Τη διαφωνία τους εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, με την πρόθεση, όπως είπαν, του Υπουργείου Παιδείας να αποκλείσει ανεξεταστέους μαθητές από τις Παγκύπριες εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.
Την απαρέσκειά τους δήλωσαν επίσης Βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν κατέθεσε ακόμα σχετικό νομοσχέδιο με τροποποιήσεις για τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων πρόσβασης στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Δεσμεύτηκε όμως, να το πράξει ως τις 7 Απριλίου, είπαν.
«Είναι θέση μας ότι μέσα από τη συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, πρέπει οι όποιες τροποποιήσεις να ρυθμιστούν τάχιστα έτσι ώστε οι εξετάσεις αυτές να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα,» είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας.
Το Υπουργείο Παιδείας, είπε, δεσμεύτηκε ότι στις 7 Απριλίου θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις τις οποίες έχουν συμφωνήσει μέσα από την συνεργασία έτσι ώστε τα ζητήματα να ρυθμιστούν. Στόχος, είπε, πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του συστήματος εξετάσεων πρόσβασης έτσι ώστε με τα κατάλληλα χρονοδιαγράμματα, να αποφορτίζονται οι τελειόφοιτοι.
Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι «δυστυχώς για ακόμα μια φορά το Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν σε θέση να καταθέσει συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να διεξαχθούν οι Παγκύπριες Εξετάσεις φέτος χωρίς προβλήματα και χωρίς νομικούς σκοπέλους».
Ανέφερε ότι ενώ έχει ληφθεί μια πολιτική απόφαση εδώ και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μπαίνει ο Απρίλης και οι τελειόφοιτοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις απολυτήριες και εισαγωγικές τους εξετάσεις, αλλά το Υπουργείο ακόμα συζητά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμα, ότι το Υπουργείο Παιδείας τους ανακοίνωσε σήμερα ότι στόχος του είναι ο αποκλεισμός των ανεξεταστέων μαθητών από τις Παγκύπριες εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.
«Δεν πρόκειται να περάσει μια τέτοια ρύθμιση», είπε ο κ. Χριστοφίδης. Ιδιαίτερα φέτος, πρόσθεσε, «που με την αποτυχία των εξετάσεων τετράμηνων υπάρχει ο κίνδυνος μεγαλύτερου αριθμού ανεξεταστέων». Ο αποκλεισμός τους από τις εξετάσεις πρόσβασης, ανέφερε, θα στερήσει μεγάλο αριθμό θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας από τελειόφοιτους που σε μερικές μέρες μπορεί να περάσουν τις εξετάσεις τους και να πάρουν απολυτήριο, αλλά δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση στα πανεπιστήμια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι φέτος αλλάζει η τελική εξέταση για τελειόφοιτους, η οποία χρησιμοποιείται και για σκοπούς πρόσβασης και θα υπάρχουν δύο τελικές εξετάσεις, μία για σκοπούς απόλυσης και μία για εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια και πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Σε ερώτηση αν είναι στον αέρα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι «θα ήταν υπερβολή να λεχθεί κάτι τέτοιο,» καθώς οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και εκείνο που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις ούτως ώστε να προχωρήσουν με βάση την πολιτική απόφαση για το πως θα γίνουν οι εξετάσεις φέτος. «Υπάρχει μια δέσμευση για κατάθεση τους στις 7 Απριλίου και υπάρχει και δέσμευση από την Επιτροπή Παιδείας ότι θα το εξετάσει αυτό το νομοσχέδιο τάχιστα για να επιλυθεί επιτέλους αυτή η εκκρεμότητα», είπε.
Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι συζητήθηκε η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τις Παγκύπριες Εξετάσεις για να συνάδουν με τα νέα χρονοδιαγράμματα με τα τετράμηνα που έχουν δημιουργηθεί, και λόγω της πανδημίας, για ομαλή λειτουργία των Παγκύπριων Εξετάσεων. Η συνολική μεταρρύθμιση των Παγκύπριων Εξετάσεων θα εξεταστεί μεταγενέστερα, είπε.
Είπε ότι η διαφωνία τους με το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά το σημεία που έχουν εξετάσει, είναι, ο αποκλεισμός των μαθητών που θα είναι ανεξεταστέοι στο δεύτερο τετράμηνο, από τις Παγκύπριες Εξετάσεις.
«Πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις και αν μετέπειτα περάσουν την εξέταση και του τετράμηνου να έχουν την ευκαιρία εισαγωγής στα πανεπιστήμια,» είπε.
«Εδώ είναι η διαφωνία μας με το Υπουργείο, πιστεύουμε ότι σύσσωμη η Επιτροπή Παιδείας, θα βοηθήσει αυτά τα παιδιά και θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία», πρόσθεσε.
Ειδικές ρυθμίσεις για μαθητές από την Τηλλυρία
Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ακόμα ότι έθεσαν ένα διαχρονικό αίτημα που τίθεται από το ΔΗΠΑ από πέρσι αλλά και σήμερα από άλλους Βουλευτές, που είναι οι ειδικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, όπως είπε, για τα παιδιά από την περιοχή Τηλλυρίας, για εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια, και συγκεκριμένα να τους δίνονται περισσότερα μόρια.
Αυτά τα παιδιά, είπε, ταλαιπωρούνται καθημερινά με τους γονείς τους, και αναγκάζονται να πηγαίνουν για φροντιστήρια είτε στην Πάφο είτε στη Λευκωσία. «Μένουν εκεί και φυλάνε Θερμοπύλες και πρέπει αυτή η πολιτεία να τα στηρίξει με αυτή την ειδική ρύθμιση όπως γίνεται και με την ειδική ρύθμιση για τα παιδιά που ζουν και φοιτούν στη Καρπασία», πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις