ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς για τους κομματικούς αρχηγούς - Η μεγάλη μάχη για τον νέο ένοικο του Προεδρικού

Τώρα αρχίζει ο Γολγοθάς για τους κομματικούς αρχηγούς - Η μεγάλη μάχη για τον νέο ένοικο του Προεδρικού

Μπροστά σε μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη, η οποία δεν αποκλείεται να φέρει ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό βρίσκονται οι κομματικοί αρχηγοί. Μετά το Πάσχα αναμένονται οι επιλογές των κομμάτων και το ξεκαθάρισμα του προεκλογικού σκηνικού, ενόψει της αναμέτρησης του 2023 για τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου. H μακρά προεκλογική περίοδος θα είναι ιδιαίτερα κοπιαστική, απαιτητική και η επόμενη μέρα της κάλπης θα σηματοδοτήσει ανακατατάξεις στα κόμματα.

Η πιο δύσκολη μάχη του Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξέρει από δύσκολα και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι παρά τα εμπόδια θα βγει νικητής και από αυτή την εκλογική αναμέτρηση, την πιο μεγάλη στην πολιτική του διαδρομή. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο εμπειρότερος από τους πιθανούς ανθυποψηφίους του, υπηρέτησε από πολλές δημόσιες θέσεις (υπήρξε Δήμαρχος, Υπουργός, Βουλευτής και τα τελευταία χρόνια αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος) και γνωρίζει πολύ καλά το πολιτικό παιχνίδι. Πρώτιστος στόχος του ΔΗΣΥ θα είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης ώστε το κόμμα να ανακόψει τις διαρροές, κυρίως προς την πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναμένεται να εξαγγείλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έσπευσε να εξαγγείλει υποψηφιότητα σε μια προσπάθεια να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο και να αφεθεί απερίσπαστος στην προεκλογική κούρσα, η οποία θα είναι μακρά και δύσκολη. Ουσιαστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα τα δώσει όλα για όλα. Το καλύτερο σενάριο για τον ίδιο είναι να περάσει στον δεύτερο γύρο με ανθυποψήφιο τον άγνωστο Χ που θα υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ, ώστε να ελπίζει σε στήριξη από άλλα κόμματα ή και από τους πολίτες. Το χειρότερο σενάριο για τον Αβέρωφ Νεοφύτου είναι να μην περάσει στον δεύτερο γύρο, σενάριο το οποίο απεύχονται στην Πινδάρου. Θεωρούν όμως ότι ο κίνδυνος αυτός θα απομακρυνθεί όταν η κομματική μηχανή φουλάρει και περιορίσει τις διαρροές. Πάντως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μπορεί κάποιος να πει ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παραμονή του Αβέρωφ Νεοφύτου στην προεδρία του ΔΗΣΥ. Εάν κερδίσει τις εκλογές θα παραδώσει την κομματική σκυτάλη, ενώ αν χάσει θα πρέπει να αναμένεται ότι θα δρομολογήσει τις διαδικασίες της διαδοχής.

Πρεμιέρα ρίσκου για τον Στέφανο

Η αναμέτρηση του 2023 θα είναι η πρώτη εκλογική δοκιμασία για το ΑΚΕΛ με ηγέτη τον Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος παρά την προσπάθεια δεν μπόρεσε να κλείσει το deal με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, που θα του επέτρεπε να δώσει τέρμα στην πολιτική μοναξιά που βιώνει το ΑΚΕΛ την τελευταία δεκαετία. Για τον Στέφανο Στεφάνου οι προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου αποτελούν ορόσημο στην πολιτική του ιδιότητα ως επικεφαλής του ΑΚΕΛ διότι ο ίδιος έχει ανεβάσει τον πήχη. Στόχος του, όπως λέει, δεν είναι μια αξιοπρεπής παρουσία αλλά η νίκη, ώστε να επέλθει η πολιτική αλλαγή, την οποία το ΑΚΕΛ έκανε σημαία τα τελευταία χρόνια. Τα δεδομένα όμως είναι εξαιρετικά δύσκολα μετά το ναυάγιο της προσπάθειας για συνεργασία με το ΔΗΚΟ. Το καλύτερο σενάριο για το ΑΚΕΛ είναι να κερδίσει τις εκλογές και να επιστρέψει έστω και εμμέσως σε τροχιά εξουσίας. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Στέφανος Στεφάνου θα θεμελιώσει την ηγετική του παρουσία όχι μόνο στο κόμμα αλλά ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό και θα αναδειχθεί σε κυρίαρχο παίκτη. Το χειρότερο σενάριο θα είναι ο αποκλεισμός από τον δεύτερο γύρο του υποψήφιου που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ. Σε μια τέτοια περίπτωση το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης θα βρεθεί αντιμέτωπο με πολιτικό εφιάλτη εάν κληθεί στον δεύτερο γύρο να επιλέξει ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη. «Είναι κάτι που δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση στελέχους του ΑΚΕΛ στο Τhemaonline.

Νικόλας εκτός κάδρου

Οι προσδοκίες που καλλιέργησε εδώ και μήνες, με τη διαβεβαίωση ότι «το 2023 το ΔΗΚΟ θα είναι κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση» είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος του Νικόλα Παπαδόπουλου σε αυτές τις εκλογές. Το «όχι» του ΑΚΕΛ έκλεισε το δρόμο στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να διεκδικήσει για δεύτερη φορά το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας ή σε κάθε περίπτωση περιόρισε τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο. Εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή τα δεδομένα δείχνουν ότι το ΔΗΚΟ θα στηρίξει την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία κερδίζει έδαφος στο κόμμα, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και στη βάση, παρά τις επιφυλάξεις όσων ανησυχούν ότι το κόμμα θα κατηγορηθεί για ανακολουθία λόγων και έργων όταν από τη μια αξιώνει πολιτική αλλαγή με υποψήφιο ένα υπουργό της κυβέρνησης. Αλλα στελέχη σημειώνουν ότι η απόφαση για στήριξη υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη έχει όμως και το ρίσκο της, για τον λόγο ότι απομακρύνει σημαντικά τις ευγενείς φιλοδοξίες για τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ από τον πρώτο γύρο απομακρύνθηκε γιατί δεν συμβαδίζει με το σύνθημα της αλλαγής αλλά και λόγω αντιδράσεων από τη βάση, μετά το κλείδωμα της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να τεθεί ως επιλογή στον δεύτερο γύρο, εάν ο υποψήφιος που θα υποστηρίξει το ΔΗΚΟ δεν προκριθεί στον δεύτερο γύρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών δεν αποκλείεται να δρομολογήσει εξελίξεις στο ΔΗΚΟ, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.

Σιζόπουλος σε σταυροδρόμι

Τα εσωτερικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την ΕΔΕΚ τον τελευταίο χρόνο δεν της επιτρέπουν να διαδραματίσει κάποιο ρυθμιστικό ρόλο, όπως ίσως παλαιότερα. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική του διαδρομή βρίσκεται σε κομβικό σημείο και οι όποιες επιλογές στις προεδρικές εκλογές κρύβουν ευκαιρίες αλλά και παγίδες. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ξεκάθαρος προσανατολισμός για την πορεία που θα ακολουθήσει η ΕΔΕΚ. Στελέχη της πρώτης γραμμής τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, άλλα προκρίνουν την επιλογή Γιώργου Κολοκασίδη, ορισμένα ζητούν συνεργασία με ΔΗΚΟ και άλλα με ΑΚΕΛ. Η αυτόνομη κάθοδος είναι μια επιλογή, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μαρίνος Σιζόπουλος, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μόνον με την υποστήριξη του κόμματος. Κι αυτό γιατί ο ηγέτης του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών γνωρίζει ότι είναι πολλοί οι συναγωνιστές του μέσα στο κόμμα, που τον περιμένουν στη γωνιά.

Καρογιάν σε ρόλο ρυθμιστή

Με τρεις επιτυχίες στο ενεργητικό του κατά τις τελευταίες ισάριθμες προεδρικές εκλογές (2008, 2013 και 2018), ο Μάριος Καρογιάν παρακολουθεί το προεκλογικό σκηνικό και αναμένει την κατάλληλη στιγμή για να κάνει την επιλογή του. Η πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν βρίσκει ανταπόκριση, αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει τη βάση για συνεργασίες με στόχο τη συγκρότηση συνασπισμού ευρείας αποδοχής. Στελέχη της ΔΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά σε στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά δεν αποκλείεται και η στήριξη Αβέρωφ Νεοφύτου, «αναλόγως των δεδομένων που θα διαμορφωθούν», σύμφωνα με στέλεχος της ΔΗΠΑ.

Θεοπέμπτου στη σκιά Περδίκη

Αγνωστες παραμένουν οι βουλές του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, στο οποίο επικρατούν διάφορες τάσεις, από στήριξη της υποψηφιότητας Αχιλλέα Δημητριάδη, μέχρι αυτόνομη κάθοδο. Επἰσημη θέση του Κινήματος είναι η συνεργασία με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, για να επέλθει η πολιτική αλλαγή. Η νέα ηγεσία του Κινήματος, η οποία προέκυψε από τις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες μετά από δικαστικές περιπέτειες λόγω ενστάσεων, δεν διακρίνεται για ομογνωμία, ενώ έντονη παραμένει η επιρροή που ασκεί ο τέως ηγέτης του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, σε σημείο που πολλές φορές, «βραχυκυκλώνει» τον διάδοχὀ του, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, σύμφωνα με στελέχη του Κινήματος που μίλησαν στο themaonline.

Με συνταγή Χρίστου

Στο ΕΛΑΜ ο Χρίστος Χρίστου αναμένεται να διεκδικήσει για μια ακόμη φορά το ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας, προσβλέποντας σε συνέχιση της ανοδικής πορείας του κόμματος. Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακὀμη αλλά θα ήταν έκπληξη εάν υπάρξει απόφαση για στήριξη κάποιου άλλου υποψήφιου τον πρώτο γύρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις το ΕΛΑΜ δεν τάσσεται υπέρ κανενός υποψηφίου στον δεύτερο γύρο και θέτει τον εαυτό του στο χώρο της αντιπολίτευσης. Στις προεδρικές του 2018 ο Χρίστου εξασφάλισε 21.846 ψήφους (5.65%), ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2021 το ΕΛΑΜ απέσπασε 24.255 ψήφους (6.78%).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους» -Βίντεο από την πορεία του οχήματος

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top