ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα έγγραφα Ακιντζί – Αναστασιάδη είναι τα πιο περιεκτικά που έχουν παραχθεί ποτέ , δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού

Τα έγγραφα Ακιντζί – Αναστασιάδη είναι τα πιο περιεκτικά που έχουν παραχθεί ποτέ , δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς  Μπουρτζιού

Τα έγγραφα Ακιντζί – Αναστασιάδη είναι τα πιο περιεκτικά που έχουν παραχθεί από την περίοδο του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε στα κατεχόμενα, την πρώτη ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Μπουρτζιού διευκρίνισε ότι παρά το ότι είναι το πιο περιεκτικό έγγραφο δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αρκετό για μια λύση. Υπάρχει συμφωνία σε όλα τα θέματα στα κεφάλαια επί των οποίων έγινε εξέταση των θέσεων και συμπληρώθηκαν όλα τα κενά, είπε. Παρά το ότι είναι μια διαδικασία χωρίς χρονοδιάγραμμα, προχωρεί με ταχύτητα και παραγωγικά, πρόσθεσε.

Ο κ. Μπουρτζιού ευχαρίστησε την ηγεσία της Τουρκίας για την ενθάρρυνση που τους δίδει στη διαδικασία των συνομιλιών αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θετική του επιρροή και τη συμβολή του στη θετική ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και το κοινό όραμα, με την κοινή γλώσσα, που μοιράζεται με τον Τ/κ ηγέτη.

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται με τρεις διαστάσεις/πτυχές από τον Μουσταφά Ακιντζί, είπε. Η πρώτη αφορά την ψυχολογία, δηλαδή την πίστη και αφοσίωση των κοινοτήτων στη λύση. Η δεύτερη διάσταση αφορά την επίλυση γρήγορα και πρακτικά προβλημάτων που θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, των γνωστών ΜΟΕ και η τρίτη είναι – σύμφωνα πάντα με τον Μπαρίς Μπουρτζιού – η ταυτόχρονη αναζήτηση μιας συνολικής λύσης που θα δημιουργήσει μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική στη βάση της ισότητας.

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη υπενθύμισε ως προς την πτυχή της ψυχολογίας, τη διαφορετική γλώσσα, φρασεολογία, την πολιτισμένη, πανανθρώπινη και σύγχρονη στάση του κ. Ακιντζί και τη σημασία που επιδεικνύει στην έννοια της κοινής πατρίδας και στο ότι οι κοινότητες δεν είναι η μία εχθρός της άλλης, αλλά θα πρέπει να βλέπουν η μια την άλλη σαν συνέταιρο του μέλλοντος. Σημείωσε επίσης ότι ο κ. Ακιντζί και ο κ. Αναστασιάδης είναι της ίδιας γενιάς και τονίζουν πως ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές μπορεί να επιτευχθεί με τη λύση.

Όσον αφορά τα ΜΟΕ ο κ. Μπουρτζιού έδωσε έμφαση στην επιθυμία του Μουσταφά Ακιντζί για μέτρα που δεν θα καταρτίζονται χωριστά από τις πλευρές, αλλά με καλή πρόθεση, εργαζόμενοι από κοινού θα καταρτίσουν μια κοινή λίστα με μέτρα που θα μπορούν να ληφθούν άμεσα και την οποία θα στηρίξουν και οι δύο πλευρές και θα εφαρμοστεί άμεσα. Για την επιλογή των ΜΟΕ, συνέχισε, ο κ. Ακιντζί είχε θέσει τρία κριτήρια: να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές σε ίσο και μέγιστο βαθμό, να είναι εφαρμόσιμα και να είναι πρακτικά και γρήγορα εφαρμόσιμα. Τα ΜΟΕ που αποφασίστηκαν, είπε, ήταν σε αυτή τη βάση και με την ίδια αντίληψη θα προσπαθήσουν από κοινού να τα εφαρμόσουν.

Για την τρίτη διάσταση που αφορά τη διαδικασία για συνολική λύση, ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχίζει τις συνομιλίες με τρία βασικά σημεία που αφορούν το βασικό στόχο της διαδικασίας, τη βάση των συνομιλιών και τις αρχές της διαδικασίας. Βασικός στόχος της διαδικασίας για τον Τ/κ ηγέτη, είπε, είναι μια διζωνική, δικοινοτική βασισμένη στην πολιτική ισότητα ενωμένη Κύπρος, μέλος της ΕΕ που θα είναι η βάση ευμάρειας, ευτυχίας και ασφάλειας και για τις δύο κοινότητες.

 

Η βάση των συνομιλιών, συνέχισε, είναι το πλαίσιο των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 77-79, το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και οι σχετικές αποφάσεις των ΗΕ.

Όσον αφορά τις αρχές της διαδικασίας των συνομιλιών, ο κ. Μπουρτζιού σημείωσε ότι όπως δήλωσαν ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Ειδικός του Σύμβουλος είναι μια διαδικασία που ηγείται από τους δύο ηγέτες, που δεν έχει χρονοδιάγραμμα, αλλά προβλέπεται γρήγορη και αποδοτική και να έχει τη μέγιστη συνεργασία και αρμονία με τα ΗΕ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εργασία των διαπραγματευτών για την εξέταση και καταγραφή θέσεων, λέγοντας πως, όπως καταγράφει και το ανακοινωθέν του 2014, υπάρχουν έξι κεφάλαια τα οποία βρίσκονται όλα στο τραπέζι. Στο εδαφικό, είπε, κατόπιν συνεννόησης με την ε/κ πλευρά έγινε μια εργασία εξακρίβωσης των κριτηρίων των πτυχών που θα αφορούν τη διευθέτηση του ζητήματος και κατέγραψαν τις θέσεις των πλευρών όσον αφορά την αξία των περιουσιών και την πλειοψηφία του πληθυσμού που ζει εκεί. Δεν έχει συμπεριληφθεί, διευκρίνισε, καμία ποσόστωση, κανένα όνομα χωριού, κωμόπολης, πόλης ή άλλης τοποθεσίας, ούτε δόθηκε κανένας χάρτης, ούτε λήφθηκε, ούτε αναφέρθηκε, όπως είπε. Ευχαρίστησε δε την ε/κ πλευρά για την κατανόησή τους και το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν.

Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν μόνο θέματα εσωτερικής ασφάλειας και κατέληξαν σε πέντε έγγραφα στο θέμα αυτό. Στο θέμα των εγγυήσεων, συνέχισε, έγινε ευρεία συζήτηση και εξέταση των θέσεων λέγοντας πως για την τ/κ πλευρά υπάρχουν δύο θεμελιώδεις λόγοι γι` αυτό. Ο πρώτος λόγος, είπε, είναι ότι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις δεν είναι μόνο ένα κεφάλαιο αλλά αφορά ολόκληρη τη συμφωνία (λύσης)  και αυτό δεν μπορούν να το συζητήσουν πριν δουν τι θα βγει από τα άλλα κεφάλαια και πως πάμε προς μια ασφαλισμένη λύση. “Μια άλλη πραγματικότητα είναι το διεθνές δίκαιο και οι πραγματικότητες στη διπλωματία”. Δηλαδή, οι συμβαλλόμενες πλευρές σε μια διεθνή συμφωνία δεν θα μπορούν, ούτε θα έχουν το δικαίωμα ή το καθεστώς να ακυρώσουν, αλλάξουν ή τροποποιήσουν τη συμφωνία χωρίς την υπογραφή όλων των πλευρών.

Το ενδεχόμενο μιας πολυμερούς συνόδου για το θέμα των εγγυήσεων στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο δεν είναι επιθυμία μόνο του Μουσταφά Ακιντζί, συνέχισε, αλλά και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, του Ειδικού του Αντιπροσώπου και των πλευρών που προσδοκούν σε λύση του Κυπριακού. Διευκρίνισε ωστόσο ότι “δεν υπάρχει μια τέτοια συμφωνία γιατί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν έχει χρονοδιάγραμμα. Είναι μια διαδικασία με ταχύτητα και παραγωγική αλλά δεν είναι συνδεδεμένη με χρονοδιάγραμμα. Δηλαδή, πριν αρχίσουν οι συνομιλίες όλες οι πλευρές δεν έβαλαν, ούτε υπέγραψαν, ούτε συμφώνησαν στην άποψη ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλειά και το Σεπτέμβριο στα ΗΕ θα συζητήσουμε το θέμα των εγγυήσεων”.

Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, είπε, αρχίζουν με την τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών στις 29 Ιουνίου, λέγοντας ότι μπορούν να συζητηθούν διασταυρούμενα όλα τα κεφάλαια, εκτός εκεί όπου υπάρχουν εξαιρέσεις και εκεί και όπου χρειάζεται οι αντιπροσωπείες που έκαναν την καταγραφή θέσεων σε κάθε θέμα, θα δίδουν στους ηγέτες για κάποια συγκεκριμένα θέματα μια περίληψη.

Στην ερώτηση ποιο χρώμα είναι πιο πολύ στο έγγραφο των Ακιντζί – Αναστασιάδη, ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι πιο πολλά φαίνεται πως είναι τα μαύρα (σημεία τα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές) αλλά είναι ακόμη ανολοκλήρωτα και πρέπει να συμπληρωθεί το περιεχόμενό τους, με τον τρόπο που περιέγραψε, δηλαδή με τη συγκεκριμένη δουλειά στις Τεχνικές Επιτροπές, την επιδεξιότητα των διαπραγματευτών και τις οδηγίες των ηγετών.

Ερωτηθείς για το θέμα των Βαρωσίων, είπε ότι είναι σημαντικό αλλά δεν μπορεί να ανοίξει η περιοχή από τη μια μέρα στην άλλη, πρέπει πρώτα να μπει εκεί μια ομάδα ειδικών, λέγοντας πως είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια τέτοια ομάδα ανεξάρτητα από τις συνομιλίες για τη λύση και να ξεκινήσει μελέτη της κατάστασης.

Όσον αφορά την πυρκαγιά κοντά στο Βαρώσι πρόσφατα ο κ. Μπουρτζιού αναφέρθηκε στην επικοινωνία με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο για το θέμα, λέγοντας ότι η επικοινωνία είναι κάτι που πρέπει να γίνεται αφού η Κύπρος είναι η κοινή μας πατρίδα και εάν καίγεται ένα πεύκο στο “νότο” πρέπει να μας αφορά και εμάς και το αντίθετο.

Για τα οδοφράγματα σε Δερύνεια και Απλίκι, είπε ότι θα ανοίξουν το συντομότερο δυνατό και γι' αυτό λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα στον υψηλότερο βαθμό.

Ως προς το θέμα των εγγυήσεων και τη στάση της Άγκυρας, ο κ. Μπουρτζιού υπενθύμισε τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι το θέμα θα συζητηθεί αφού έχει διανυθεί απόσταση μεταξύ Ε/κ και Τ/κ σε ορισμένα κεφάλαια. Υπενθύμισε δε και τη θέση της Ελλάδας στο θέμα.

Ερωτηθείς για το θέμα της ενοποίησης της κινητής τηλεφωνίας εντός Ιουλίου, είπε ότι για το θέμα αυτό γίνονται διεργασίες μεταξύ των επιμελητηρίων, στην Τεχνική Επιτροπή για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και το εμπόριο και μεταξύ των εταιρειών GSM. “Από τα τρία αυτά μέρη παίρνουμε χωριστά μηνύματα. Εύχομαι αυτή η σύνδεση να γίνει τον Ιούλιο”.

Ανέφερε τέλος ότι δεν έχει καθοριστεί κάποια ημερομηνία για μια κοινωνική εκδήλωση των δύο ηγετών στο “βορρά”.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top