Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση της Έκθεσης, ο κ. Φουρλάς τόνισε ότι αντανακλά όλες τις ανησυχίες και ταυτόχρονα δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της αγωγής του πολίτη καθώς επίσης και της εκπαίδευσης.
«Η πανδημία έχει αφήσει το στίγμα της στη νέα γενιά, η οποία προσπαθεί δειλά - δειλά να σταθεί στα πόδια της. Κάπου εδώ βρίσκεται ο δικός μας ρόλος. Με τα προγράμματα και τους πόρους που έχουμε στα χέρια μας, οφείλουμε να δώσουμε ευκαιρίες, να καλλιεργήσουμε την αγωγή του πολίτη και να ενθαρρύνουμε την ενίσχυση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας», ανέφερε ο κ. Φουρλάς καταδεικνύοντας τη σημασία της Έκθεσης που θα έχει για τους Ευρωπαίους πολίτες. «Με την έκθεση ζητούμε περισσότερες επενδύσεις στην παιδεία, συνεργασία των κρατών μέλλων και μια ισχυρή ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση. Κανένα παιδί χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, κανένα παιδί χωρίς πρόσβαση στην αγωγή του πολίτη». Ο Robert Shuman, εκ των αρχιτεκτόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Φουρλάς, είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή όραμα και πολιτική βούληση. «Για αυτό το λόγο θέλουμε να ενισχύσουμε την αγωγή του πολίτη. Θέλουμε νέους με κριτική σκέψη, όραμα και πολιτική βούληση. Νέους έτοιμους να αντιμετωπίσουν την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη μετάβαση και όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θέλουμε τους νέους μας έτοιμους και ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες.»
Στην Έκθεση συμπεριλήφθηκαν σημαντικές εισηγήσεις που κατατέθηκαν από τον κ. Φουρλά και αφορούν μεταξύ άλλων:
- Ίση πρόσβαση των μαθητών σε απομακρυσμένες/ μειονεκτούσες περιοχές στην αγωγή του πολίτη
- Ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και ιθαγένειας
- Κινητοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων για εκπαίδευση/κατάρτιση των εκπαιδευτικών για την αγωγή του πολίτη
- Κινητοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων για την αγωγή του πολίτη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Φουρλάς συνυπόγραψε επίσης Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητείται η οικονομική στήριξη μαθητών και φοιτητών από την Ουκρανία ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω έκτακτου προγράμματος με την ονομασία «Erasmus4Ukraine».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις