Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) τίμησαν την 67η επέτειο του αγώνα της ΕΟΚΑ με την εκδήλωση “Ηρώων Γη”, που πραγματοποιήθηκε στην πολιτιστική αίθουσα “Πέτρος Πατρίδης” της κοινότητας Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.
Παρόντες μεταξύ άλλων, ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών σωματείων Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Μιχάλης Φυρίλλας, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλοι παράγοντες της ομογένειας.
Μετά την τέλεση τρισάγιου στη μνήμη των πεσόντων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος απέστειλε μήνυμα για την ημέρα της επετείου, το οποίο και μετέφερε ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος.
“Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Η Κύπρος υποφέρει από την εισβολή. Παρότι στρεφόμαστε στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη μακρά κατοχή της Κύπρου από μια αδικαιολόγητη εισβολή. Υπάρχουν παντού αγώνες και προκλήσεις, στεκόμαστε αλληλέγγυοι και υποστηρίζουμε. Όταν θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές, να τιμούμε τον αγώνα τους για την ελευθερία!, αναφέρεται στο μήνυμα.
"Εμείς σαν εκκλησία κάναμε το ιερό καθήκον μας να αναπέμψωμεν προσευχή αιώνια. Δεν θα πάψουμε ποτέ να κηρύττουμε και να συμπαραστεκόμαστε στους αδελφούς μας Κυπρίους γιατί η ελευθερία είναι δώρο του Θεού και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το αφαιρεί από κανέναν άνθρωπο”, ανέφερε επίσης στο μήνυμά του ο κ. Ελπιδοφόρος.
Ο κ. Παπαστυλιανού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αγωνιστή Ανδρέα Καρακώστα, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση.
“Πώς μπορεί ένας σημερινός ομιλητής να σταθεί στο ύψος ενός τέτοιου αγώνα και τόσων αδικαίωτων θυσιών; Εθελοντικά επέλεξαν να ενταχθούν στον απελευθερωτικό αγώνα. Ένας από αυτούς τους αγωνιστές εθελοντές βρίσκεται εδώ μαζί μας, ο κ. Ανδρέας Καρακώστας. Σε χειροκροτούμε και την ίδια ώρα στο πρόσωπό σου χειροκροτούμε όλους τους αγωνιστές και όλους αυτούς που έχουν απαγχονιστεί, θυσιαστεί και φυλακιστεί κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα", είπε.
" Έναν αγώνα που οι Βρετανοί πίστευαν ότι δεν πρόκειται ποτέ να εξεγερθούν για την ελευθερία τους. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι το όνειρο των αγωνιστών ήταν η αρετή, το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο, η ελπίδα, ο αλτρουισμός. Η ΕΟΚΑ είναι η τελευταία επανάσταση της νεοελληνικής ιστορίας που οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και να τη μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές. Η ιστορία οφείλει να διδάσκει και όχι να διχάζει”, πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος έκανε αναφορά στην εισβολή στην Κύπρο παρομοιάζοντας την με αυτήν σήμερα στην Ουκρανία.
“Λιγότεροι από 1000 αγωνιστές αγωνίστηκαν εναντίον 30.000 Βρετανών στρατιωτών για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Σήμερα είμαστε εδώ όχι μόνο για να τους μνημονεύουμε αλλά και να γιορτάσουμε την ζωή τους και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Η 1η Απριλίου ήταν απλά η συνέχεια της 25ης Μαρτίου 1821. Η αρχή της ανεξαρτησίας της Κύπρου", είπε.
Σήμερα, συνέχισε, βλέπουμε στην τηλεόραση την εισβολή στην Ουκρανία. "Η Μαριούπολη θα μπορούσε να είναι η Αμμόχωστος, η Οδησσός η Κυρήνεια και οι πρόσφυγες αυτοί όπως εκείνοι που περιμένουν να επιστρέψουν στην Κυρήνεια, Μόρφου και Αμμόχωστο. Εάν η Τουρκία είχε τεθεί υπό των ευθυνών της το 1974, δεν θα γινόταν σήμερα η εισβολή στην Ουκρανία. Τόσα ψηφίσματα στον ΟΗΕ, γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί; Γιατί βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία; Υπενθυμίζουμε στη διακυβέρνηση Μπάιντεν τις δεσμεύσεις του”, πρόσθεσε.
Κατά την ομιλία του, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Μιχάλης Φυρίλλας μίλησε επί προσωπικού, κάνοντας αναφορά στον αγώνα του θείου του.
“Στο σπίτι μας η επέτειος των πεσόντων της ΕΟΚΑ ήταν πάντοτε πολύ προσωπικό θέμα. Ο θείος και συνονόματός μου Μιχάλης Φυρίλλας ήταν μαζί με τον Μάρκο Δράκο στην ομάδα της Λεύκας. Το μυαλό ενός παιδιού όπως ξέρετε τα συνδυάζει όλα και όλα είτε με την φουστανέλα είτε με το μοντέρνο, το τουφέκι πάντα είναι το ίδιο. Το μνημόσυνο του Μάρκου Δράκου το κάναμε στο σπίτι το δικό μου, με πρόσφυγες γείτονες. Έτσι το ιστορικό έπος της ΕΟΚΑ στο σπίτι μας ήταν πολύ έντονο”, είπε.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας κατά την ομιλία του, είπε, μεταξύ άλλων, "θα έλεγα στα νέα παιδιά να επισκεφθούν τα φυλακισμένα μνήματα. Αυτό διότι εκεί μπορεί να καταλάβει κανείς τι σήμαινε ο αγώνας της ΕΟΚΑ. Γιατί μόνο εκεί μπορεί να αφουγκραστεί την ανάσα των ηρώων μέσα από το σιδερένιο υγρό παραθυράκι του κελιού των αδήλωτων ηρώων. Να αντικρίσει την κρεμάλα που αντιμετώπισαν οι αθάνατοι". Οπως σημείωσε, "νιώθω ευλογημένος που είχα πολλές φορές την ευκαιρία να μυρίσω τον αέρα από τα κελιά των αγωνιστών, να προσκυνήσω το ιερό χώμα των τάφων τους”. Αναφερόμενος στην Ουκρανία, σχολίασε ότι, “πρόκειται για μια παράνομη ενέργεια που καταδικάζεται από το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου. Πόσες αναλογίες μπορεί να βρούμε αν συγκρίνουμε την εισβολή των Τούρκων το 1974 με την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία; Το κατάπτυστο πολιτικό εγχειρίδιο που είχε γραφτεί από τον Ετζεβίτ το 1974 είναι αυτό που εφαρμόζεται στην Ουκρανία. Ο αναθεωρητισμός καραδοκεί και δεν πρέπει να περάσει”.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε αφήγηση από μαθητές του σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας, καθώς και μουσικό πρόγραμμα από την Παγκύπρια χορωδία υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Φύτου Στράτη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ “Ηρώων Γη. ΕΟΚΑ 1955-59”, μια παραγωγή της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις