ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζουν περισσότερο οι Κύπριοι από τους Ευρωπαίους - Δείτε στα πόσα χρόνια είναι το προσδόκιμο ζωής

Ζουν περισσότερο οι Κύπριοι από τους Ευρωπαίους - Δείτε στα πόσα χρόνια είναι το προσδόκιμο ζωής

Στα 80,4 χρόνια βρισκόταν το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2019, και με τις γυναίκες να συνεχίζουν να έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους άντρες, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Στην Κύπρο το προσδόκιμο ζωής ήταν υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς βρισκόταν στα 82,4 χρόνια το 2020, σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το 2019 όταν βρισκόταν στα 82,3 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι περιφέρειες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ το 2020 βρίσκονταν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής είναι 5,7 χρόνια υψηλότερο για τις γυναίκες (83,2 χρόνια) από τους άντρες (77,5 χρόνια). Στην Κύπρο η διαφορά είναι μικρότερη, καθώς το προσδόκιμο ζωής είναι 4 χρόνια υψηλότερο για τις γυναίκες (84,4 χρόνια) από τους άντρες (80,4 χρόνια).

Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, το προσδόκιμο ζωής το 2020 ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες από τους άντρες σε όλες τις περιφέρειες (σε στατιστικό επίπεδο NUTS2) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πανευρωπαϊκά το 2020 το προσδόκιμο ζωής σημείωσε μείωση 0,9 ετών σε σχέση με το 2019, με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών (μείωση 1 έτους) από ότι μεταξύ των γυναικών (0,8 έτος). Ωστόσο, σημειώνεται, αυτή η μείωση του προσδόκιμου ζωής σχετίζεται με την απότομη αύξηση της θνησιμότητας το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η περιοχή με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην ΕΕ το 2020 ήταν η Κορσική στη Γαλλία (84 χρόνια). Ακολουθούσαν οι Βαλεαρίδες νήσοι στην Ισπανία (83,9 χρόνια) και η Ήπειρος στην Ελλάδα (83,8 χρόνια).

Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής καταγράφηκε σε περιοχές της Βουλγαρίας, και ειδικότερα στη βορειοδυτική περιφέρεια (72,1 χρόνια), τη βόρεια-κεντρική περιφέρεια (72,8 χρόνια), και τις περιφέρειες της βόρειας και της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας (72,9 χρόνια).

Η Κορσική ήταν επίσης η περιφέρεια με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των γυναικών (87 χρόνια). Ακολουθούσαν η Γαλικία στην Ισπανία (86,7 χρόνια) και, με το ίδιο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες (86,4 χρόνια) η Λουάρ και τα Μιντί-Πυρηναία στη Γαλλία, οι νήσοι Ώλαντ στη Φινλανδία και η Ήπειρος.

Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ανδρών στην ΕΕ το 2020 ήταν 81,4 χρόνια και καταγράφηκε στην Ήπειρο, την Ούμπρια στην κεντρική Ιταλία και τις Βαλεαρίδες νήσους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top