Τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας έτσι ώστε να ενταχθούν σε αυτή και όλοι όσοι εξαιρούνται από την απαγόρευση σε αξιωματούχους να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα τα δύο πρώτα χρόνια της συνταξιοδότησής τους, όπως οι Δικαστές, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, προωθείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η Επιτροπή εξετάζει την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για την κινητικότητα των υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία.
Ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε επίσης ότι ο θεσμικός ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συζητείται στην επόμενη συνεδρια της Επιτροπής εξ αφορμής του περιστατικού που έλαβε χώρα πρόσφατα.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Δημητρίου είπε ότι πρόθεση της επιτροπής σχετικά με την απαγόρευση εξαίρεσης στους αξιωματούχους από το να ζητούν άδεια για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα τα πρώτα δύο χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους ή από την αποχώρησή τους από το αξίωμά τους ή από τη δημόσια υπηρεσία είναι να ενταχθούν όλοι, και οι δικαστές, και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε πως δεν προκύπτει θέμα σύγκρουσης εξουσιών δεδομένου ότι οι εν λόγω προαναφερόμενοι την επόμενη μέρα της συνταξιοδότησής τους είναι πολίτες. «Ως εκ τούτου, επειδή θέλουμε να υπηρετήσουμε τη διαφάνεια σε όλες τις εκφάνσεις θα ενταχθούν όλοι όσοι σήμερα εξαιρούνται σε αυτή τη νομοθεσία», τόνισε.
Επιπλέον, η επιτροπή εξέτασε το ζήτημα της κινητικότητας των υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, οι νόμοι που ψηφίστηκαν το 2017 και το 2019 αντίστοιχα είχαν μια εφαρμοστικότητα, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.
«Ένα σύστημα είναι η σωστή αξιολόγηση των αναγκών του κάθε τμήματος και της κάθε υπηρεσίας και ένα άλλο τεράστιο ζήτημα είναι το εύρος των σχεδίων υπηρεσίας και προκύπτει η ανάγκη αλλαγής, εκ βάθρων θα έλεγα, των σχεδίων υπηρεσίας ούτως ώστε να ανοίξουν και να μπορούν να υπηρετήσουν και την εναλλαξιμότητα, αλλά και τις ανάγκες εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν», προσέθεσε σχετικά.
Τέλος, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στο θέμα του θεσμικού ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.
«Εξ αφορμής του περιστατικού του να κόβεται Βουλευτής στον αέρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προφανώς προκύπτουν και άλλα θεσμικά ζητήματα που απορρέουν από τη συζήτηση του θέματος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Προφανώς και είναι καταδικαστέο, προφανώς και απαγορεύεται να κόβεις τον οποιοδήποτε από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και από το οποιοδήποτε άλλο μέσο. Είναι πόρος μια συχνότητα και χρειάζεται να υπηρετούμε την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραμπ: Γιατί η δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο δεν θα μοιάζει με την πρώτη
• Ντόναλντ Τραμπ: Επέλεξε την πρώτη γυναίκα προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο - Ποια είναι η Σούζι Γουάιλς
• Τζόκερ: Πόσα βάζει στην τσέπη του ο τυχερός; – Εκτοξεύθηκε το ποσό της επόμενης κλήρωσης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις