Αποτελεί εθνικό στόχο η στήριξη της μαρωνίτικης κοινότητας, των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων Μαρωνιτών, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής. Γι’ αυτό τον λόγο, σχεδιάζεται η επαναλειτουργία του σχολείου το 2023-2024.
Όπως σημείωσε ο κ. Φωτίου, το δημοτικό λειτουργούσε μέχρι το 1997-98. «Θέλουμε να το επαναλειτουργήσουμε και ο στόχος της κυβέρνησης είναι το σχολείο να επαναλειτουργήσει τη σχολική περίοδο 2023-2024. Γι’ αυτό έχουμε εγκρίνει, και υλοποιείται με επιτυχία, πρόγραμμα στήριξης στα νεαρά ζευγάρια. Θέλουμε νεαρά ζευγάρια να επανεγκατασταθούν στον Κορμακίτη. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επαναλειτουργήσει ένα σχολείο και θα δοθεί ζωντάνια στην κοινότητα», δήλωσε.
Επιπλέον, ενημέρωσε ότι σε δυο-τρεις μήνες υλοποιείται η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και γηπέδου στον Κορμακίτη, έργο ύψους €450.000, το οποίο θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της κοινότητας, είπε.
Ο Επίτροπος Προεδρίας πρόσθεσε επίσης ότι πολλά θέματα που αφορούν τις γεωργοκτηνοτροφικές επιδοτήσεις έχουν επιλυθεί. «Εμείς νιώθουμε ότι έχουμε βελτιώσει πάρα πολύ τα σχέδια αυτά και να μην ξεχνούμε ότι πρόσφατα το Υπουργείο Γεωργίας έχει εξαγγείλει σχέδιο όπου ένας γεωργοκτηνοτρόφος μπορεί να βοηθηθεί για μία βιοτεχνία που έχει σχέση με την αγροτική ανάπτυξη», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τη μαρωνίτικη κοινότητα», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί.
Ένα από αυτά, είπε, είναι το αίτημα των κατοίκων του Κορμακίτη και της Καρπάσιας να ξεκαθαρίσει ο κατάλογος των επανεγκατασταθέντων. «Ο έλεγχος πρέπει να γίνει και να γίνει για όλους», είπε, καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ξεκάθαρα και συγκεκριμένα κριτήρια όσον αφορά τα επιδόματα τα οποία λαμβάνουν.
Όσον αφορά το επανάνοιγμα του σχολείου, ο κ. Κέττηρος πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 παιδιά στον Κορμακίτη και είναι αίτημα των κατοίκων να επαναλειτουργήσει δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο.
Επιπλέον, ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη της Επιτροπής στον Κορμακίτη, λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών είδαν το κτίριο του Κοινοτικού Συμβουλίου, το οποίο έχει και αρχιτεκτονική αξία και εκεί πραγματοποιούνται απογευματινά μαθήματα σε παιδιά, το οποίο έχει υποστεί πολλές φθορές. «Θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες μελέτες για να αρχίσει η εργασία στο συγκεκριμένο κτίριο. Είναι επικίνδυνο και δεν μπορεί να συνεχίσει να φιλοξενεί παιδιά», είπε.
Άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Κέττηρος είναι οι περιπτώσεις Μαρωνιτών εγκλωβισμένων στους οποίους είχε παραχωρηθεί οικίσκος σε προσφυγικούς συνοικισμούς ή και επανεγκατασταθέντων οι οποίοι δεν πρόλαβαν να πάρουν πιστοποιητικό μίσθωσης σε προσφυγικούς συνοικισμούς.
«Αυτά τα σπίτια το κράτος ζήτησε να τους τα πάρει πίσω. Αν είναι δυνατόν από εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες, αυτά τα πολύ μικρά σπίτια που δόθηκαν, το κράτος θέλει να τα πάρει πίσω. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Ζητήσαμε από τον έπαρχο Κερύνειας ο οποίος εκπροσωπούσε σήμερα και το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει το ζήτημα. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρουμε πρόταση νόμου για να απαγορεύσουμε αυτή την ενέργεια από την κυβέρνηση. Να μην επιτραπεί στην κυβέρνηση να πάρει τα σπίτια από αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε.
Τέλος, ένα άλλο θέμα που τέθηκε από τους εκπροσώπους των Μαρωνιτών, σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, είναι το ζήτημα των αναπάντητων κλήσεων στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. «Δεν απαντούν τα τηλέφωνα και αυτό τέθηκε πολύ έντονα από εκπροσώπους της Μαρωνίτικης κοινότητας και πρέπει να το δει η Υφυπουργός Πρόνοιας», είπε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι η επιβίωση της μαρωνίτικης κοινότητας βασίζεται αποκλειστικά στα τέσσερα χωριά της, τα οποία βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές. «Οι προσπάθειες της κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διατηρήσουμε αυτά τα χωριά και ευχαριστούμε και την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη στήριξή τους προς τους Μαρωνίτες γενικότερα».
Σημείωσε ότι τα μαρωνίτικα χωριά χρειάζονται υποδομές για να μπορέσει κόσμος να επιστρέψει πίσω, να επιδιορθώσει τα σπίτια και να μπορέσει να κατοικήσει εκεί. «Άρα εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, στη δημιουργία υποδομών και στην προσπάθεια να πείσουμε Μαρωνίτες, νεαρά ζευγάρια να επιστρέψουν στα χωριά τους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις