Στην κυβέρνηση προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν και να ερμηνεύσουν τη στάση των δανειστών, μετά από τις δραματικές διαβουλεύσεις του προηγούμενου διημέρου σε επίπεδο κορυφής με τους Θεσμούς.
Η επιμονή του ΔΝΤ στην πιο «σκληρή» εκδοχή μίας συμφωνίας, η αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε μία καθαρή απόφαση, αλλά και το βαρύ κλίμα που δημιούργησε ο Σόιμπλε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, καθώς και η πίεση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής, έχουν θορυβήσει την ελληνική πλευρά για τους πραγματικούς σχεδιασμούς μίας μερίδας των δανειστών.
«Διατηρούμε την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να πρυτανεύσει η αίσθηση ευθύνης, έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά ταυτόχρονα επισήμαιναν ότι το «θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση για μία βιώσιμη λύση». Υπογράμμιζαν δε ότι υπήρξαν κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους Θεσμούς, πολλά πισωγυρίσματα των δανειστών, ιδίως στην περιπτώσεις που η κυβέρνηση παρουσίαζε ισοδύναμα μέτρα τα οποία απέρριπταν μάλλον με μονότονη ευκολία οι απέναντι και κυρίως το ΔΝΤ.
Εκτιμούσαν δε ότι παρότι «δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές και ότι οι διαφωνίες έχουν μειωθεί πολύ», την ίδια ώρα «κάποιοι δείχνουν να μην θέλουν συμφωνία».
Εκτίμηση υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών ειναι ότι πραγματικός στόχος ορισμένων κύκλων στους δανειστές είναι η πολιτική ταπείνωση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνηση και υπό αυτή την έννοια ήταν αρκετά «κουμπωμένοι» για τις περαιτέρω διεργασίες και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.
Μάλιστα επισήμαιναν με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν το Eurogroup της Πέμπτης από τη μια μεριά να καλεί την ελληνική πλευρά να αποδεχθεί το νέο, «σκληρό» κείμενο των Θεσμών και από την άλλη να... υπόσχεται ότι θα εξετάσει και τις ελληνικές προτάσεις.
Η σημερινή μέρα θα είναι κρίσιμη: τα τεχνικά κλιμάκια θα κάνουν διαβουλεύσεις και η ελληνική πλευρά αναμένει το Σάββατο νέο κείμενο από τους θεσμούς, ευελπιστώντας ότι θα έχει πραγματικά ενσωματώσει τις ελληνικές προτάσεις, όπως τις παρουσίασε η αντιπροσωπεία το πρωί της Πέμπτης.
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το Σάββατο τη «σκυτάλη» θα πάρει το Eurogroup, που θα έχει μάλλον την πιο κρίσιμη συνεδρίαση. Εάν υπάρξει συμφωνία, που θα περιλαμβάνει όμως ρύθμιση για το χρέος και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει στη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου, έχοντας τη βεβαιότητα οτι θα εγκριθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις