Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κινδυνεύει να προκαλέσει λιμό σε μέρη του κόσμου, εξαιτίας του ρόλου των δύο χωρών ως μεγάλων εξαγωγέων γεωργικών προϊόντων, προειδοποίησαν Ευρωπαίοι Υπουργοί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Εργάζονται σε ένα σχεδιασμό για να αυξηθεί το εμβαδόν γης στην ΕΕ που μπορεί να δοθεί για καλλιέργειες, να αμβλυνθούν οι περιορισμοί στις εισαγωγές ζωικής τροφής και να δοθεί μεγαλύτερη απευθείας βοήθεια στους Ευρωπαίους αγρότες, είπαν οι Υπουργοί Γεωργίας, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.
Η σύρραξη "σύντομα θα φέρει κίνδυνο λιμού", θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια τροφίμων όχι μόνο της Ευρώπης αλλά του κόσμου, είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Jean-Yves Le Drian, καθώς εισερχόταν σε ξεχωριστή συνάντηση με ομόλογούς του της ΕΕ στις Βρυξέλλες. "Πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας γιατί γνωρίζουμε την κλίμακα της παραγωγής δημητριακών, ιδιαίτερα από την Ουκρανία και τη Ρωσία, και βλέπουμε τις συνέπειες του πολέμου", είπε.
Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αγροτικών τροφίμων και λιπασμάτων, ιδίως σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, ηλιόσπορων και ηλιελαίου. Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής αζωτούχων λιπασμάτων και ο δεύτερος μεγαλύτερος σε λιπάσματα καλίου και φωσφόρου.
Καθώς η πρόσβαση της Ουκρανίας στα λιμάνια της έχει αποκοπεί από τη ρωσική εισβολή και η παραγωγή ελαιούχων σπόρων έχει σταματήσει και η Ρωσία είναι όλο και πιο απομονωμένη από τις εξαγωγικές αγορές και ολόκληρη η οικονομία της βρίσκεται υπό την πίεση των κυρώσεων, αυτές οι προμήθειες συρρικνώνονται γρήγορα.
Οι διεθνείς τιμές για τα σιτηρά και τα λιπάσματα, κατά συνέπεια, θα μπορούσαν να εκτοξευθούν μεταξύ 8 και 22 τοις εκατό, δήλωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) την περασμένη εβδομάδα. Οι υπερβολικά υψηλές τιμές του πετρελαίου -- που απαιτούνται για τη μεταφορά των προμηθειών δια θαλάσσης -- θα επιδεινώσουν το πρόβλημα, με τις ευάλωτες χώρες να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος, δήλωσε ο FAO. Προέβλεψε ότι ο αριθμός των υποσιτισμένων ανθρώπων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 8 έως 13 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος και του επόμενου έτους, κυρίως στην ανατολική Ασία, την υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η Oxfam, η φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, σημείωσε ότι ένα βασικό προϊόν, όπως το ψωμί, δεν είναι προσιτό σε πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος, επειδή το σιτάρι εισάγεται. Σε ανακοίνωσή της, η Oxfam προέτρεψε τις κυβερνήσεις «να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του τι μπορούν να πληρώσουν οι άνθρωποι και τις υψηλότερες τιμές και να προσφέρουν την πολύ αναγκαία βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα».
Ωστόσο, η Υπουργός Γεωργίας της Αυστρίας Elisabeth Koestinger είπε ότι «τους επόμενους μήνες του έτους και μετά, πρέπει να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει έλλειψη σιτηρών, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την επισιτιστική βοήθεια παγκοσμίως».
Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρκετά για να τραφεί και είναι εξαγωγέας αγροτικών τροφίμων λόγω των γενναιόδωρων γεωργικών επιδοτήσεων της, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε ωσόσο να επηρεάσει το κόστος των ζωοτροφών. Ο Φινλανδός Υπουργός Γεωργίας Jari Leppa είπε ότι το πακέτο της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή ευελιξία για τα κράτη μέλη "να προσαρμόσουν τα προγράμματα στήριξης στις δικές τους ειδικές ανάγκες".
Ο Ισπανός ομόλογός του, Luis Planas Puchades, είπε ότι πέρα από τις βασικές γραμμές των σχεδιαζόμενων βημάτων της ΕΕ, "είναι πολύ πιθανό η Επιτροπή να θέσει στο τραπέζι ορισμένα ιδιωτικά μέτρα αποθήκευσης αποθεμάτων στον τομέα των χοίρων". Είπε επίσης ότι το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων πρέπει να εξεταστεί για τα αλιευτικά σκάφη, από τα οποία η Ισπανία διαθέτει μεγάλο στόλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις