντες», όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Διαφάνεια, αμεροληψία και δημόσια λογοδοσία: Τα ερωτήματα που ανακύπτουν γύρω από την επιλογή της επικεφαλής της έρευνας για το «Κράτος Μαφία»

Διαφάνεια, αμεροληψία και δημόσια λογοδοσία: Τα ερωτήματα που ανακύπτουν γύρω από την επιλογή της επικεφαλής της έρευνας για το «Κράτος Μαφία»

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς δεν εξαρτάται μόνο από το τελικό αποτέλεσμα μιας έρευνας αλλά, πρωτίστως, από την πεποίθηση ότι κάθε στάδιο της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε με απόλυτη ανεξαρτησία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Όταν πρόκειται για υποθέσεις που προκαλούν έντονο δημόσιο ενδιαφέρον και απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική.

BEST OF TOTHEMAONLINE