Με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας οι πολίτες θα μπορούν να μοιράζονται δεδομένα υγείας όπως το ιατρικό ιστορικό τους με γιατρούς και νοσοκομεία σε όλα τα κράτη μέλη, εξήγησε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με αφορμή την ανακοίνωση της πρότασης που καταθέτει η Κομισιόν για έγκριση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Από σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας» σημείωσε η κ. Κυριακίδου, χαρακτηρίζοντας τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space - EHDS) ως την «ραχοκοκαλιά» του συγκεκριμένου τομέα πολιτικής.
«Η νέα σημαντική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας, θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να μοιράζονται δεδομένα υγείας, όπως το ιατρικό ιστορικό τους, τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ή τις ιατρικές συνταγές τους, με νοσοκομεία και ιατρούς εντός και μεταξύ των κρατών μελών» εξήγησε η κ. Κυριακίδου.
«Αν ένας Κύπριος ταξιδέψει στη Γερμανία και εκεί ασθενήσει, ο τοπικός γιατρός θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό του, στα γερμανικά και να συνταγογραφήσει το αναγκαίο για αυτόν φάρμακο. Αν ένας καρκινοπαθής χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή που ο ογκολόγος στην Κύπρο του έχει συνταγογραφήσει, θα μπορεί να την προμηθευτεί σε όποιο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται» όπως είπε.
«Η υγεία στην Ευρώπη διασυνδέεται και ενοποιείται, προς όφελος κυρίως των πολιτών, αλλά επίσης και των ερευνητών και της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας υγείας» τόνισε η Επίτροπος.
Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ακόμα πως από το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας «περιλαμβάνει πληθώρα πρωτοβουλιών που όχι μόνο θέτουν τον ασθενή στο επίκεντρο, αλλά καθιστούν την Ένωσή μας πιο ανθεκτική και πιο ικανή ώστε να αντιμετωπίζει κρίσεις και μακροχρόνιες προκλήσεις, όπως η ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα, η βέλτιστη περίθαλψη για τον καρκίνο, το απόθεμα εμβολίων και φαρμάκων».
Σε διάσκεψη Τύπου από το Στρασβούργο, η Επίτροπος Κυριακίδου και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφεραν πως ο EHDS θα αποτελέσει άλμα για τον τρόπο παροχής υγειονομικής φροντίδας στους Ευρωπαίους, θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους και σε άλλα κράτη μέλη, αλλά και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας πραγματικά κοινής αγοράς για ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες υγείας, αποτελώντας παράλληλα ένα αποτελεσματικό και συνεκτικό δίκτυο για τη χρήση των δεδομένων υγείας στην έρευνα και την καινοτομία.
Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο προβλέπει τη θέσπιση ενός κοινού Ευρωπαϊκού προτύπου για την καταγραφή των ιατρικών στοιχείων των ασθενών, συνταγογραφήσεων και άλλων δεδομένων, ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα υγείας θα πρέπει πλέον να είναι διαλειτουργικά μεταξύ τους. Τα κάθε κράτος μέλος θα πρέπει επίσης να διορίσει συγκεκριμένη αρχή για θέματα ψηφιακής υγείας.
Επίσης δημιουργείται ένα νομικό πλαίσιο για τη χρήση των δεδομένων υγείας στην έρευνα και την καινοτομία καθώς και στην θέσπιση πολιτικής, θέτοντας όρους στους ερευνητές και στις επιχειρήσεις για την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. Η πρόσβαση θα ρυθμίζεται από το αρμόδιο σώμα για τα δεδομένα υγείας, μόνο για συγκεκριμένους σκοπούς, σε κλειστά περιβάλλοντα και με προστασία της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις