Μείωση του δείκτη εργατικών ατυχημάτων παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Αναστάσιο Γιαννάκη, ο οποίος ανέφερε ότι φέτος καταγράφηκαν μέχρι στιγμής τρεις θάνατοι από εργατικά ατυχήματα, έναντι οκτώ θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, που συνέβησαν το 2021.
Σε δηλώσεις του, μετά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη ΣΕΚ στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα και από επαγγελματικές ασθένειες, ο κ. Γιαννάκη ανέφερε παράλληλα ότι το 2021 καταγράφηκαν συνολικά 1.453 εργατικά ατυχήματα, έναντι 1.550 που καταγράφηκαν το 2020, εξηγώντας ότι τα συγκεκριμένα ατυχήματα αφορούν αυτά που προκάλεσαν απουσία από την εργασία πάνω από τέσσερις ημέρες.
Αναφερόμενος περαιτέρω στη μείωση που καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια, ο κ. Γιαννάκη είπε πως τα συγκεκριμένα στοιχεία δίδονται με επιφύλαξη, αφού η μείωση ενδεχομένως να οφείλεται στην πανδημία, αφού υπήρχαν τομείς της οικονομίας που δεν δούλεψαν στο βαθμό που δούλεψαν το 2019.
Όπως είπε, «χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τουριστικός και ξενοδοχειακός τομέας, όπου δυστυχώς παραδοσιακά καταγράφονται πολλά μικροατυχήματα», για να προσθέσει ότι «επειδή δεν δούλεψε αυτός ο τομέας στο βαθμό του 2019, τα δύο τελευταία χρόνια, το 2020 και το 2021, καταγράφηκε μικρότερος αριθμός ατυχημάτων σε αυτούς του τομείς και κατ’ επέκταση στο σύνολο των ατυχημάτων για όλη την Κύπρο».
22 χιλιάδες επιθεωρήσεις εν μέσω κορωνοϊού
Σε σχέση με την εφαρμογή μέτρων κατά του κορωνοϊού σε χώρους εργασίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας είπε πως μόνο το 2021 έγιναν 22 χιλιάδες επιθεωρήσεις, σε σχέση με την τήρηση των μέτρων, συμπληρώνοντας πως έχουν διενεργηθεί ακόμα 4 με 5 χιλιάδες, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, για τα θέματα τήρησης των μέτρων.
«Ο κορωνοϊός μάς έδειξε την ανάγκη να έχουμε συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων», είπε ο κ. Γιαννάκη.
Νέα Στρατηγική για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2021 -2027
Εξάλλου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων της νέας Στρατηγικής για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2021 -2027, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη στρατηγική βασίζεται στο στρατηγικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε τον Ιούνιο του 2021.
Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Γιαννάκη, «είναι σημαντικό να επιστρέφει ο εργαζόμενος στο σπίτι του υγιής και αρτιμελής», ωστόσο, σημείωσε «για να επιτευχθεί αυτό θέλει συλλογική προσπάθεια, όχι μόνο από τις υπηρεσίες του κράτους, αλλά και από τις συνδικαλιστικές, τις εργοδοτικές και τη μη κερδοσκοπικές οργανώσεις».
Τόνισε, τέλος, την ανάγκη για πρόληψη, καθώς και τη καλλιέργεια κουλτούρας από μικρή ηλικία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις