Η εξάρτηση συντίθεται από διάφορες παραμέτρους, κοινωνικές, οικονομικές, ατομικές, περιβαλλοντικές ενώ η αντιμετώπιση της δεν μπορεί παρά να εμπερικλείει την κριτική για ένα κοινωνικό – οικονομικό – πολιτικό σύστημα αρχών και αξιών που σπρώχνει τους ανθρώπους προς τη φυγή, αναφέρει, σε ανακοίνωση του με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ).
«Ο κάθε ένας και η κάθε μια, επαγγελματίας, γονιός, εθελοντής, πολίτης, καταλήγει συχνά σε μια σειρά από ερωτήματα και διαπιστώσεις, μέσα από τις οποίες καταλογίζει ευθύνες σε εαυτόν, στην Πολιτεία, στην Κοινωνία, σε όλους δηλαδή, αλλά τελικά ίσως και σε κανένα. Ευθύνες στους πολιτειακούς θεσμούς και οργανισμούς που δεν έκαναν όλα όσα έπρεπε να είχαν κάμει, σε μια κοινωνία που οδηγεί τους ανθρώπους στη φυγή για να αντέξουν να ζουν σε αυτήν, στο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν αγκαλιάζει και δεν στηρίζει τους μαθητές και ιδιαίτερα τους ευάλωτους, στους γονείς που δεν είναι δίπλα από τα παιδιά τους και δεν τα θωρακίζουν επαρκώς .Αλλά όλα αυτά, δεν είμαστε άραγε όλοι εμείς; Δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι συνένοχοι στη συντήρηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος, που αδυνατεί, πέρα από την παροχή γνώσεων, να μεριμνά και για τη δόμηση παιδιών που να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους;», προσθέτει.
Αναφέρει, επίσης, ότι στις μέρες μας, τις μέρες της οικονομικής κρίσης, όπου τα κοινωνικά αίτια που γεννούν την εξάρτηση αποτυπώνονται όλο και περισσότερο, στους δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης, στην κοινωνική ανασφάλεια, στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων, στην αποξένωση και την αλλοτρίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό των ευάλωτων συνανθρώπων μας, τα ευάλωτα άτομα, καθίστανται ακόμη πιο ευάλωτα και μια φυγή, φαντάζει να είναι ακόμη πιο ελκυστική από την πραγματικότητα που τα άτομα έχουν μπροστά τους.
«Σε μια τέτοια Κύπρο, όπου η κρίση, οικονομική ναι, αλλά όχι μόνο, φέρνει ανατροπές στη ζωή των ανθρώπων από τη μια μέρα στην άλλη, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, ως το ανώτατο συντονιστικό σώμα της Κυπριακής Πολιτείας στα θέματα της ουσιοεξάρτησης, επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις του, που δεν άλλες από τις εκατοντάδες των ατόμων και οργανώσεων που όλα αυτά τα χρόνια πορεύονται ενάντια στην εξάρτηση από τις ουσίες, και την εξαθλίωση που αυτή επιφέρει. Κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπου η ίδια η ύπαρξη προγραμμάτων και υπηρεσιών κινδυνεύει, το ΑΣΚ επιμένει να ασκεί με ευλάβεια το ρόλο που του ανατέθηκε, έναν ρόλο που προϋποθέτει υψηλού επιπέδου επιστημονική ανεξαρτησία, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο δύσκολος ρόλος του συντονισμού μεταξύ όλων των φορέων του κυβερνητικού και μη τομέα», συμπληρώνει.
Σε συνθήκες όπου καθημερινά δοκιμάζονται τα προληπτικά και θεραπευτικά προγράμματα της χώρας μας, το ΑΣΚ αναφέρει ότι διεκδικεί, με σύνεση αλλά και επιμονή που εδράζεται πάντα σε μια επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων, γιατί το αντίθετο θα αναιρούσε το ρόλο ύπαρξής του.
«Αυτή την 26η Ιουνίου, πέρα από την ενδοσκόπηση και την αυτοκριτική που ο κάθε ένας οφείλει να ασκήσει από θεσμική, συλλογική ή ατομική οπτική, και παρά την κρίση, προτάσσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη για να στηρίξουμε ως κοινωνία αυτούς που μας έχουν περισσότερο ανάγκη, ανοίγοντας νέες οδούς συνεργασίας. Ας μετατραπεί η 26η Ιουνίου, σε μέρα ανάληψης ατομικής και συλλογικής δράσης για διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων της Κύπρου που παλεύουν με την εξάρτηση, αλλά και για την αναδόμηση μιας κοινωνίας που να λειτουργεί στηρικτικά. Γιατί ας μην ξεχνούμε ότι, η σιωπή είναι συνενοχή», καταλήγει .
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις