Στο χάος της αβεβαιότητας εξακολουθεί να είναι βυθισμένη η Μαριούπολη. Σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων από περιοχές της κατεστραμμένης ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης εκτός από τη χαλυβουργία Azovstal αναβάλλεται για τις 08.00 τοπική ώρα το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.
Παράλληλα, η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη. «Ογδόντα πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά διασώθηκαν», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι «αυτοί που ήθελαν να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Κιέβου παραδόθηκαν σε εκπροσώπους του ΟΗΕ».
Την ικανοποίησή του εξέφρασε, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την επιχείρηση εκκένωσης από το Αζοφστάλ, ενώ μίλησε για μια πρώτη ομάδα 100 ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο για να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια. «Αύριο θα τους συναντήσουμε στη Ζαπορίζια. Είμαστε ευγνώμονες! Μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, οι στρατιώτες βοηθούν στην επιχείρηση εκκένωσης από το εργοστάσιο» συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Όπως έγινε, ακόμη, γνωστό από τις ουκρανικές αρχές, περίπου 1.000 άμαχοι και 500 στρατιώτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής.
Παράλληλα, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 100.000 κατοίκους που ζουν γενικότερα στη Μαριούπολη χωρίς νερό, ρεύμα και χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τρόπους επικοινωνίας, ύστερα από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Η κόλαση στη Μαριούπολη δεν σταματά να υπενθυμίζει τη βαρβαρότητα του πολέμου. Τα πτώματα παραμένουν στους δρόμους, ενώ ο ακριβός αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν από τα πυρά παραμένει άγνωστος.
Υπενθυμίζεται ότι οι δορυφορικές εικόνες από τα ερείπια του Αζοφστάλ, που κυκλοφόρησαν από την αμερικανική υπηρεσία Maxar Technologies, ήταν πραγματικά σοκαριστικές.
Την ίδια ώρα, στους μαζικούς τάφους, στη Μαριούπολη, τοποθετούνται σοροί χωρίς οι συγγενείς τους να έχουν καταφέρει να τους αποχαιρετήσουν και χωρίς να έχει υπάρξει ταυτοποίηση.
Ρεύμα, τρόποι επικοινωνίας, πετρέλαιο όλα απουσιάζουν από την πόλη. Κάτοικοι ζούν στα υπόγεια για να σωθούν από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.
Από τον πληθυσμό των 450.000 κατοίκων, πριν από τον πόλεμο, έχει υπάρξει δραματική συρρίκνωση λόγω των επιθέσεων και οι άνθρωποι που ζουν στη Μαριούπολη υπολογίζεται ότι φτάνουν πλέον στους 100.000.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάνει λόγο για 20.000 νεκρούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Οι πολίτες που έφυγαν λένε ότι η κόλαση υπάρχει και βρίσκεται στη Μαριούπολη» είπε ακόμη ο δήμαρχος.
Στρατηγικής σημασίας αποδεικνύεται, πάντως, η Μαριούπολη για τη Ρωσία καθώς με την προσάρτηση της συγκεκριμένης περιοχής στα εδάφη της Μόσχας θα ανοίξει ένας σημαντικός διάδρομος ανάμεσα στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις