ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Πως να μειώσετε την επίμονη κόπωση μετά την COVID-19

Κορωνοϊός: Πως να μειώσετε την επίμονη κόπωση μετά την COVID-19

Η κόπωση μετά την COVID-19 είναι πολύ συνηθισμένη. Προσβάλλει περισσότερους από έναν στους οκτώ ασθενείς επί εβδομάδες ή και μήνες μετά την οξεία νόσο. Τι μπορούν να κάνουν οι πάσχοντες για να την μειώσουν, σύμφωνα με μία ειδικό από την Αυστραλία.

Η κόπωση είναι ένα από τα συχνότερα, αλλά και πιο επίμονα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι δεν υποχωρεί όταν περάσει η οξεία φάση της COVID-19, αλλά συνεχίζεται για εβδομάδες ή και μήνες ακόμα, εμποδίζοντάς τους να διεκπεραιώσουν οποιαδήποτε κοπιώδη δραστηριότητα.

Η κόπωση δεν είναι ένα απλό σύμπτωμα. «Είναι η ακραία κούραση που επιμένει ακόμα κι αν ο ασθενής ξεκουράζεται ή κοιμάται καλά», γράφει στο «The Conversation» η Dr. Natasha Yates, επίκουρη καθηγήτρια και αντιπρόεδρος Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Bond της Αυστραλίας. «Πιθανότατα είναι συνέπεια της ισχυρής αντίδρασης του ανοσοποιητικού στον κορωνοϊό».

Η κόπωση μετά την COVID-19 είναι πολύ συνηθισμένη. Σε συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 21 προγενέστερων μελετών διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 13% έως και 33% των ασθενών που είχε μολύνει ο κορωνοϊός, εξακολουθούσαν να νιώθουν κόπωση 16-20 εβδομάδες αργότερα.

Ωστόσο δεν περιγράφουν όλοι οι πάσχοντες τα ίδια συμπτώματα, διευκρινίζει η Dr. Yates. Άλλοι αναφέρουν ότι οι μύες τους είναι αδύναμοι, με συνέπεια να δυσκολεύονται ακόμα και να πάνε έως τη γωνία του σπιτιού τους. Άλλοι περιγράφουν μια γενικευμένη εξάντληση, είτε κινούνται είτε όχι. Κάποιοι μπορεί να νιώθουν και συναισθηματική ή ψυχική κόπωση, με συνέπεια να «σπάνε» τα νεύρα τους.

Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι η κόπωση δεν υποχωρεί ακόμα κι όταν ξεκουράζονται και κοιμούνται περισσότερο παρά ποτέ.

Τα επιστημονικά δεδομένα για το τι μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από την κόπωση μετά την COVID-19 είναι στα σπάργανα. Ωστόσο, μερικά πράγματα φαίνεται πως βοηθούν:

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας
Προσαρμόστε στα επίπεδα της ενέργειας που έχετε την επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητές σας. Θέστε προτεραιότητες και επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να κάνετε και όχι σε αυτά που δεν μπορείτε.

Επιστρέψτε σταδιακά στην άσκηση
Η σταδιακή γυμναστική μπορεί να συμβάλλει στην ανάρρωσή σας. Ωστόσο ίσως χρειαστείτε εξειδικευμένη υποστήριξη (π.χ. από έναν φυσικοθεραπευτή) για να διαχειριστείτε ή να αποφύγετε την κόπωση μετά από αυτήν. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο
Αντί να νιώθετε ενοχές που κοιμάστε πολύ, να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι ενόσω κοιμάστε, το σώμα σας εξοικονομεί ενέργεια και θεραπεύεται. Δυστυχώς, οι διαταραχές ύπνου είναι συνήθεις μετά την COVID. Να καθορίσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα ύπνου, που θα συμπεριλαμβάνει ανάπαυση και στη διάρκεια της ημέρας.

Να τρέφεστε υγιεινά
Η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης, καθώς και η ανορεξία που προκαλεί η COVID, μπορεί να δυσκολεύουν την διατροφή σας. Ωστόσο, προσπαθήστε να δείτε την τροφή ως έναν τρόπο να τροφοδοτείτε το σώμα σας με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε να τρώτε όσο το δυνατόν πιο υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, με έμφαση στα φυτικής προελεύσεως και στα μη επεξεργασμένα.

Να καταγράφετε την κόπωση που νιώθετε
Τηρήστε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα γράφετε λεπτομερώς πόσο κουρασμένοι νιώθετε και πότε. Θα έχετε καλές και κακές μέρες, αλλά γενικά θα πρέπει να υπάρχει μια αργή πορεία προς την ανάκαμψη. Αν περνά ο καιρός και δεν συμβαίνει αυτό, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: iatropedia.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top