ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και αγγλικά στα δύο νέα δικαστήρια αποφάσισε η Βουλή - Αλλαγή Συντάγματος για Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο

Και αγγλικά στα δύο νέα δικαστήρια αποφάσισε η Βουλή - Αλλαγή Συντάγματος για Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο

Η Ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης και της αγγλικής γλώσσας στα υπό ίδρυση Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο, τα οποία θα εκδικάζουν μεγάλες εμπορικές διαφορές.

Η τροποποίηση του Άρθρου 3 του Συντάγματος εγκρίθηκε με 39 ψήφους υπέρ, 12 εναντίον και μια αποχή.

Κατά τη συζήτηση βουλευτές εξέφρασαν έντονες διαφωνίες με την τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, προβάλλοντας την ανάγκη για διαφύλαξη της ελληνικής αλλά και της τουρκικής γλώσσας ως επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνοντας ακόμα και λόγο για εξέλιξη που μπορεί να ενέχει κινδύνους στο μέλλον.

Σύμφωνα με το Άρθρο 3 του Συντάγματος οι επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας είναι η ελληνική και η τουρκική και η διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων διεξάγεται και οι αποφάσεις συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα, εάν οι διάδικοι είναι Έλληνες, στην τουρκική γλώσσα, εάν οι διάδικοι είναι Τούρκοι και στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, εάν οι διάδικοι είναι Έλληνες και Τούρκοι.

Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει περιορισμό της δυνατότητας χρήσης της αγγλικής γλώσσας σε διαδικασίες που διεξάγονται ενώπιον μόνο του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου. Διασαφηνίζεται ότι διαδικασία ενώπιον δικαστηρίου περιλαμβάνει την καταχώριση αγόρευσης ή δικογράφου ή κατάθεση εγγράφου ή μαρτυρίας και αφετέρου ότι η χρήση της αγγλικής γλώσσας επιτρέπεται κατά τη σύνταξη δικαστικών αποφάσεων ή διαταγμάτων.

Δίνεται επίσης δυνατότητα χρήσης της αγγλικής γλώσσας από δικαστήριο ανώτερο του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, όταν το ανώτερο δικαστήριο εξετάζει ή ελέγχει αποφάσεις ή διατάγματα αυτών.

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών

Κατά τις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωαννου ανέφερε ότι το για λόγους αρχής το κόμμα είναι εναντίον της τροποποίηση, επικαλούμενος την ανάγκη διαφύλαξης της ελληνικής γλώσσας, ενώ είπε ακόμα ότι και σε χρόνους σκληρής αγγλοκρατίας δεν επιβλήθηκε κάτι παρόμοιο στο σύνταγμα. Ανέφερε ακόμα ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε τροπολογία για το νομοσχέδιο του Εμπορικού δικαστηρίου που θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες και κάλεσε τα κόμματα που θα ψηφίσουν την τροποποίηση του συντάγματος να υποστηρίξουν τη δική τους τροπολογία.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους διερωτήθηκε ποια είναι η αναγκαιότητα για την τροποποίηση, αφού όπως είπε, σήμερα τα δικαστήρια της Κύπρου κάνουν αποδεκτά οποιαδήποτε έγγραφα σε οποιαδήποτε γλώσσα και οποιοδήποτε μάρτυρα σε οποιαδήποτε γλώσσα, αρκεί να υπάρχει ελληνική μετάφραση. Παράλληλα ανέφερε ότι καμιά από τις δέκα χώρες με τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως δεν έχει διαφορετική γλώσσα στα δικαστήρια από τη μητρική της. Πρόσθεσε ότι αυτό που πάει να γίνει είναι κανιβαλισμός της ελληνικής γλώσσας και της κυπριακής δικαιοσύνης και δεν θα προσθέσει ούτε ένα πλοίο στο κυπριακό νηολόγιο. Είπε επίσης ότι είναι μια ρωγμή για επαναφορά της αγγλικής γλώσσας στην κυπριακή δικαιοσύνη.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει το να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής της αγγλικής γλώσσας στο εμπορικό δικαστήριο και ναυτοδικείο, αφού κάτι τέτοιο θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία. Σημείωσε ότι δεν καταργείται η ελληνική γλώσσα με αυτό τον τρόπο και ότι η ελληνική και η τουρκική παραμένουν οι επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι η συνταγματική τροποποίηση είναι περιττή, αχρείαστη και επικίνδυνη και ότι τροποποιείται η βάση του πολιτικού συστήματος της Κύπρου που είναι ο δικοινοτισμός. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανένας να απαγορεύσει στον οποιοδήποτε να δικαστεί στη γλώσσα που επιδιώκει. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο το 1989 ψηφίστηκε ο νόμος περί επισήμων γλωσσών της Δημοκρατίας που λέει ότι οποιαδήποτε έγγραφα είναι συνταγμένα στην αγγλική ή άλλη γλώσσα πριν το 1989 είναι δεκτά στα δικαστήριο. Όπως είπε με μια τροποποίηση του νόμου αυτού που θα αφαιρούσε το 1989 και θα έκανε δεκτά τα έγγραφα στο διηνεκές, το θέμα θα λυνόταν. Πρόσθεσε ότι στο δικαστήριο στο Παρίσι γίνεται διαδικασία στα αγγλικά επειδή ο νόμος τους το επιτρέπει, δεν τροποποίησαν το Σύνταγμά τους.

Ανέφερε ακόμα ότι η τροποποίηση είναι επικίνδυνη αφού στο μέλλον πιθανόν μια άλλη Βουλή να προχωρήσει σε ακόμα χειρότερα, να καταργήσει την ελληνική ή την τουρκική γλώσσα. Περαιτέρω υπέδειξε ότι το Σύνταγμα πάνω στο οποίο κτίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να είναι σεβαστό ως κόρη οφθαλμού. Τέλος σημείωσε ότι καταψηφίζουν την τροποποίηση για νομικούς και πολιτικούς λόγους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι αν περάσει η συνταγματική αλλαγή και η τροποποίηση, οι πρώτες υποθέσεις θα πέσουν λόγω αντισυνταγματικότητας.

Είναι καθήκον μας ως Ε/κ βουλευτές, πρόσθεσε, οι οποίοι αγωνιστήκαμε να διατηρήσουμε την ελληνικότητά μας, να σταματήσουμε επιτέλους να βρίσκουμε τρόπους και εργαλεία να διαβρώνουν και δημιουργούν ρήγματα στη συνέχιση της ελληνικής γλώσσας για χάρη των οικονομικών συμφερόντων. Πρόσθεσε ότι η ελληνική γλώσσα ήταν σημαντική στην ιστορική και πολιτιστική επιβίωση του ελληνισμού. Η επιδιωκόμενη τροποποίηση, σημείωσε βρίσκεται σε αντίθεση με όσα αποτελούν προϋποθέσεις συνέχισης της ελληνικότητας και αποτελεί σταδιακή διάβρωσης της ιστορίας και ταυτότητας του λαού.

Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με τις εξαιρέσεις, την ειδική μεταχείριση και τη συμμετοχή και ξένων δικαστών, που όπως είπε, μπορεί να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του κυπριακού δικαίου.

Σημείωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει την τροποποίηση του συντάγματος και ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ θα τοποθετηθεί κατά βούληση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης είπε ότι με την τροποποίηση αυτή. δεν καταργείται η ελληνική γλώσσα, αλλά δίνεται δυνατότητα διεξαγωγής στα αγγλικά της διαδικασίας και τα δικόγραφα να είναι στην αγγλική γλώσσα. Αυτά που ακούγονται περί κατάργησης της ελληνικής γλώσσας, πρόσθεσε, δεν υφίστανται, ούτε ο κίνδυνος διορισμού ξένων δικαστών, αφού προβλέπεται στο νόμο ότι θα πρέπει να έχει τα προσόντα Προέδρου επαρχιακού δικαστηρίου.

Είπε ακόμα ότι η τροποποίηση αυτή έχει ως σκοπό να μπορούν να χρησιμοποιούνται τα κυπριακά δικαστήρια από τους επενδυτές που περιλαμβάνουν ρήτρες διαιτησίας στα συμβόλαιά τους. Ανέφερε ακόμα ότι τα δικαστήρια αυτά θα εκδικάζουν υποθέσεις ύψους 2 εκ και άνω και κανένας Κύπριος ασθενέστερος των μεγάλων συμφερόντων δεν θα κινδυνεύσει, κάτι στο οποίο επέμενε το ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, θα στηρίξει την τροποποίηση ως ένα βήμα εκσυγχρονισμού στο τομέα της δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν έχει καμιά σχέση είτε με την ελληνική γλώσσα είτε με την ιστορία των Ελλήνων από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα. Σημείωσε ότι μετά το Brexit και η Γαλλία, και η Ολλανδία και η Γερμανία εισήγαγαν άμεσα τον θεσμό του εμπορικού δικαστηρίου με την αγγλική γλώσσα και έθεσε το ερώτημα, γιατί άραγε αυτές οι χώρες προχώρησαν σε κάτι τέτοιο.

Σημείωσε ότι για να χρησιμοποιηθεί η αγγλική γλώσσα στα δύο αυτά δικαστήρια θα πρέπει να αιτηθεί ένας εκ των διαδίκων και να αποφασίσει και ο δικαστής ότι μπορεί να γίνει. Πρόσθεσε ότι αυτή η δυνατότητα ζητήθηκε από πολλές κυπριακής ιδιοκτησίας ναυτιλιακές εταιρείες.

Μέσα σε ένα κόσμο που ταράζεται συθέμελα και είναι αμφίβολο το μέλλον και όλα τα κράτη ζητούν να βρουν ελπίδα οικονομικής στήριξης, σημείωσε ο κ. Τορναρίτης, η τροποποίηση είναι και εθνική πράξη αφού στηρίζει τον τόπο και εγκαθιδρύεται δικαιοδοσία δικαστηρίων για να προσελκύσει εύπορους διάδικους και να ενισχυθεί ο κρατικός κορβανάς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top