Η επιστροφή της Αμμοχώστου μπορεί να είναι ακόμη το πιο ιδεώδες Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα επιμείνει στην πρόταση για άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου, με αντάλλαγμα την επιστροφή της περίκλειστης πόλης.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στη Λεμεσό, προς τιμή του αείμνηστου τέως Δημάρχου, Αλέξη Γαλανού, είπε ότι, «η επιστροφή της Αμμοχώστου θα ήταν – και μπορεί να είναι ακόμη – το ιδεωδέστερο ΜΟΕ, που θα έπειθε όποιον αμφέβαλλε, ότι άνοιγε ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού, όπως υποστήριζε επίμονα και επιτακτικά και ο Αλέξης Γαλανός».
Διαβεβαιώνοντας πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση», ο κ. Κασουλίδης είπε ότι, σε όλες τις συζητήσεις επί των σχεδίων λύσης και στις τελευταίες διαπραγματεύσεις, δεν χωρούσε καμία αμφιβολία ότι, η πρώτη προς επιστροφή και παράδοση στους νόμιμους κατοίκους της ήταν η Αμμόχωστος, όπως επιβεβαίωσε και το πλαίσιο Γκουτέρες.
Εντούτοις, συνέχισε, η τουρκική πλευρά προέβη «στις γνωστές επαίσχυντες και απαράδεκτες ενέργειες στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας», ενώ το αίτημα της Κύπρου για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, προσέκρουσε στην αρνητική στάση ορισμένων κρατών – μελών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε αυτή τη στάση, επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, στις 31 Δεκεμβρίου 2020, για να τεθεί το αεροδρόμιο της Τύμπου υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, κατ’ αναλογία όσων προνοούν τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο, με κύριο αντάλλαγμα για εμάς, την επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της. Υπενθύμισε δε ότι, στο πακέτο της πρότασης βρίσκεται και το λιμάνι της Αμμοχώστου, του οποίου το τελωνείο θα τεθεί υπό την εποπτεία της ΕΕ, για να ελέγχεται η είσοδος εμπορευμάτων στην ενιαία αγορά.
Για να γίνουν αυτά τα δυο, πρόσθεσε, η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
«Μια φιλόδοξη πρόταση με αμοιβαία οφέλη και για τις δυο πλευρές, χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απεμπολεί την κυριαρχία της», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «επιθυμία μας, είναι η εφαρμογή της να είναι μη αναστρέψιμη, ώστε Ε/κ και Τ/κ να μπορούν να αντικρίσουν την προοπτική της λύσης, με την ελπίδα για μια ευημερούσα πολιτεία και όχι το φόβο για το αβέβαιο του στάτους κβο».
Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι καταγράφεται ως θετική η αντίδραση «των συνομιλητών μας», στην πρόταση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και της Υφυπουργού Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Βικτόριας Νούλαντ, αλλά και των Βρυξελλών και Ευρωπαίων εταίρων.
Την ίδια ώρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θετική θα είναι και η στάση των Τ/κ, υποδεικνύοντας πως «παρά την εξαρχής δημόσια απόρριψη, διάφοροι κύκλοι στα κατεχόμενα φαίνεται να συζητούν σοβαρά τις προοπτικές που αυτή η πρόταση μπορεί να έχει».
«Πρέπει να σώσουμε τα Βαρώσια με την προώθηση των ΜΟΕ και θα επιμείνουμε στην πρόταση μας», συνέχισε, εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι, αν προχωρήσουμε με αυτά τα μέτρα, θα αλλάξει το κλίμα και θα προετοιμαστεί το έδαφος για να μεταβούμε, από τη σημερινή δυσπιστία, στη μεγαλύτερη ελπίδα και προσδοκία αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Γαλανό, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την προσφορά και το έργο του προς την πολυαγαπημένη του πατρίδα, σημειώνοντας ότι, χάρη στους αγώνες του «για τη Βασιλεύουσα της καρδιά του, η μορφή του έχει χαραχθεί στη συνείδηση όλων των Κυπρίων, ως άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αμμόχωστο».
«Από το τελευταίο μετερίζι που υπηρέτησε, μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του, πέτυχε με το κύρος του, τη διεθνή πείρα και την ακτινοβολία, τη διεθνοποίηση του θέματος της Αμμοχώστου», ανέφερε μεταξύ άλλων, για τον τέως Δήμαρχο Αμμοχώστου, ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, ο Αλέξης Γαλανός έφυγε, στις 15 Ιουλίου 2019, με ανεκπλήρωτη την επιθυμία του να είναι ο πρώτος δημότης της Αμμοχώστου που θα πατήσει ελεύθερη την ξανθή της άμμο.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε πως ο Αλέξης Γαλανός υπήρξε «ένας αγαπημένος φίλος, ένας σπουδαίος πολιτικός, ο οποίος διακρινόμενος από βαθιά αγάπη για τον τόπο του και κυρίως για την πόλη του, την Αμμόχωστο, συνέδεσε την μακρά πολιτική του πορεία με την εμμονή του και τους αγώνες του για την επιστροφή της Βασιλεύουσας, όπως συνήθιζε να λέει, στους νόμιμους κατοίκους της».
Στην πολιτική σταδιοδρομία του Αλέξη Γαλανού, πρόσθεσε, η Αμμόχωστος ήταν πάντοτε στις προτεραιότητες του και το κίνητρο του για συνέχιση του αγώνα και υπενθύμισε την πρωτοβουλία του, που είχε ως αποτέλεσμα τη συλλογή 30,000 υπογραφών, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση μιας μεγάλης εκστρατείας διαφώτισης στην Κύπρο, αλλά κυρίως στο εξωτερικό.
Ο Σίμος Ιωάννου διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και το δημοτικό συμβούλιο, «συνεχίζουμε με όσες δυνάμεις έχουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την Αμμόχωστο και την Κύπρο ολόκληρη» και ανακοίνωσε ότι, σε συνεδρία του, στις 17 Μαρτίου 2022, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, εις ένδειξη ελάχιστης τιμής, να δώσει το όνομα του Αλέξη Γαλανού στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στη Δερύνεια.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Αλεξάνδρα Γαλανού, σύζυγος του Αλέξη Γαλανού, απήγγειλε το ποίημα της «Μια Κυριακή που δεν ήταν γιορτή», ενώ ο γιος του, Χρίστος Γαλανός, παραλαμβάνοντας γλυπτό του καλλιτέχνη Φίλιππου Γιαπάνη, με τίτλο «Ελευθερία», ευχαρίστησε τον ΥΠΕΞ, το Δήμο Αμμοχώστου και τους παρευρισκόμενους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα από τη χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις