ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν στον Πούτιν: Πρόθυμος για άρση ρωσικού εμπάργκο στις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων

Μακρόν στον Πούτιν: Πρόθυμος για άρση ρωσικού εμπάργκο στις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο στις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δεδομένων των συνεπειών του στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν συνέδεσε την κατάσταση των τροφίμων με τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και «σημείωσε τη σημασία της απρόσκοπτης λειτουργίας της παγκόσμιας υποδομής εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία και κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν παίρνει σοβαρά τις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Κατηγορώντας τις ουκρανικές δυνάμεις ότι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ τα «αγνοούσε», ο Πούτιν είπε στον Μακρόν «η Δύση θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσουν αυτές οι φρικαλεότητες ασκώντας σχετική πίεση στις αρχές του Κιέβου, καθώς και σταματώντας την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία».

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι το Κίεβο δεν είναι συνεπές ή έτοιμο για «σοβαρή δουλειά» για τον τερματισμό της σύγκρουσης. «Η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στον διάλογο», είπε ο Ρώσος ηγέτης στον Μακρόν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Το γραφείο του Μακρόν είπε ότι πέρα ​​από την επανάληψη των εκκλήσεων προς τη Ρωσία να τερματίσει την επίθεση στη γείτονά της με κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες, προέτρεψε τον Πούτιν να επιτρέψει τη συνέχιση της απομάκρυνσης ανθρώπων από το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη.

«Έχω καλέσει τη Ρωσία να ανταποκριθεί στη διεθνή ευθύνη της ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θέτοντας ένα τέλος σε αυτή την καταστροφική επίθεση», ανέφερε ο Μακρόν σε δήλωση.

Ο Μακρόν είναι ένας από τους λίγους δυτικούς ηγέτες που μίλησαν με τον Πούτιν από τότε που η Μόσχα μετέφερε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, περνώντας ώρες σε τηλεφωνικές κλήσεις προσπαθώντας να διαπραγματευτεί μια επίλυση της σύγκρουσης. Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία διήρκησε δύο ώρες, αναφέρει το TASS και είναι η πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από τότε που επανεκλέχθηκε ο Μακρόν στη γαλλική Προεδρία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top