Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο ΠΟΥ σε σχέση με τις παγκόσμιες δαπάνες για τη φυματίωση, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Φυματίωσης την Πέμπτη 24/3.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες για τη διάγνωση, τις θεραπείες και την πρόληψη της φυματίωσης το 2020 ήταν λιγότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου στόχου των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2022.
Ανέφερε επίσης ότι η φυματίωση εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες και ότι κάθε μέρα, περισσότεροι από 4.100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη φυματίωση και σχεδόν 30.000 άνθρωποι νοσούν από αυτήν, τονίζοντας ότι αν προληφθεί, η ασθένεια είναι ιάσιμη.
Η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε ή και διέκοψε την πρόσβαση στις υπηρεσίες φυματίωσης, δήλωσε ο ΠΟΥ, και κάλεσε τις χώρες να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες πριν από την πανδημία, ειδικά για παιδιά και εφήβους.
Οι θάνατοι από φυματίωση αυξήθηκαν το 2020 για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.
Η φυματίωση προκαλείται από ένα βακτήριο που επηρεάζει συχνότερα τους πνεύμονες. Όπως και ο Covid, μεταδίδεται μέσω του αέρα από μολυσμένα άτομα, για παράδειγμα με το βήχα.
Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η τεράστια επένδυση στην έρευνα για τον Covid-19, η οποία οδήγησε σε εμβόλια και θεραπείες που θεωρούνται ασφαλείς και αποτελεσματικές από τον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως η βάση για την καταπολέμηση της φυματίωσης.
Ανέφερε επίσης ότι απαιτούνται επιπλέον 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη.
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις