ΔΙΕΘΝΗ

Πείνα και απόγνωση στη Σαγκάη - Έλληνας περιγράφει τη ζωή στο δυστοπικό lockdown - Δείτε βίντεο

Πείνα και απόγνωση στη Σαγκάη - Έλληνας περιγράφει τη ζωή στο δυστοπικό lockdown - Δείτε βίντεο

Την ώρα που η Ευρώπη αίρει τα μέτρα για τον κορωνοϊό ενόψει του καλοκαιριού, στη μακρινή Σαγκάη ο κόσμος υποφέρει από ένα δυστοπικό lockdown εδώ και περίπου ένα μήνα.

Οι δρόμοι μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, είναι άδειοι, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, ενώ τα διαμερίσματα γεμάτα με απόγνωση.

Η κινεζική κυβέρνηση μετά από μια σταθερή πολιτική μηδενικής ανοχής, ήρθε ξανά αντιμέτωπη με τον Covid-19 τον Μάρτιο και εφαρμόζει σε 27 εκατομμύρια πολίτες ένα αυστηρό lockdown, όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναδεί.

To CNN Greece επικοινώνησε με τον Γιώργο Κιούση, Έλληνα εκπαιδευτικό που ζει τα τελευταία έξι χρόνια στη Σαγκάη, ο οποίος μιλά για τη ζωή του και μοιράζεται πληροφορίες για το πώς είναι η κατάσταση στην πόλη.

Κλεισμένοι στα σπίτια περιμένοντας την ελευθερία

Αρχικά, διευκρινίζει πως σε κάποιες περιοχές της πόλης, ο κόσμος μπορεί να είναι σε καλύτερη μοίρα, από ότι σε άλλες. Έχουν ανοίξει για παράδειγμα, κάποια σούπερ μάρκετ, νοσοκομεία ή τράπεζες και ίσως κάποιοι άνθρωποι, πολύ λίγοι, να μπορούν να βγουν έξω, μετά από δύο εβδομάδες αρνητικών PCR τεστ.

Ωστόσο οι περιπτώσεις αυτές είναι μεμονωμένες καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει στα σπίτια του, ενώ όπως εξηγεί, ακόμη και ένα άτομο να βρεθεί θετικό σε μια πολυκατοικία, όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να βγουν έξω.

«Ακόμα δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα λήξει η καραντίνα. Ακούγονται διάφορα και σίγουρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα σιγά σιγά. Κάποιοι λένε πως θα ανοίξουν όλα τον Μάιο. Πάντως ακόμα όλα τα σχολεία είναι κλειστά και όλα τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά από τα τέλη Μαρτίου, όταν ξεκίνησε το lockdown», μας λέει.

Ελλείψεις σε τροφίμα: Φτάνουν χαλασμένα ενώ οικογένειες ζουν χωρίς τα βασικά

Όπως επισημαίνει ο κ. Κιούσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει:

«Υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφίμων. Από την στιγμή που δεν μπορεί να βγει κάποιος έξω να ψωνίσει, ο μόνος τρόπος είναι να παραγγέλνει online. Σε κάποιες περιοχές ωστόσο υπάρχει delivery, σε άλλες όχι. Πολλές εφαρμογές επίσης δεν λειτουργούν γιατί πέφτει το σύστημα όταν μπαίνουν πολλά άτομα την ίδια στιγμή. Πρέπει να είσαι τυχερός για να μπορέσεις να παραγγέλλεις και να σου φέρουν την άλλη μέρα το φαγητό».

Συνεχίζει λέγοντας πως η κυβέρνηση φέρνει φαγητά στον κόσμο, μια φορά την εβδομάδα και τα αφήνει έξω.

«Όμως πολλές φορές αργούν να φτάσουν, έρχονται χαλασμένα όπως για παράδειγμα τα λαχανικά ή κάποια κρέατα. Και πάλι είναι λίγες ποσότητες που δεν φτάνουνε. Υπάρχουν συμφωνίες σε όλες τις γειτονιές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάνουμε μαζική παραγγελία, την δίνουμε στον φύλακα και αυτός τις προωθεί. Όταν φέρνουν τα τρόφιμα, τα παίρνουμε και τα μοιράζουμε».

Ο ίδιος είναι όπως λέει, είναι από τους τυχερούς που δεν έχει οικογένεια, καθώς οι άνθρωποι που έχουν παιδιά ή μωρά έχουν να καλύψουν μεγαλύτερες ανάγκες και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ο καθηγητής γνωρίζει για παράδειγμα μια οικογένεια Ελλήνων που έχουν βρέφος και χρειάζονται προϊόντα που δεν μπορούν να τα βρουν υπό αυτές τις συνθήκες, ενώ φέρει και ως παράδειγμα πολίτες που μπορεί να χρειάζονται φάρμακα και έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.

«Υπάρχει χάος στην οργάνωση αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να οργανώσει κάτι τέτοιο γιατί πρόκειται για μια τεράστια πόλη 27 εκατομμυρίων», σημειώνει.

Εικόνες βίας και εξαναγκασμού

Ο κ. Κιούσης μιλά και για τις σκηνές βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με κόσμο που βγαίνει έξω και σέρνεται δια της βίας πίσω καθώς και πολίτες που οδηγούνται και με βάναυσο τρόπο σε κέντρο καραντίνας.

Όπως περιγράφει:

«Ο κόσμος με αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, κανείς δεν θέλει να είναι σε αυτή την κατάσταση. Πολλές δουλειές έχουν κλείσει και κάποιοι τυχεροί όπως εγώ μόνο μπορούμε να εργαζόμαστε online. Ο κόσμος έχει απηυδήσει γι΄αυτό υπάρχουν και αντιδράσεις. Κάποιοι που προσπάθησαν να βγουν έξω στο δρόμο, είχαν λογομαχίες και καυγάδες με την αστυνομία που δια της βίας προσπάθησε να τους ξαναβάλει μέσα.

Σε άλλες περιπτώσεις που πήραν δημοσιότητα, όπως βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς να μπαίνουν σε σπίτια και να τραβάνε έξω τον κόσμο, αφορά ανθρώπους που βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Αν είσαι θετικός, δεν μπορείς να μείνεις στο σπίτι. Τους πάνε σε μεγάλους χώρους καραντίνας για να περάσουν εκεί τις ημέρες μέχρι να βγουν αρνητικοί, με δύο συνεχόμενα PCR τεστ.

Οι συνθήκες εκεί δεν είναι οι καλύτερες. Είναι ο ένας πάνω στον άλλον, τα κρεβάτια είναι όλα μαζί, φασαρία, το φως διαρκώς ανοιχτό και το βράδυ... Έχουν μόνο νιπτήρες και ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει ούτε μπάνιο. Σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε πχ ότι αύριο θα περάσουμε να σας πάρουμε με λεωφορείο, μαζέψτε κάποια πράγματα να έχετε μαζί. Ο κόσμος δεν θέλει να πάει και αντιδρά γι' αυτό έχουμε σκηνές βίας».
Ακόμη, αναφέρεται στην περίπτωση ενός φίλου του που βγήκε θετικός και τον οδήγησαν σε ξενοδοχείο, όπου οι συνθήκες διαβίωσης επίσης είναι πολύ δύσκολες.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, φίλος μου είχε βγει θετικός. Τον πήρανε τηλέφωνο του είπαν ότι θα πάει καραντίνα και τους πήγανε με πούλμαν, με άλλα δέκα άτομα. Ήταν από τους τυχερούς γιατί αντί να τους πάνε στις κεντρικές εγκαταστάσεις του οδήγησαν σε ξενοδοχείο. Είναι σε ένα δωμάτιο και το μοιράζεται με άλλους δύο. Το δωμάτιο είναι δίκλινο και ο ένας κοιμάται στο πάτωμα, σε ένα στρώμα.Δεν τους έχουν δώσει ακόμα νερό και χαρτί υγείας…», αναφέρει.

Ερωτώμενος για τι ισχύει για το εάν κάποιος χρειάζεται ιατρική περίθαλψη μας λέει:

«Αν κάποιος είναι άρρωστος, πρέπει να τηλεφωνήσει στον φύλακα της πολυκατοικίας για να έρθει κάποιος να τον πάρει, με κάποιο λεωφορείο ή ταξί πλέον για να πάει σε νοσοκομείο. Ωστόσο, πολλά παραμένουν κλειστά οπότε υπάρχει και εκεί μεγάλη δυσκολία. Έξω επίσης, δεν κυκλοφορεί τίποτα, ούτε ταξί, ούτε λεωφορείο, το μετρό δεν δουλεύει».

Γιατί η Κίνα εφάρμοσε ένα τέτοιο δρακόντειο lockdown;

Με βάση πάντως τα στοιχεία που δημοσιεύει η κυβέρνηση, οι θάνατοι από κορωνοϊό που ανακοινώνονται επίσημα δεν είναι τόσο πολλοί. Πώς δικαιολογείται αυτό το σκληρό lockdown;

O καθηγητής απαντά πως:

«Σίγουρα δεν είναι τόσο λίγο αυτοί που πεθαίνουν στην Κίνα, γενικότερα η κυβέρνηση κρύβει πράγματα όπως και η κρατική τηλεόραση. Όπως λένε, μπορεί να είναι πολλοί παραπάνω οι νεκροί.

Δεν ήταν καλός τρόπος αυτός για την αντιμετώπιση του κορωνοϊό με τέτοιο lockdown. Δεν πέτυχαν και τίποτα σπουδαίο αυτή τη στιγμή. Είναι και θέμα εγωισμού της κυβέρνησης: τόσο καιρό με την μηδενική ανοχή είχαν καταφέρει όντως να τα πάνε πολύ καλά και ξαφνικά τώρα βλέπουν πως την παραλλαγή αυτή της Όμικρον δεν μπόρεσαν να την νικήσουν και εξαπλώθηκε. Και προσπαθούν να πείσουν τον υπόλοιπο πλανήτη πως το σχέδιο αυτό, για όλες τις περιπτώσεις, θα δουλέψει.

Θέλουν με το lockdown να τα μηδενίσουν όλα, πράγμα ανέφικτο αυτή τη στιγμή και για μια τόσο τεράστια πόλη. Κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στη Σαγκάη και είναι ότι χειρότερο λόγω του ότι είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή».

Όπως λέει πριν το lockdown δεν υπήρχαν καθόλου κρούσματα στην Κίνα, «τον είχαμε ξεχάσει τον κορωνοϊό. Σε κάποιες πόλεις μπορεί ξαφνικά να γινόταν μια μικρή έκρηξη κρουσμάτων αλλά αμέσως την νικάγανε. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι κάτι προφανές».

Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού στην Κίνα, αναφέρει:

«Στην Κίνα ο κόσμος έχει κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου, δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και λένε πως έχει εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού. Ωστόσο και το υπόλοιπο 10% είναι αρκετά μεγάλος αριθμός με βάση τον πληθυσμό. Λένε πως οι μη εμβολιασμένοι είναι κυρίως ηλικιωμένοι και είναι πιθανό να φοβούνται πως μπορεί να έχουμε πολλούς θανάτους με την παραλλαγή αυτή και για αυτό να έκαναν το lockdown».

Ουρλιαχτά και διαμαρτυρίες

Ο κ. Κιούσης, σημειώνει πως όλο αυτό το διάστημα ο κόσμος διαμαρτύρεται έντονα με τον τρόπο του.

«Τις σκηνές που είδαμε με τον κόσμο να ουρλιάζει από τα κτήρια ήταν μια ημέρα διαμαρτυρίας που είχαν βγει όλοι στα μπαλκόνια συντονισμένα».

Έκτοτε έχουν ακολουθήσει και άλλες διαμαρτυρίες, όπως με τραγούδια από τα παράθυρα.

«Δεν μας προκαλούν έκπληξη τα σκυλιά ρομπότ στους δρόμους»
Ακόμη, ερωτώμενος για τα ρομπότ σκυλιά που είδαμε να κυκλοφορούν στους δρόμους μεταφέροντας ηχογραφημένα μηνύματα, λέει πως αυτές οι εικόνες μπορεί να φαίνονται ξένες στον κόσμο, ωστόσο για τους κατοίκους εκεί, δεν είναι.

«Μας φαίνονται πραγματικά αστείες οι σκηνές με τα ρομπότ. Υπάρχουν πολύ καιρό και η ρομποτική στην Κίνα έχει αναπτυχτεί τρομερά τα τελευταία χρόνια. Τα χρησιμοποιούν στα εμπορικά κέντρα, για διαφημίσεις, τα βλέπεις να τρέχουν με την ντουντούκα. Οπότε δεν μας κάνουν εντύπωση. Για τον ίδιο λόγο τα χρησιμοποίησαν και τώρα για να ακούγονται τα ηχητικά ηχογραφημένα μηνύματα “μείνετε στα σπίτια σας, μην βγαίνετε έξω”.

Είναι πιο πρακτικό να βάλεις τα σκυλάκια από το να έχεις υπαλλήλους να τρέχουν πάνω κάτω στους δρόμους και να φωνάζουν», λέει.

Απάνθρωπες εικόνες με θανάτων αδέσποτων ζώων

Τέλος, ο κ. Κιούσης μιλά και για τις απάνθρωπες σκηνές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και που δείχνουν πως οι Αρχές θανατώνουν αδέσποτα ζώα που βγαίνουν θετικά στον κορωνοϊό.

 

@giorgoski Απάντηση στο @catty._life ♬ πρωτότυπος ήχος - George

«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τα ζωάκια. Οι Κινέζοι πιστεύουν πως η αρρώστια μεταδίδεται από άνθρωπο σε ζώο και αντίστροφα, οπότε προτιμούν όταν βρουν κάποιο ζώο θετικό στον κορωνοϊό να το θανατώσουν», σημειώνει.

Ο κ. Κιούσης είναι δάσκαλος Αγγλικών και Πληροφορικής σε σχολείο με παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου καθώς και καθηγητής κινεζικής γλώσσας, ενώ έχει και λογαριασμό στο TikTok όπου ενημερώνει τους χιλιάδες ακολούθούς του για τη ζωή στη Κίνα.

 Πηγή: cnn.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top