Αγανακτισμένος από τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών, ο Ματέο Ρέντσι τους κατηγόρησε γι' αυτό λέγοντας: «Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας»
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επέπληξε τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για την ανικανότητά τους να συμφωνήσουν σε προτεινόμενο σχέδιο το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα και Ιταλία να ανακατανείμουν 40.000 μετανάστες σε άλλες χώρες, κατηγορώντας τους ότι δεν είναι άξιοι να αποκαλούνται Ευρωπαίοι.
"Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι," είπε ο Ρέντσι στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τι σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε το χρόνο μας", είπε, σύμφωνα με συμμετέχοντα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Άλλη πηγή σημείωσε πως η συζήτηση ήταν "επίμαχη", ενώ οι διαφωνίες φαίνονταν να επικεντρώνονται στο αν το σχέδιο θα ήταν σε εθελοντική βάση για κάθε χώρα ή υποχρεωτικό, όπως είχε προτείνει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μερικές χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν εγγυήσεις ότι το σύστημα θα είναι προσωρινό και σε εθελοντική βάση.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο ανακοινωθέντος της Συνόδου, τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν με την ανακατανομή των 40.000 από την Ελλάδα και Ιταλία.
"Δεν έχουμε συμφωνήσει σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να μη κάνουμε τίποτα", είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας, "αλληλεγγύη χωρίς θυσία είναι καθαρή υποκρισία".
Τα κριτήρια για την ανακατανομή των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το προσχέδιο, και θα λαμβάνουν υπ' όψιν τη οικονομία και τον πληθυσμό κάθε μέλους. Το σύστημα κριτηρίων αντικαθιστά μη δημοφιλείς προτάσεις για υποχρεωτικές ποσοστώσεις για κάθε χώρα συγκεκριμένα.
Η ΕΕ θα δεσμευτεί επίσης για την επανεγκατάσταση 20.000 μεταναστών άμεσα από χώρες όπως την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τους μηχανισμούς επαναπατρισμού μεταναστών που δεν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις